PNL-PSD-RMDSZ nagykoalíció körvonalazódik

PNL-PSD-RMDSZ nagykoalíció körvonalazódik
Hétfőre hívta össze országos tanácsát a Nemzeti Liberális Párt (PNL), hogy eldöntse: kivel alakít kormánytöbbséget, a bukaresti média azonban máris kész tényként kezeli, hogy a liberálisok a Szociáldemokrata Párttal (PSD) és az RMDSZ-szel közösen alkotnak nagykoalíciót. A szövetség bevonásának szándékát mindkét nagy párt vezetője megerősítette pénteken egy gazdasági fórumon.

Florin Cîțu ügyvivő miniszterelnök, a PNL elnöke úgy nyilatkozott: a hétfői döntéstől függetlenül az RMDSZ kormányon marad. Marcel Ciolacu, a PSD elnöke is úgy vélekedett: mind az RMDSZ-t, mind a - nem magyar - kisebbségi frakciót be kell vonni abba a "politikai építkezésbe", amely a PSD és a PNL között kezdődött.

Értesülések szerint felmerült, hogy a PNL-PSD koalíciója hét évre szóljon, illetve az is, hogy ebben az esetben a miniszterelnököt kétévente felváltva adják a két párt.  

PNL-PSD-RMDSZ nagykoalíció körvonalazódik

Florin Cîţu jónak minősítette a szociáldemokratákkal folytatott csütörtöki tárgyalásokat. „Nem állíthatom, hogy felhőtlen a PNL és a PSD viszonya, de azt elmondhatom, hogy mindketten felelősen gondolkodunk. Elindultunk a kormányalakítás útján. Keressük a legjobb megoldásokat a PNL és Románia számára, és meg kell találnunk a módját az ország kormányzására a következő időszakban”, jelentette ki.

A PNL elnöke emlékeztetett arra, hogy a csütörtöki egyeztetéseken a PSD azt javasolta: a két párt felváltva adja a közös kormány miniszterelnökét. Hangsúlyozta, hogy ez csak egy javaslat, amit mindkét alakulat külön-külön elemezni fog, döntés nem született róla.

Arról a lehetőségről, hogy a PNL és a PSD koalíciója hét évre szóljon, Cîţu kijelentette: most az a fontos, hogy mielőbb beiktassák a kormányt, a koalíció távlatairól ráér később egyeztetni.

Cioloș: Cîțut újra kormányfőnek? Vicces… 

A pártelnök nem kívánt válaszolni arra a kérdésre, hogy hajlandók-e a liberálisok akárcsak két évre is lemondani a miniszterelnöki tisztségről. „Várjuk meg, hogy milyen megállapodásra jutunk. A PNL tárgyalóküldöttsége arra volt felhatalmazva, hogy az USR-vel és a PSD-vel egyeztessen. A találkozók eredményeit a párt fogja elemezni”, jelentette ki.

Közölte azt is, hogy a liberálisok továbbra is tárgyalni kívánnak az USR-vel. Ugyanakkor csalódottságát fejezte ki amiatt, hogy Dacian Cioloş egy sajtónyilatkozatban viccnek nevezte a felvetést, miszerint az USR elfogadja a PNL elnökét kormányfőnek. „Nehéz olyasvalakivel tárgyalni, aki viccesnek találja, hogy a PNL elnöke kormányfő legyen, ennek ellenére a párbeszédet folyatjuk”, mondta az ügyvivő miniszterelnök.

Cîţu azt is elmondta: a PNL hétfői döntésétől függetlenül az RMDSZ kormányon marad. "Az RMDSZ-t a partnerünknek tekintjük, és bárhogyan döntünk, kormányon maradnak" - jelentette ki.

Ciolacu: Tévedtünk, de már bánjuk

A PNL-t és a PSD-t is magában foglaló kormánykoalíció jelenti az egyetlen politikai megoldást az ország számára "ebben a sorsfordító pillanatban" - nyilatkozta pénteken Marcel Ciolacu.

A szociáldemokrata pártelnök hangsúlyozta, meggyőződése, hogy a PNL elnökével csütörtökön lezajlott első megbeszélést követően mindkettejüket elkezdik "ostromolni" olyan személyek, "akiknek mások a prioritásaik", és megpróbálják bebizonyítani nekik, hogy rossz irányba tartanak.

Ciolacu rámutatott, a PSD és a PNL egyaránt tudatában van korábbi tévedéseinek, bánják ezeket, a csütörtöki megbeszélésen azonban megbizonyosodott arról, hogy hozzá hasonlóan Florin Cîţu liberális pártelnököt is a jóhiszeműség vezérli.

"Úgy vélem, e sorsfordító pillanatban nincs más politikai megoldás. Ha Románia két nagy pártja tovább háborúzik, márciusban újabb politikai válság és minden bizonnyal előre hozott választások elébe kell néznünk. És ne gondolják, hogy azok, akik az országot a románok megosztásával akarják uralni, megállnak majd itt!" - fogalmazott Ciolacu, arra visoznt nem tért ki, hogy pontosan kikről feltételezi a megosztási kísérletet.

Ciolacu szerint az RMDSZ-nek és a nemzeti kisebbségek képviselőinek is részt kell venniük a körvonalazódó politikai konstrukcióban.

Arra a kérdésre, miszerint el tud-e képzelni hét évig tartó közös kormányzást a PNL-vel, Marcel Ciolacu azt válaszolta: a két párt együttműködésének távlatainál most sokkal fontosabb megvizsgálni, hogy milyen teendők várnak a kormányra jövő februárig, márciusig. „Nagyon fontos átvészelni a márciusig tartó időszakot” - fogalmazott.

A PSD sem tudja elképzelni Cîțut kormányfőnek

Arról, hogy a PSD el tudna-e fogadni liberális miniszterelnököt, Ciolacu kijelentette: szerinte már Florin Cîţuban is tudatosult, hogy többé nem lehet kormányfő. Arra azonban nem kívánt válaszolni, hogy egyetértenek-e a korábban kormányalakítással megbízott Nicolae Ciucă jelölésével. Szerinte a következő napokban folytatódó tárgyalásokon előbb a közös kormányzás elveit kellene tisztázni a liberálisokkal, nem jó „látatlanban” osztozkodni a posztokon.

Újságírói felvetésre közölte: elképzelhetőnek tartja, hogy a kormánytisztségeket a parlamenti erőviszonyok alapján osszák szét a PSD, a PNL és az RMDSZ között, pártja pedig – vegyék ezt „engedménynek” - nem fog ragaszkodni ahhoz, hogy a felmérések eredménye legyen a referencia.

Csoma: Semmire sincs garancia a politikában… 

Csoma Botond Kolozs megyei képviselő, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője lapunk kérdésére válaszolva visszaigazolta: mind a PNL, mind a PSD azon az állásponton van, hogy az RMDSZ a koalíció tagja maradjon. Egyelőre azonban még folynak a tárgyalások, jövő hétre várható a döntés arról, hogy visszaáll a korábbi koalíció a liberálisok, az USR, illetve az RMDSZ részvételével, vagy a PNL a PSD-vel és az RMDSZ-szel kíván a továbbiakban együtt kormányozni.

Elmondta: a koalíció visszaállítását több szubjektív és objektív tényező nehezíti. Egyrészt a liberálisok nem tudják egykönnyen túltenni magukat azon, hogy az USR megszavazta a Cîțu-kormány elleni bizalmatlansági indítványt. Ami pedig az objektív okokat illeti: tekintettel arra, hogy egyre több PNL-s képviselő lép ki a pártból az egykori elnököt, Ludovic Orbant követve, előfordul, hogy a megfogyatkozott PNL, az RMDSZ, illetve az USR alkotta kormánynak nem lesz meg a parlamenti támogatottsága. Ebben az esetben nem marad más, mint a szociáldemokratákkal megegyezni, mondta.

Kérdésünkre, hogy van-e valamilyen garancia arra, hogy a PNL-PSD között körvonalazódó szövetség nem jut arra a sorsra, mint „elődje”, a 2012-ben hatalomra kerülő Szociálliberális Szövetség (USL), Csoma Botond nem kimondottan derűlátó. „A politikában, különösen a román politikában semmire nincs garancia…”, tette hozzá.