Visszatérés, Mementó Covid-19 – várja a pályaműveket a MÚRE

Visszatérés, Mementó Covid-19 – várja a pályaműveket a MÚRE
A Magyar Újságírók Romániai Egyesülete (MÚRE) a nyárelőn két szakmai pályázatot is meghirdetett, amelyek beküldési határidejét szeptember 4, pénteken éjfélig meghosszabbították. Az egyik Visszatérés címen riportok írására buzdítja az újságírókat, mivel idén a szokásos nyári riporttáborok megrendezésére, a vírushelyzetre való tekintettel nem volt lehetőség, a másik pedig fotózásra ösztönzi őket.

A riportok esetében az ajánlott témakör a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos rendkívüli intézkedések utáni időszakkal, a hétköznapokhoz való visszatérés különböző élethelyzeteivel kapcsolatos. Megjeleníthetők egyéni sorsok, munkahelyek, helyi vagy más közösségek, gazdasági szereplők, továbbá a megváltozott élethelyzetek vagy a járvány idején a védekezésben aktívan részt vevők bemutatása. Akkor is lehet pályázni, ha az anyag időközben a médiában már megjelent. Pályázhatnak romániai magyar újságírók és más külhoni magyar, illetve magyarországi újságírók.

Kérik, a pályaművekhez rövid életrajzot mellékeljenek, illetve jelezzék, hozzájárulnak a pályamű kiadásához, újraközléséhez. A felső terjedelmi határ 20 ezer jel szóközökkel, rádiós-televíziós anyag esetében 20 perc, fotóriportnál 12 felvétel, maximum 2000 jel kísérőszöveggel. Díjazás: I. díj 1000 lej, II. díj 500 lej, III. díj 300 lej. További különdíjat adhatnak át a pályázat szervezésébe bevont partnerek. A műveket (nagyobb fájlok esetében tömörített formában) a mure@mure.ro címre kérik eljuttatni. Eredményt szeptember 19-én hirdetnek a gyergyószárhegyi szakmai találkozón.

Ugyancsak szeptember 4. a meghosszabbított határideje a Brassai 2019 pályázattal párhuzamosan meghirdetett Mementó Covid-19 című fotópályázatnak, amelyre olyan pályamunkákat várnak, amelyek a koronavírus- járvány megjelenésével, a leküzdése érdekében folyó küzdelemmel, a járványhelyzet hőseivel kapcsolatosak, továbbá az átélt időszak drámai pillanatait és hétköznapjait vizuálisan örökítik meg. A pályázatra legtöbb 8 egyéni fotó vagy két, egyenként 5 színes vagy fekete-fehér fotóból álló sorozat küldhető be 2–10 Mbyte mérethatárok között. A pályázatra nevezési díj nincs, a kiírás nem korlátozza a résztvevőket életkor vagy lakóhely alapján. A beérkezett műveket szakmai zsűri értékeli, a legjobb képekből vándorkiállítást szerveznek.

A borítókép a 2018-as Brassai pályázat fotóit bemutató kiállításon készült