Visszaperelte a nagyenyedi Bethlen-kastélyt a református egyház

Visszaperelte a nagyenyedi Bethlen-kastélyt a református egyház
Újra az Erdélyi Református Egyházkerület tulajdonába kerül a nagyenyedi vár részét képező Bethlen-kastély - közölte hétfőn honlapján az egyházkerület.

Az egyházkerület 15 évvel ezelőtt igényelte vissza a kastélyt, ám kérését a restitúciós bizottság elutasította. Az egyház keresete nyomán a legfelsőbb bíróság ez év márciusában jogerősen megsemmisítette a visszaszolgáltatást elutasító határozatot, és arra kötelezte a bizottságot, hogy hozzon újabb határozatot az értékes műemlék visszaszolgáltatása ügyében.

Az újabb határozat immár elrendelte a visszaszolgáltatást. Lőrincz Helga, Nagyenyed alpolgármestere az MTI-nek elmondta: a város nem támadja meg az újabb határozatot, és együttműködésre törekszik az egyházzal.

Kató Béla püspök a kastély visszaszolgáltatásával kapcsolatban a reformatus.ro portálnak elmondta: „Örülünk a döntésnek, hiszen így egységes lesz a város központjában ez a mag, ahol a történelmi épületek, református templom, valamint a kollégium és a hozzá tartozó épületek vonzóvá teszik a települést a látogatók számára is. Szeretnénk ezt az épületet is lehetőségeink szerint felújítani, rendbe tenni, ahogyan a többi ingatlant is.” Az egyházkerület a kollégium javítása és bővítése után a Bethlen utca tanári lakásait és a 14. századi református templomot, valamint a megvásárolt 19. századi, kisebb evangélikus templomot is felújítja.

A püspök hozzátette, a nagyenyedi városvezetéssel eddig sikeresen tudott együttműködni az egyházkerület, hiszen az önkormányzat is fontosnak tartja az épületek rendbetételét, hasznosítását, és azt is elismeri, hogy a jogos tulajdonosokat illetik az ingatlanok. Az egyházkerület régóta nem kapott vissza jelentősebb épületet, így a Bethlen-kastély restitúciója pozitív előrelépés az utóbbi évek stagnálásában.(Fotó: www.reformatus.ro/Kiss Gábor)