Vettel idénybeli harmadik sikere

Vettel idénybeli harmadik sikere
Sebastian Vettel (a képen) nyerte a Forma–1-es Monacói Nagydíjat vasárnap, miután mindkét Ferrari az első sorból indult – Kimi Räikkönennek ez volt pályafutása 17. pole pozíciója, miután legutóbb 128 futammal ezelőtt, a 2008-as Francia Nagydíjon indulhatott az első rajtkockából.

A rajtot jól kapták el az élen haladók, nem változott a sorrend, és baleset sem bonyolította a helyzetet. Fokozatosan távolodtak egymástól a versenyzők, az első körökben senki nem kereste igazán az előzési lehetőséget. Az élen autózók közül egyedül a hetedik helyről rajtolt Sergio Pérez csúszott hátra bokszkiállás miatt, a gumicsere mellett új orrkúpot is kapott.

A negyedik helyen autózó Max Verstappen (holland, Red Bull) a 34. körben váltott új abroncsokra, haladó Valtteri Bottas (finn, Mercedes) azonnal reagálva egy körrel később követte, s vissza is jött a harmadik pozícióba, holland riválisa elé. Ezzel beindultak a kerékcserék az élbolyban. A Ferrari két pilótája közül Sebastian Vettel később jött ki az addig az élen autózó Kimi Räikkönennél, és ez a németnek kedvezett, átvette a vezetést, és a folytatásban növelni is tudta a különbséget.

Egy meglazult csatornafedél okozott defekteket a verseny utolsó harmadának elején, ám az élmezőny állásába nem szólt bele, húsz körrel a leintés előtt Vettel, Räikkönen, Ricciardo (ausztrál, Red Bull), Bottas, Verstappen, Carlos Sainz Jr. (spanyol, Toro Rosso) az első hat sorrendje.

A hatvanadik körben az alagút bejárata előtt az igazoltan hiányzó (Indy500-on furikázó) Fernando Alonsót helyettesítő brit Jensen Button (McLaren) és Pascal Wehrlein (német, Sauber) ütköztek, utóbbi autója az oldalára borulva csúszott a falnak. Mindketten feladták a viadalt, jött a biztonsági autó, így többen is érkeztek a bokszba. A safety car bentléte alatt a másik Sauber, Marcus Ericsson is falnak ütközött, így mindössze 12 kör maradt a futamból az újraindítás után. Ekkor azonban már nem változott a sorrend az élen, így Vettel győzött, és ezzel növelte előnyét a vb-pontversenyben legfőbb riválisa, a hetedikként célba érő brit Lewis Hamilton (brit, Mercedes) előtt. Hamilton egyébként a 14. helyről rajtolt, miután az időmérő második szakaszában, az utolsó mért körben baleset mögé „szorult”, és nem tudott továbbjutást érő időt autózni.

A négyszeres világbajnok Vettel idénybeli harmadik diadalát aratta; idén még nem végzett a második helynél hátrébb idén. Monte-Carlóban 2011 után másodszor nyert.

A világbajnokság két hét múlva a Kanadai Nagydíjjal folytatódik.

A pontszerzők: 1. Sebastian Vettel (német, Ferrari), 2. Kimi Räikkönen (finn, Ferrari), 3. Daniel Ricciardo (ausztrál, Red Bull), 4. Valtteri Bottas (finn, Mercedes), 5. Max Verstappen (holland, Red Bull), 6. Carlos Sainz Jr. (spanyol, Toro Rosso), 7. Lewis Hamilton (brit, Mercedes), 8. Romain Grosjean (francia, Haas), 9. Felipe Massa (brazil, Williams), 10. Kevin Magnussen (dán, Haas).

A vb-pontverseny élcsoportja 6 futam után (még 14 van hátra): pilóták: 1. Vettel 129 pont, 2. Hamilton 104, 3. Bottas 75, 4. Räikkönen 67, 5. Ricciardo 52, 6. Verstappen 45, 7. Sergio Pérez (mexikói, Force India) 34, 8. Sainz 25, 9. Massa 20, 10. Esteban Ocon (francia, Force India) 19, 11. Nico Hülkenberg (német, Renault) 14, 12. Grosjean 9, 13. Magnussen 5, 14. Pascal Wehrlein (német, Sauber) 4, 15. Danyiil Kvjat (orosz, Toro Rosso) 4. Csapatok: 1. Ferrari 196, 2. Mercedes 179, 3. Red Bull 97, 4. Force India 53, 5. Toro Rosso 29, 6. Williams 20, 7. Renault 14, 8. Haas 14, 9. Sauber 4.