Véget ért a Kolozsvári Állami Magyar Színház 230. jubileumi évada

Véget ért a Kolozsvári Állami Magyar Színház 230. jubileumi évada
Idén is mozgalmas évadot zárt a Kolozsvári Állami Magyar Színház: a 2022/2023-as évadban öt bemutatóra került sor, megrendezték az Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál 8. kiadását és több fesztiválon is szerepelt a társulat – derül ki a színház közleményéből.

Mint írják, a most záruló 230. jubileumi évad új előadásaiban a magyar szerzők kerültek középpontba. Az évad az Ifjú barbárok című előadás ősbemutatójával kezdődött ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében: az előadás Bartók Béla és Kodály Zoltán életéből inspirálódva, Vecsei H. Miklós szövege és az alkotócsapat improvizációi alapján jött létre a Kolozsvári Állami Magyar Színház és a Gyulai Várszínház közös produkciójaként.

A kolozsvári színház októberben a Tamási Áron 125 emlékévhez kapcsolódva mutatta be a szerző Ősvigasztalás című színművét Béres László rendezésében.

Februárban Bocsárdi László színrevitelében tekinthette meg a közönség Móricz Zsigmond Rokonok című realista regényének színpadi adaptációját. Az előadás májusban szerepelt a sepsiszentgyörgyi 5. Reflex Nemzetközi Színházi Fesztiválon is.

Ezt követően szintén regényadaptációt láthatott a kolozsvári közönség: Kosztolányi Dezső Édes Anna című művének színpadi változatát Szabó K. István rendezte. Az áprilisban bemutatott produkció nagy közönségsikernek örvend, a jegyek már a premiert megelőzően elfogytak az évad összes előadására.

A társulat utolsó, júniusi bemutatóját Botond Nagy jegyzi, aki negyedik alkalommal tért vissza a kolozsvári társulathoz: ezúttal Szophoklész Elektra című tragédiáját vitte színre a stúdióteremben.

A Kolozsvári Állami Magyar Színház december 17-én ünnepelte fennállásának 230. évfordulóját, ebből az alkalomból az intézmény egész napos programsorozattal várta az érdeklődőket. A jubileumi évad kiemelkedő eseménye volt a november 17. és 27. között megrendezett Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál 8. kiadása, amely ezúttal a Félelem/Remény alcímet viselte. A találkozó tizenegy napja alatt tizenegy ország tizennégy társulatának előadásait láthatta a kolozsvári közönség. A 2020-as online megszervezett fesztivált követően ezúttal francia, német, román, magyar, ukrajnai, szerbiai, luxemburgi, portugál, szlovéniai, svájci és dél-koreai társulatok előadásai kerültek be a fesztivál programjába – derül ki a közleményből.

A Román Színházi Szövetség (UNITER) szenátusa a 31. UNITER-díjátadó gálán a Kolozsvári Állami Magyar Színház által szervezett Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivált Ion Caramitru Kiválósági Díjban részesítette, Imre Évát pedig az Ifjú barbárok című előadásban Barbár B. szerepének megformálásáért a legjobb női főszereplő díjára jelölték.

A Prométheusz’22 című előadás a Kolozsvári Állami Magyar Színház, a Konstancai Állami Színház és az SNT Drama Ljubljana közös produkciójaként jött létre, bemutatója 2022 júliusában volt Kolozsváron. Tavaly októberben hét alkalommal játszották Ljubljanában, ezt követően az Interferenciák programjában is szerepelt, majd idén januárban kétszer volt látható Konstancán. Az Európai Színházi Unió Katasztrófa elnevezésű projektjének csúcspontjaként az előadás a portói São João Nemzeti Színház és az Európai Színházi Unió által szervezett Finisterra elnevezésű seregszemlén is részt vett – írják.

A most záruló évadban számos fesztiválmeghívásnak is eleget tett a kolozsvári társulat: a Hamlet és a Macbett a bukaresti 32. Országos Színházi Fesztiválon szerepelt, majd a Macbett, az Ifjú barbárok, az Állatfarm és a Prométheusz’22 című előadások az idén Magyarországon megrendezett 10. Színházi Olimpián vendégeskedtek. Az Ifjú barbárok a budapesti IX. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó (MITEM) programjában is helyet kapott.

Imre Éva és Visky András idén megkapta az Erdélyi Magyar Kortárs Kultúráért díjat, előbbi előadóművészet, míg utóbbi irodalom kategóriában.

Mint írják: a nyári szünetet követően augusztusban várja újra közönségét a színház a 14. Kolozsvári Magyar Napokon játszott előadásokkal. Az augusztusi és szeptemberi előadásokra jegyek augusztus 7-ig online vásárolhatók a www.biletmaster.ro weboldalon, majd augusztus 8-tól a színház jegypénztárában is.

A közlemény zárásaként kiemelik: a Kolozsvári Állami Magyar Színház társulata mindenkinek szép nyarat kíván, szeretettel várja közönségét a 2023/2024-es évadban is.

Borítóképen a társulat. Fotók: Biró István