US Open: Tecăuék döntőben

US Open: Tecăuék döntőben
A New Yorkban rendezett amerikai nyílt teniszbajnokságon a 12. kiemelt Jean-Julien Rojer, Horia Tecău (holland, román) páros a döntőbe jutott. Babos Tímea és cseh párostársa a negyeddöntőben búcsúzott a US Opentől.

Tecăuék az első favorit skalpját szerezték meg, fordulatos meccsen győzték le a Henri Kontinen, John Peers (finn, ausztrál) duót. A 128 perces csata végeredménye 1:6, 7:6 (5), 7:5 volt, Kontinenék a menetelésük során eddig nem vesztettek egy játszmát sem.

Rojerék nagyon gyorsan, 22 perc alatt elvesztették az első szettet, a másodikban viszont fej fej mellett haladtak a rövidítésig. Kontinen és Peers 3–0-ra és 5–3-ra is vezetett a tie-breakben, ezután azonban a holland, román páros zsinórban szerzett négy nyertes labdamenettel húzta be a második szettet.

A döntő játszmában előbb a 12. kiemelt páros vezetett (2:0 és 3:1), aztán a finn, ausztrál duó ragadta magához a kezdeményezést, és 4:3-ra fordított. Együtt haladtak 5:5-ig, ekkor Tecăuék brékeltek, majd Horia adogatását nullra hozták, és a döntőbe jutottak.

Az elődöntő statisztikája szerint Rojer és Tecău 1 ász mellett 5 dupla hibát vétett, 39 nyerőt ütöttek és 11 ki nem kényszerített hibájuk volt, míg Kontinen és Peers mutatói: 6/6/57/12. A sikernek köszönhetően a holland, román páros biztosította helyét a novemberi londoni mesterek tornájára.

Egymás elleni párharcuk 2–2-re módosult, Kontinenék múlt hónapban Montrealban és tavaly Monte Carlóban voltak jobban (mindkét esetben a nyolcaddöntőben csaptak össze), míg Rojerék az idei dubaji elődöntőben nyertek.

A US Open döntő premiernek számít Rojeréknek, Flushing Meadowsban a legjobb eredményük negyeddöntőbe jutás volt Tecăunak 2011-ben, Rojernek 2013-ban, majd együtt is 2015-ben. Eddig egy Grand Slam-tornát nyertek férfi párosban (Wimbledon, 2015).

A döntőbe jutásért 340 ezer dollárt és 1200 világranglistapontot kap a holland, román duó. Ellenfelük a 11. favorit Feliciano López, Marc López kettős lesz, akik az ötödik kiemelt amerikai Bryan ikreket, Bobot és Mike-ot, gyűrték le. A finálé pénteken, lapzárta után végződött.

Tecău 51. döntőjéig jutott eddig sportkarrierje során, idén Rojerrel nyerni rudtak Dubajban, Genovában és az amerikai Winston-Salemben. Eddig 32-szer nyert (15 cím Rojerrel, 3 a fehérorosz Max Mirnyijjel 10 a svéd Robert Lindsteddel, továbbá egy-egy Victor Hănescu, a belga Dick Norman, az új-zélandi Marcus Daniell és egy idén Florin Mergea társaságában) és 18-szor veszített a döntőben.

Horia Tecău vegyespárosban is még versenyben van, az amerikai CoCo Vandeweghe oldalán a Martina Hingis, Jamie Murray (svájci, brit) kettőssel mérkőzik az elődöntőben (ez a mérkőzés lapzárta után kezdődött). Vegyespárost egyszer nyert Tecău: az amerikai Bethanie Mattek-Sandsszal a 2012-es Australian Opent.

Eredmények, férfi páros, elődöntő: Rojer, Tecău (holland, román, 12.)–Kontinen, Peeres (finn, ausztrál, 1.) 1:6, 7:6 (5), 7:5; F. López, M. López (spanyol, 11.)–B. Bryan, M. Bryan (amerikai, 5.) 3:6, 6:3, 6:4.

Babosék a negyeddöntőben búcsúztak

Babos Tímea, oldalán Andrea Hlavackovával a női párosok negyeddöntőjében búcsúzott. Az ötödikként rangsorolt magyar–cseh duó a negyedik helyen kiemelt Sania Mirza, Su-aj Peng kettős ellen már szerdán elkezdte a meccsét a legjobb nyolc között, de akkor az eső miatt az első játszmában, 2:2-es állásnál csütörtökre kellett halasztani.

A folytatásban Babosék 5:5 után a találkozó során először brékeltek, de saját szervagémjükkel nem tudták lezárni a szettet. Arra csak a rövidítést követően került sor, viszont a második játszmalabdájukat kihasználó Mirzáék jutottak előnyhöz.

A második játszma közepén, 2:2 után Babosék két szervajátékukat bukták el, majd a végjátékban hiába küzdöttek nagyot – visszavették az egyik bréket és hárítottak hét meccslabdát – a rutinos ellenfél a nyolcadik lehetőségét már kihasználta, így megnyerte az összecsapást, amely egy perc híján két órát tartott.

Eredmény, női páros, negyeddöntő: Mirza, Su-aj Peng (indiai, kínai, 4.)–Babos, Hlavackova (magyar, cseh, 5.) 7:6 (5), 6:4.

Már biztos: a nőknél hazai „elsőbálozó” nyeri a US Opent

Venus Williams kiesett az amerikai nyílt teniszbajnokság csütörtöki elődöntőjében, így a nők között mindenképpen új bajnokot avatnak. A US Open 2000-es és 2001-es győztesét három játszmában búcsúztatta Sloane Stephens, aki így pályafutása első Grand Slam-fináléjára készülhet. A meccsen csak az utolsó szett hozott izgalmas végjátékot, ugyanis az elsőt a 24 éves Stephens (83. a világranglistán), a másodikat a 37 esztendős Williams (9.) nyerte könnyedén. A harmadikban viszont úgy haladtak fej fej mellett a felek, hogy mindkettőjüknek gondot okozott hozni a saját szervajátékukat. A csaknem egyéves kényszerpihenő után Wimbledonban visszatért Stephens 5:5-nél harmadszor is brékelt, majd adogatóként is nyert, így lezárta a 2 óra 9 perces találkozót (londoni visszatérésekor Stephens a 957. helyen állt a WTA-rangsorban).

Stephens legutóbbi 16 mérkőzéséből 14-et megnyert, Torontóban és Cincinnatiban is az elődöntőig menetelt.

Az idősebb Williams nővér veresége egyben azt is jelenti, hogy Simona Halep a második helyen marad hétfőtől is a női világranglistán.

A másik ágon is amerikai párharcot vívtak, de az nem hozott igazi küzdelmet, Madison Keys (16.) ugyanis mindössze három játékot vesztett CoCo Vandeweghe ellen a 68 perces meccsen. Keys – finálébeli riválisához hasonlóan – még nem játszott döntőt GS-versenyen, így szombaton mindenképpen új bajnokot avatnak.

2002 óta először amerikai házidöntőt rendeznek, akkor Serena Williams legyőzte nővérét.

Eredmények, US Open, női egyes, elődöntő: Keys (amerikai, 15.)–Vandeweghe (amerikai, 20.) 6:1, 6:2; Stephens (amerikai)–V. Williams (amerikai, 9.) 6:1, 0:6, 7:5.

 

Fedőkép: Elégedett lehet teljesítményével a holland, román kettős (jobb oldalt Tecău)