A fehér sport hírei: US Open és más érdekességek

A fehér sport hírei: US Open és más érdekességek
Tenisz-összefoglalónkban az amerikai Grand Slam-verseny történései mellett más érdekességekről is szólunk.

Halep méregdrága elektromos autót vásárolt

A világ legdrágább elektromos autójának számító Porsche Taycant vásárolta meg Simona Halep – számolt be a Mediafax. A gépkocsit tavaly a frankfurti autószalonban mutatták be, idén kezdődött a forgalmazása. A több mint 500 lóerős, több mint 250 km/órás sebességig gyorsuló járgány mintegy 150 ezer euróba került, ám a vételár vélhetően nem jelentett túl nagy kiadást a konstancai Halep számára, aki 2019 június elseje és 2020 június elseje között 10,9 millió dollárt keresett, s ezzel a Forbes listáján a világ negyedik legjobban kereső sportolónője volt.

Simona augusztus legjobbja

Simona Halepet választották augusztus hónap legjobb női teniszezőjének a világon – közölte vasárnap a hivatásos női teniszezők egyesülete (WTA). A világranglista második helyén álló Halep megnyerte a múlt hónapban a prágai WTA-tornát, ez volt pályafutása 21. tornagyőzelme. Halep a prágai döntőben a belga Elise Mertenst győzte le 6:2, 7:5 arányban. Az adott periódusban a világ legjobb teniszezőjének címére még a francia Fiona Ferrót és a fehérorosz Victoria Azarenkát is nevesítették – Ferro Palermóban győzött, Azarenka a cincinnati tornán diadalmaskodott. Januárban az Australian Openen bajnoki címet nyert amerikai Sofia Kenint, februárban pedig a dubaji tornát megnyerő Halepet tüntették ki a világ legjobb játékosa címmel, azóta most hirdettek először győztest.

Babos: igazságtalan és érthetetlen a kizárás

Igazságtalannak és érthetetlennek tartja a szervezők döntését Babos Tímea, akit partnerével, Kristina Mladenoviccsal együtt szombaton kizártak az amerikai nyílt teniszbajnokság női páros versenyéből. Az ítélet azért született meg, mert Mladenovic egyike volt annak a 11 francia játékosnak, akik kapcsolatba kerültek a koronavírussal megfertőzött Benoit Paire-rel. A szervezők szerint a US Open helyszínén, a New York-i Nassau megyében a közegészségügyi tisztviselők karanténról szóló értesítéseket adtak ki minden olyan személy számára, akik hosszabb ideig szoros kapcsolatban álltak olyannal, akinek korábban pozitív lett a Covid-19-tesztje. Babosék világbajnok duója ezért már nem játszhatta le a nyolcaddöntőjét szombaton a Gabriela Dabrowski, Alison Riske (kanadai, amerikai kettős) ellen.

„Hazaértem. Itt ülök a konyhámban és sírok... Eddig nem igazán volt időm semmire, így most kezdem csak felfogni, hogy mi is történt, és egyszerűen nem értem. Borzasztó igazságtalan az egész, nem látok semmilyen elfogadható indokot, hogy ennek miért kellett így lennie” – kezdte visszatekintését közösségi oldalán Babos Tímea, immár Sopronból. – „Nézzük a tényeket: Benoit Paire PCR-tesztje nagyjából tíz napja lett pozitív (négy negatív után), de az elmúlt napokban már rendre negatív eredményt kapott vissza. A többi hozzá „közel álló” embernek soha nem is volt pozitív tesztje. Nekem négy, míg Kikinek 11, még egyszer mondom 11!!! negatív Covid-19-tesztje volt. Mégis kizártak minket. Kizártak minket méghozzá úgy, hogy már mindenki lejátszotta az összes meccsét, csak mi maradtunk versenyben.”

Babos közölte, a döntés igazságtalan, érthetetlen és nem fair.

„Első kiemeltek voltunk egy Grand Slam-tornán. Sokat agyaltam már azon is, hogy egyáltalán kiutazzak-e vagy sem, sok kérdőjel volt bennem. De sportoló vagyok, versenyezni akartam. Amúgy is mindig győzni megyek/megyünk az adott versenyre, és valljuk be őszintén, hogy erre mindig jó esélyünk van. Elvették egy GS-trófea felemelésének a lehetőségét, nem is beszélve az anyagi és lelki károkról! De miért? Nem tudom, nem értem... Tényleg nem...” – kesergett az első számú magyar női játékos.

Djokovicsot leléptették a US Openen

Az amerikai profi nyílt teniszbajnokság, a US Open nyolcaddöntőjében leléptették a világelső szerb Novak Djokovicsot, miután a spanyol Pablo Carreno-Busta elleni mérkőzésén dühében eltalálta – véletlenül – a vonalbírót.

A férfi verseny első számú favoritja a spanyol Pablo Carreno-Busta elleni nyitó szettben riválisa 6:5-ös vezetésénél, a 11. játék végén dühében elütötte a labdát, amely torkon találta az egyik vonalbírót, akit el is kellett szállítani a helyszínről. Az eset után hosszú vita kezdődött, a szerb sztár a mérkőzésvezetővel és a verseny első emberével közel tíz percig tárgyalt, majd tudomásul vette, hogy – a szabályoknak megfelelően – a kizárás sorsára jutott.

Djokovics – aki idén egészen mostanáig mind a 26 meccsét megnyerte – 18. Grand Slam-diadalára készült New Yorkban, ahol karrierje során háromszor hódította el a US Open trófeáját.

Eredmények, nyolcaddöntő:

Férfiak: Carreno-Busta (spanyol, 20.)–Djokovics (szerb, 1.) 6:5-nél Djokovicsot leléptették; A. Zverev (német, 5.)–Davidovich Fokina (spanyol) 6:2, 6:2, 6:1; Shapovalov (kanadai, 12.)–Goffin (belga, 7.) 6:7 (0), 6:3, 6:4, 6:3; Csorics (horvát, 27.)–Thompson (ausztrál) 7:5, 6:1, 6:3.

Nők: Oszaka (japán, 4.)–Kontaveit (észt, 14.) 6:3, 6:4; Rogers (amerikai)–Kvitova (cseh, 6.) 7:6 (5), 3:6, 7:6 (6); Putyinceva (kazah, 23.)–Martics (horvát, 8.) 6:3, 2:6, 6:4; Brady (amerikai, 28.)–Kerber (német, 17.) 6:1, 6:4.

Két fordulót teljesítettek Tecăuék

Negyeddöntőbe jutott a Jean-Julien Rojer, Horia Tecău (holland, román) férfi páros, miután két esetben is szetthátrányból fordítva nyert. Előbb a Marcelo Arevalo, Johnny O’Mara (salvadori, brit) kettősön jutottak túl 6:7 (3), 6:2, 6:4 arúnyú sikerrel, majd meglepetésre az első kiemelt kolumbiai Juan-Sebastian Cabal, Robert Farah duót is sikerült búcsúztatniuk. Utóbbi mérkőzést 4:6, 6:3, 6:4 arányban nyerték Tecăuék, a találkozó kereken két órát tartott. Egymás elleni párharcukban így már 7–4-re vezet a román–holland kettős, amelynek eddigi jutalma 91 ezer dollár és 180 világranglistapont. A negyeddöntőben a Rohan Bopanna, Denis Shapovalov (indiai, kanadai) kettős következik, amely 4:6, 6:4, 6:3 arányban nyert a hatodik favorit német Kevin Krawietz, Andreas Mies páros ellen.

Román teniszezők Isztambulban

A héten a török nagyvárosban rendeznek salakpályás tornát hölgyek számára, az összdíjazás 225 ezer dollár. A főtáblán alanyi jogon szerepel a US Openen a második fordulóban búcsúzó Patricia Maria Ţig, első ellenfele egy selejtezős teniszező lesz.

Az előcsatározásokon nem jutott túl Laura Ioana Paar, aki az első fordulóban mindössze 58 perc alatt 6:1, 6:1-re kikapott a 19 éves szerb Olga Danilovicstól. Paar a részvételért 1630 dolláros csekket és 12 WTA-pontot kap. A román teniszező (leánynevén Andrei) párosban is érdekelt, a német Julia Wachaczyk oldalán a második favorit Ellen Perez, Storm Sanders kettős ellen kezdenek.

A Prágában győztes Andreea Mitu, Ligyia Morozova (román, fehérorosz) duó is indul a tornán, velük sem volt kegyes Fortuna, mivel elsőként az 1. kiemelt Alexa Guarachi, Desirae Krawczyk (chilei, amerikai) páros ellen lépnek a pályára.