US Open: Tecău és Rojer nyerte a férfi párosok versenyét

US Open: Tecău és Rojer nyerte a férfi párosok versenyét
Megnyerte Horia Tecău a holland Jean-Julien Rojerrel az oldalán az amerikai nemzetközi teniszbajnokság (US Open) férfi páros versenyének döntőjét. Tecăuék 6:4, 6:3-ra győzték le a pénteki fináléban a Feliciano López, Marc López alkotta spanyol duót.

Ez a román, holland páros második Grand Slam-győzelme a 2015-ben Wimbledonban elhódított trófea után.

Román teniszező utoljára 1975-ben diadalmaskodott a US Openen: akkor Ilie Năstase és Jimmy Connors 6:4, 7:6-ra múlta felül a döntőben a Tom Okker, Marty Riessen összeállítású holland, amerikai párost.

A 12. helyen kiemelt Tecăunak és Rojernek 1 óra és 25 perc alatt sikerült nyernie Flushing Meadowsban a 11. helyen kiemelt páros ellen. Győzelmükért 675 ezer dolláros pénzdíjat és 2000 ranglistapontot kapnak.

Tecăuék 5 ászt ütöttek és 4-szer vétettek kettős hibát, 60%-ban értékesítették a bréklabdákat (hármat az ötből), 41 nyerőt ütött és csak 7 ki nem kényszerített hibájuk volt. Ezzel szemben a két López 3 ászt és 1 kettős hibát jegyzett, a hat bréklabdájukból mindössze egyszer sikerült elnyerniük az ellenfél adogatását (17%); 25 nyerő ütésük és 10 ki nem kényszerített hibájuk volt.

Ez idáig mindketten legfeljebb a negyeddöntőig jutottak a US Openen: Tecăunak 2011-ben és 2015-ben, Rojernek 2013-ban és 2015-ben sikerült ez. Mindketten nyertek már egy alkalommal vegyespárosban is. Idén négy finálét nyertek meg együtt, a US Open előtt Dubajban, Genfben és az amerikai Winston-Salemben is diadalmaskodtak.

Pályafutása során Tecău 51 párosdöntőt játszott, ezek közül 33-at megnyert, 18-at elveszített, köztük a tavalyi olimpiai finálét Florin Mergeával az oldalán (ellenfelük éppen a 35 esztendős Marc López volt, oldalán honfitársával, Rafael Nadallal). Rojerrel párban 16 tornán bizonyultak a legjobbnak, és négy döntőt veszítettek el. Tecău még három tornát nyert a fehérorosz Max Mirnyijjel párban, 10-et a svéd Robert Lindstedttel továbbá egyet-egyet Victor Hănescuval, a belga Dick Normannal, az új-zélandi Marcus Daniellel és tavaly Bukarestben Mergeával. Vegyespárosban a 2012-es Australian Openen diadalmaskodott az amerikai Bethanie Mattek-Sands társaságában.

Tecăuék korábban az elődöntőbe jutással az év végi londoni Mesterek Tornájára is kvalifikálták magukat.

Eredmény, férfi páros, döntő: Rojer, Tecău (holland, román, 12.)–F. López, M. López (spanyol, 11.) 6:4, 6:3.

Horia Tecău vegyespárosban is versenyben volt a US Openen az amerikai CoCo Vandeweghe-gel, az elődöntőben torpantak meg a későbbi győztes Martina Hingis, Jamie Murray (svájci, brit) kettős ellenében. A 90 perces összecsapás 6:4, 7:6 (8) végződött Hingisék javára. Tecăuék 30 ezer dolláros csekkel vigasztalódhattak.

A döntőben az első helyen kiemelt kettős Hingis és Murray meccslabdát is hárítva nyert szombaton a Hao-csing Csen, Michael Venus tajvani, új-zélandi páros ellen. Az egyesben korábban világelső Hingis pályafutása 24. Grand Slam-győzelmét gyűjtötte most be, s vasárnap meglehet akár a 25. is, miután a női páros fináléjában is érdekelt lesz.

Eredmény, vegyespáros, döntő: Hingis, Murray (svájci, brit, 1.)–Hao-csing Csen, Venus (tajvani, új-zélandi, 3.) 6:1, 4:6, 10–8.

Nadal negyedszer döntős a US Openen

A világranglista-vezető spanyol Rafael Nadal és a 28. helyen kiemelt dél-afrikai Kevin Anderson játszotta a férfi egyes döntőjét a New Yorkban rendezett amerikai nyílt teniszbajnokságon, a találkozó közép-európai idő szerint vasárnap este, lapzárta után kezdődött.

A pénteki elődöntőben mindkét játékos elveszítette az első szettet, de a 22 ászt szerváló Anderson a 12. helyen rangsorolt spanyol Pablo Carreno Bustát, Nadal pedig a 24. kiemelt argentin Juan Martín del Potrót győzte le négy játszmában.

A 15-szörös Grand Slam-torna győztes Nadal – öt vereség mellett – tizedik alkalommal győzte le Del Potrót. Legutóbb a tavalyi nyári olimpia elődöntőjében találkoztak, ahol az argentin nyert. Nadal negyedszer játszhat döntőt a US Openen, 2010-ben és 2013-ban megnyerte, 2011-ben viszont elveszítette a finálét. Nadal idén már nyert egy GS-tornát, a „salakkirály” Roland Garrosban diadalmaskodott.

Del Potro eddig egyszer, 2009-ben – éppen New Yorkban – nyert Grand Slam-tornát, és az elődöntőben Nadalt búcsúztatta, de ezúttal nem tudta megismételni a nyolc évvel ezelőtti bravúrt.

Anderson és Carreno Busta korábban kétszer találkozott, és 2013-ban, valamint idén augusztus 9-én Montrealban is a dél-afrikai játékos győzött. Kevin Anderson eddig három ATP-versenyt nyert, Grand Slam-tornán pedig a 2015-ös US Open negyeddöntője volt a legjobb eredménye. Idén az ausztrál nyílt bajnokságon nem indult, Párizsban és Wimbledonban pedig a negyedik fordulóban búcsúzott.

Eredmények, férfi elődöntő: Anderson (dél-afrikai, 28.)–Carreno Busta (spanyol, 12.) 4:6, 7:5, 6:3, 6:4; Nadal (spanyol, 1.)–Del Potro (argentin, 24.) 4:6, 6:0, 6:3, 6:2.

Stephens nyerte a női döntőt

Az amerikai Sloane Stephens meglepően simán legyőzte honfitársát, a 15. helyen kiemelt Madison Keyst a női döntőben, szombaton.

Már az első szettben is csak a világranglista 83. helyén álló Stephens tudta elnyerni ellenfele adogatójátékát, és mivel ez 2:2-nél és 5:3-nál is sikerült neki, meglepően simán vezetést szerzett. A második felvonás már teljesen egyoldalú volt, így a találkozó egy óra után véget ért.

Mindkét játékos először jutott Grand Slam-torna döntőjébe. A 24 éves Sloane Stephens remekül szerepel hasonló kiélezett helyzetekben, hiszen eddig négyszer került WTA-torna fináléjába, és mindet megnyerte.

Eddigi legjobb eredménye Grand Slam-tornán a 2013-as ausztrál nyílt bajnokság elődöntője, a US Openen pedig a negyedik fordulóba jutás volt. Idén Melbourne-ben és a Roland Garroson nem indult, Wimbledonban pedig az első fordulóban búcsúzott.

Eredmény, női döntő: Stephens (amerikai)–Keys (amerikai, 15.) 6:3, 6:0.

Fedőkép: Rojer, Tecău és a trófea