Urnás előválasztás várható Tordaszentlászló községben

Mindkét jelenlegi elöljáró pályázik az RMDSZ-polgármesterjelöltségre

Urnás előválasztás várható Tordaszentlászló községben
Javában zajlanak az előkészületek a közelgő önkormányzati választásokra, így Kolozs megyében is. A tét nagy, hiszen nem mindegy, hogy az elkövetkező négy évben ki, illetve kik vezetik majd a településeket. Különösen fontos ez a magyar közösség esetében, hiszen megmaradásának egyik záloga, hogy minél több polgármesterrel, alpolgármesterrel, tanácsossal, azaz minél erősebb és hatékonyabb önkormányzatokkal rendelkezzen. Az RMDSZ alapszabályzata szerint azokon a településeken, ahol többen pályáznának a polgármesteri tisztségre, urnás előválasztásokat kell tartani, amelynek során maga a közösség dönti el, hogy ki legyen a szövetség polgármesterjelöltje. Úgy tűnik, a hét falut magában foglaló Tordaszentlászló községben Tamás-Gebe András jelenlegi polgármester és Asztalos István alpolgármester egyaránt pályázna a polgármester-jelöltségre, ennek érdekében mindketten vállalnák az urnás előválasztáson való megmérettetést.

Tamás Gebe András vállalja a megmérettetést

Hetedik polgármesteri mandátumát pályázná meg a közelgő helyhatósági választásokon Tamás Gebe András, Tordaszentlászló község polgármestere. Mint mondta, ezért vállalja az urnás előválasztást is. Egyelőre úgy tűnik, egy kihívója lesz Tamás Gebe Andrásnak, a jelenlegi alpolgármester, Asztalos István. 

„Három mandátumon át együtt dolgoztam Asztalos Istvánnal. Én polgármesterként, míg ő alpolgármesterként. Ezért jó lett volna, ha leül velem, és közli: elszánta magát, polgármester szeretne lenni, és nem a hátam mögött kezd el szervezkedni. De neki is ugyanolyan joga van indulni, mint nekem. Eleinte úgy véltem, ilyen emberrel nem tudok megméretkezni. De ha az RMDSZ-szabályzat ezt írja elő, akkor indulni fogok az előválasztáson, és megméretkezem vele. A lista mindenki előtt nyitott, és bárkivel szemben vállalom az előválasztást” – jelentette ki kérdésünkre Tamás Gebe András. 

A polgármester emlékeztetett arra, hogy vállalta az előválasztáson való részvételt tizennyolc évvel ezelőtt is, és megnyerte azt. 

„Harminc éve tolom az RMDSZ szekerét, az RMDSZ helyi szervezetének alapító tagja voltam. Ne mondja senki, hogy nem akarom az RMDSZ-t támogatni. Ha három évtizedig támogattam, akkor most sem állok ki a szövetségből” – fejtette ki a polgármester. 

Elmondta: a községben meghirdették, hogy aki Tordaszentlászlón tanácsos vagy polgármester akar lenni, nyújtsa be a kérését. Az sincs kizárva, hogy rajtuk kívül még lesz egy-két polgármesterjelölt – hívta fel a figyelmet az önkormányzat vezetője. 

„Ezelőtt húsz évvel összeállítottunk egy listát, hogy mit kell megvalósítani a községben: a víz- és csatornahálózat kialakítását, illetve kibővítését, a kultúrotthon felújítását stb. Amit akkor kijelöltünk, azt kilencven százalékban megvalósítottuk. Ez tény és való. Én tettekkel bizonyítom, hogy mit csináltunk. Aki végigmegy a községen, látja a változást” – összegzett Tamás Gebe András. 
A változás igényével lép fel Asztalos István

Asztalos István jelenlegi tordaszentlászlói alpolgármester múlt heti Facebook-bejegyzésében közölte: a községbeli emberek biztatására indulni szándékszik a polgármesteri tisztségért az önkormányzati választáson. Mint írta, január 20-án Tamás Gebe András polgármesterrel együtt részt vettek egy beszélgetésen az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének vezetőségével, ahol megkérdezték: kinek mi a szándéka, s tudatták velük, hogy február végéig meg kell tartani az előválasztásokat a községben, ha az szükségesnek bizonyulna. Mindketten közölték a megyei vezetőséggel, hogy indulnának a polgármesteri székért. 

„Tamás Gebe András jelezte, hogy velem nem vállalja a megmérettetést, és ha másként nem lehet, elindul függetlenként, hátat fordítva az RMDSZ-nek” – írta Facebook-bejegyzésében az alpolgármester. 
A Szabadság kérdésére az elöljáró megerősítette: Facebook-bejegyzése helytálló, szándéka végleges, azaz vállalja a megmérettetést. Kérdésünkre, hogy milyen megfontolásból lépne versenybe a község polgármesteri tisztségéért, Asztalos István elmondta: immár harmadik mandátumát tölti a település alpolgármestereként, s eléggé felkészültnek érzi magát a polgármester-jelöltségre, mivel ezáltal oly módon járulhatna hozzá a község fejlődéséhez, ahogyan azt alpolgármesterként nem tehette. Hozzátette: mindenekelőtt változást szeretne hozni a község vezetésében, életében, többek között a fiatalokért, a jövőjükért szándékszik dolgozni. Úgy érzi, van elegendő energiája s tapasztalata ahhoz, hogy mindezt megtegye. Meglátása szerint élvezi mindazoknak az embereknek a támogatását, akik a változást akarják. Megállapította: tekintve, hogy a község hivatalban levő – immár hét mandátumot letöltött – polgármestere is indul az elöljárói székért, előválasztást kell tartani, amelynek során az emberek eldöntik, ki az a polgármesterjelölt, akinek indulását szívesebben látnák a helyhatósági választáson.

Tordaszentlászló község leendő vezetőitől mindenekelőtt elvárják a részletes tájékoztatást / fotó: Rohonyi D. Iván

Csoma Botond: urnás előválasztást kell tartani

A kialakult helyzet kapcsán lapunk megkereste Csoma Botondot, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének elnökét, aki elmondta: abban az esetben, ha egy községben többen meg szeretnék pályázni a polgármesteri tisztséget, urnás előválasztást kell tartani. Ennek során a településen élő magyarok eldöntik, hogy ki legyen az RMDSZ polgármesterjelöltje az adott községben. Ha több jelölt van, akkor a megyei szervezet nem állhat ki egyoldalúan egyik vagy másik személy mellett, erről nem dönthet egy szűk testület – fejtette ki Csoma Botond. Hozzátette: ez erkölcsileg sem lenne helyes, és az RMDSZ alapszabályzatának is ellentmondana. Az elnök közölte: a megyei szervezet minden segítséget megad az urnás előválasztás lebonyolítása érdekében. 

Vitairat a megoldásra váró feladatokról

Az alpolgármester a torda­szentlászlói lakosok Facebook-csoportjában egy 17 pontos vitairatot is megosztott, amelyet – mint írta – többen állítottak össze. Az összegzés szerint a vitaindítót a jobbítás szándékával közösen fogalmazta meg több magyarfenesi és tordaszentlászlói lakos arról, hogy meglátásuk szerint hogyan kellene vezetnie a községet Tordaszentlászló következő polgármesterének, milyen általános és helyi problémákat kellene megoldania az önkormányzatnak. 

Tordaszentlászló község leendő vezetőitől mindenekelőtt elvárják a részletes tájékoztatást, s azt, hogy tartsanak fenn állandó párbeszédet a község lakóival. 

Hangsúlyozzák továbbá: a polgármesteri hivatal ossza el méltányosan a rendelkezésére álló forrásokat, alakítsa ki a pénz elosztásának a román és magyar nyilvánosság előtt egyaránt vállalható szabályait. Kiemelik továbbá azt is, hogy a közigazgatási törvény biztosítja a községben a magyar anyanyelvűek nyelvhasználati jogait, a polgármesteri hivatalnak pedig gondoskodnia kell a község kétnyelvűségéről, valamennyi közérdekű információ, tanácsi határozat kétnyelvű közléséről. A javaslatok szerint az önkormányzatnak fontos célkitűzése kell legyen a rend és a tisztaság fenntartása is. A dokumentum szerzői arról is írnak, hogy a polgármesteri hivatalnak el kell járnia a lakosságot érintő ügyekben az állami intézményeknél, amelyek hivatottak a különböző problémák orvoslására. 

A vitaindító szerint olyan kulturális menedzsert kellene alkalmazni, aki élettel tölti meg a község épületeit, a közösségi tereket. Az irat egy további pontja arra vonatkozik, hogy jó volna az önkormányzatnak telket vásárolnia, lehetőleg az egyházi temetők mellett, ahol köztemetőt létesíthet. Javasolják, hogy épüljön ravatalozó a község minden falujában.

A dokumentum másik pontja az infrastrukturális fejlesztések fontosságára vonatkozik: a község földútjai leaszfaltoztatásának szükségességére, az arról való gondoskodásra, hogy a település valamennyi gazdasága rácsatlakozhasson a víz-, csatorna-, villany- és gázhálózatra. Szeretnék ugyanakkor, hogy a polgármesteri hivatal kezdeményezze az illetékes állami szerveknél, hogy autópálya-csomópont létesüljön a község területén, és épüljenek meg a hangfogó falak az autópálya mellett. 

Ajánlják, hogy a község tájékoztassa a külföldön dolgozókat az itthoni vállalkozási lehetőségekről és arról, hogy ma már a jó mesterek itthon is kereshetnek annyit, mint külföldön. A vitairat további pontja arra szólít fel, hogy a községháza digitalizálja az ügyintézés műveleteit. Fontosnak tartják, hogy a polgármesteri hivatal figyelje és pályázza meg a kormány, valamint az Európai Unió forrásaiból kiírt pályázatokat. Kérik a szerzők azt is, tegyen lépéseket a polgármesteri hivatal a minőségi tömegközlekedésért, legyenek gyakoribbak a járatok, a község valamennyi településén legyenek fedett buszmegállók.

Végül, de nem utolsósorban javasolják, hogy teremtse meg a polgármesteri hivatal a sportolási, túrázási lehetőségeket a község lakóinak, és az idelátogató turistáknak, építse be a turisztikai kínálatába a község határában levő Natura 2000-es természetvédelmi területet. 

(Borítóképünk illusztráció / fotó: Rohonyi D. Iván)