Újabb gyermek halt meg influenzában

Korlátozzák a kórházi látogatások számát

Újabb gyermek halt meg influenzában
Tíz személy halt meg influenzában ebben a szezonban – tájékoztatott csütörtökön az Országos Közegészségügyi Intézet keretében működő járványügyi felügyelet. Legutóbb egy 12 éves, bukaresti gyermek halt meg, akinél A típusú influenzavírust diagnosztizáltak.A kolozsvári kórházak is óvintézkedéseket foganatosítottak, a járványkórházban pedig naponta átlagosan 100 légúti fertőzéses, influenzás esetet látnak el.

Egy 90 éves nő is elhunyt a Szeben Megyei Sürgősségi Kórházban, akinél gyorsteszttel diagnosztizáltak influenzát. A kórház sajtóközleménye szerint a súlyos tüdőgyulladásban szenvedő nő az intenzív terápián hunyt el, miközben gépekkel lélegeztették. A beteg biológiai mintáit a Cantacuzino Intézetbe küldték a diagnózis megerősítésére.

Az elmúlt két hétben naponta átlag száz ember kereste fel a kolozsvári járványkórházat légúti megbetegedés és influenza miatt.

– Tombol az influenzaszezon, és a betegek száma egyre nő. Január 20-a és 26-a között összesen 306 influenzás beteget vizsgáltunk meg, 216 betegnél etiológia nélküli légúti fertőzést állapítottunk meg, továbbá 71 tüdőgyulladást diagnosztizáltunk, amelynek bakteriális eredete is elképzelhető. Közülük 58 személyt beutaltunk kórházba influenzával – nyilatkozta dr. Irina Filipescu, a járványkórház szóvivője.

Tavaly inkább az idősebbek keresték fel az ügyeletes orvost, míg idén több volt a beteg gyerek, akiknél B típusú influenzát diagnosztizáltak. A B típusú influenza enyhébb lefolyású az A típusú influenzánál. 

Az orvos arról is beszámolt, hogy egyre többen érdeklődnek a kínai koronavírus iránt, ám ez nem több egyszerű hisztériánál. – Az ügyeletes orvosoktól gyakran kérdezik, hogy ehetnek-e a kínai vendéglőben, vagy vehetnek ruhaneműt a kínai üzletekből – magyarázta az orvos. Filipescu közölte: a Varsóból Kolozsvárra érkezett, koronavírus-fertőzés miatt kórházba utalt személy jól érzi magát, és hamarosan kiengedik. A laboratóriumi vizsgálatok nem igazolták a koronavírus jelenlétét. A beteget két napig tartották kórházban, és hamarosan hazabocsátják, mivel nem fertőz.

Szigorított kórházi óvintézkedések a légúti fertőzések megelőzésére 

A Kolozs Megyei Tanácsnak alárendelt kórházakban – a gyermeksürgősségi kórházban, a Leon Daniello Tüdőkórházban, a járványkórházban, a rehabilitációs kórházban és a borsai pszichiátrián – több intézkedést foganatosítottak, amelyek a légúti betegségek terjedését hivatott megelőzni. 

Alin Tise, a Kolozs Megyei Tanács elnöke szerint azért van szükség ezen intézkedések foganatosítására, hogy a kórházba beutalt betegeket ne fertőzzék meg a látogatók. Ezért a közeljövőben korlátozzák a beteglátogatás idejét és a hozzátartozók számát; a látogatóknak maszkot, egyszer használatos köpenyt és lábbeli védőt kell viselniük a kórház területén; a különböző részlegekbe való belépéskor a bejáratnál alkoholos fertőtlenítőt helyeznek el; az akut légúti betegségekben szenvedő betegeket pedig elkülönítik.

A kórházak alkalmazottait tájékoztatták a légúti betegségek terjedésének megelőzési intézkedéseiről, folytatják az alkalmazottak influenza-elleni beoltását. A kórházakba frissen beutalt betegeket antivirális terápiában részesítik, ha tapasztalják náluk az influenza tüneteit, az ilyen esetekben még a laboratóriumi vizsgálatok eredményeit sem várják meg. Javasolják a papír zsebkendők használatát tüsszentés és köhögés esetén.

A kórházba való belépés után megvizsgálják az orvosokat és az ápolókat, a várótermekbe pedig plakátokat helyeztek el, amelyek tájékoztatják a lakosságot a fertőzések terjedésének lehetséges megfékezési módjáról. Ezeket az intézkedéseket ideiglenes jelleggel vezették be, és addig lesznek érvényben, amíg csökken a légúti betegségek száma.