Újabb foci-botrány: nincs helye politikának a stadionokon

Újabb foci-botrány: nincs helye  politikának a stadionokon
A sportot nem szabad összemosni a politikával, utóbbinak a helye a stadionokon kívül van – jelentette ki kedden este Asztalos Csaba, az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) elnöke a bukaresti Nemzeti Arénában szervezett Románia–Koszovó futballmérkőzésen lezajlott incidensekre utalva, amelyen a román keménymag „Koszovó az Szerbia” feliratú transzparenst függesztett ki, és amely miatt a vendégek levonultak a pályáról – a találkozó így majdnem egy órára félbeszaladt.

fotó: Andrei Craitoiu/GSP

„Geopolitikai jellegű üzeneteknek nincs keresnivalójuk a sportban. Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) nem engedélyezi politikai üzenetek közvetítését a stadionokban. A sport az sport, a politika helye a stadionokon kívül van” – nyilatkozta Asztalos az Antena 3-nak egy telefonos interjúban. Az UEFA a szurkolók diszkriminatív viselkedése miatt vizsgálódik, vélhetően zárt kapus vagy szektorbezárásos büntetéssel fogja sújtani a román válogatottat. Az ügyben a hazai szakszövetség is állást foglalt, elítélve a történteket. A csendőrség pedig közölte: eddig 458 olyan személyt azonosítottak, akik részt vettek a találkozón történt antiszociális cselekményekben, és a jogi keret megsértéséért felelős személyek ellen jogi lépéseket fognak tenni. Ezenkívül 17 bírságot szabtak ki, összesen 8000 lej értékben. A találkozót végül nyögvenyelősen a román válogatott nyerte.

Kedden este Willy Delajod játékvezető akkor szakította meg a Románia és Koszovó labdarúgó-válogatottjának mérkőzését, amikor a román szurkolók egy csoportja a 18. percben petárdákat és egyéb pirotechnikai eszközöket dobott a koszovóiak kapuja mögé, közben az ultrák egy csoportja kifüggesztette az említett transzparenst, de skandálta is a rajta lévő szöveget. A játékosokat az öltözőkbe rendelte, és a meccs több mint 40 perces szünet után folytatódott. A molinót az illető „szurkolók” a román válogatott több játékosának kérésére sem voltak hajlandók eltüntetni.
Az Antena 3-nak adott interjújában az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) elnöke, Asztalos Csaba nyomatékosította: „várja a napot”, amikor a lefilmezett szurkolókat beperelik, és anyagilag is felelniük kell a tetteikért, „mert ez így már nem mehet tovább.” Emlékeztetett arra az időszakra, amikor üres stadionokban zajlottak le döntő mérkőzések, és leszögezte: nézőközönség nélkül játszani nem csupán anyagilag jelent óriási veszteséget, hanem a válogatottnak is, amely nem élvezheti szurkolói támogatását.

Azt is elmondta, hogy a CNCD együttműködik a csendőrséggel az ilyen mérkőzések során, azonban a csendőrségnek jelenleg még arra sincs törvényes alapja, hogy egy molinót elkobozzon. „Módosítani kell a törvényt” – emelte ki Asztalos Csaba, nyomatékosítva, hogy a fenti üzenetnek semmi keresnivalója nem volt a stadionban. Az újraindított mérkőzés végül a román válogatott 2-0-ás győzelmével végződött.

Szerda hajnalban a Román Labdarúgó-szövetség (FRF) sajtóközleményt adott ki, amelyben elítélte a román ultrákat, amiért a Koszovó elleni, kedd esti Európa-bajnoki selejtezőn politikai üzenetű transzparenst feszítettek ki.

„Újra felhívnánk a figyelmet arra az elvre, hogy a politika nem avatkozhat be a sportba. A revizionizmus elfogadhatatlan a labdarúgásban, a FRF pedig határozottan elítéli a politikai, ideológiai, vallási vagy sértő jellegű provokatív üzeneteket, amelyek kategorikusan tiltottak a stadionokban” – olvasható a szövetség honlapján megjelent közleményben.
A FRF szerint „egy magát szurkolónak nevező szűk csoport” huliganizmusa nemcsak a meccs lefolyását befolyásolta, de a játékosok lelkiállapotát is. Emlékeztettek arra, hogy tettüket a közönség többi része – akiket megfosztottak a futballélménytől is – elítélte. A FRF sajnálja a történteket, és köszöni a folytatás utáni biztatást, ami végül drámai győzelmet hozott – írták a közleményben.