Új kezelés agyvérzés esetén Kolozsváron

Új kezelés agyvérzés esetén Kolozsváron
Angiográffal vezérelt agyi artériás katéterezéssel biztosítanak endovaszkuláris kezelést stroke-on átesett pácienseknek a Kolozs Megyei Sürgősségi Kórház radiológiai és orvosi képalkotó laboratóriumában november közepétől. Ez az eljárás egyedülálló az ország északnyugati részében.

A laborban széleskörű képalkotó eljárásokat biztosítanak a kórházba utalt betegeknek, biztosító pénztári rendszerben érkezőknek és fizetővendégeknek egyaránt. Végeznek mágneses rezonanciavizsgálatot, CT-t, ultrahangvizsgálatot, röntgent, mammográfiát, angiográfiát stb. Tavaly óta itt működik az intervenciós radiológiai laboratórium is, amely olyan minimálisan invazív beavatkozásokat végez, mint a krioabláció, mellkasi kamerák beültetése, embolizáció, biopszia, punkció, angioplasztika, periférikus és viscerális angiográfia. ezekhez társul november közepétől kezdődően az új eljárás, az angiográffal vezérelt agyi artériás katéterezéssel biztosított endovaszkuláris kezelés.

A laborban kéttucatnyi radiológus orvos, közel félszáz radiológiai technikus, 14 általános és radiológiai asszisztens, fizikus, rendszermérnök, hat ápoló és három orvosi jegyzék-kezelő dolgozik dr. Andrei Lebovici egyetemi előadótanár vezetésével. Az elmúlt egy évben több mint 34 ezer páciens fordult a laborhoz, és több mint 41 ezer vizsgálatot végeztek el.

Az új eljárást a radiológia világnapján, szerdán jelentették be. Az orvosok szerint az orvosi képalkotó eljárások meghatározó szerepet játszanak a pontos diagnózis felállításában és bizonyos megbetegedések megelőzésében. Az osztályon egész Erdélyből fogadnak pácienseket az alábbi helyszíneken: a radiológia központi épületében (Mikó/Clinicilor u. 3-5.), a Trefort/V. Babes u. 1. szám alatt, az idegsebészeti és neurológiai klinikán (Trefort/V. Babes u. 43.), az ortopédián (Zápolya/Traian Mosoiu u. 47.), a II-es kórházban (Mikó/Clinicilor u. 2-4.) és a fogászati radiológián (Fürdő/C. I. Hossu u. 37.). Időpontot a központi épületben kérhetünk, tájékoztatást telefonon (0264-592771, belső szám: 1190; mobil: 0757-028101) vagy e-mailben (lrim@scjucluj.ro).

Felhívtuk a recepciót egy potenciális mágneses rezonanciavizsgálat iránt érdeklődve. A mobilszám perceken át csengett, nem válaszoltak. A vezetékes számon a telefonközpontban arról tájékoztattak, hogy a vonal éppen foglalt, öt perccel később pedig már kapcsolni tudták a radiológiát.

Meg kell hagyni, határozott, de kedves hangnemben tájékoztattak nagyon operatívan egy koponya RMN-vel kapcsolatosan. Megtudtuk, hogy a kórházi osztályokon kezelt betegek elsőbbséget élveznek. „Külső” páciensként, amennyiben a biztosító pénztáron keresztül szeretnénk ingyen elvégeztetni a vizsgálatot, várólistára iratkozhatunk, és 2–3 hónapon belül megkaphatjuk a vizsgálat időpontját, amely szólhat két nappal vagy további hónapokkal későbbi dátumra. A várakozási időt a vizsgálatot végző szakember terheltsége és a biztosítóháztól érkező pénzkeret határozza meg. Amennyiben hajlandóak (vagy kénytelenek) vagyunk kifizetni az eljárást, akkor 2–14 napon belül elvégzik, kontrasztanyag nélkül a nyaki és koponya RMN költsége 1100 lej.

A minél teljesebb felépülés érdekében stroke esetén lényeges mielőbb orvosi ellátáshoz jutni. Tekintve, hogy az agyvérzést kórházi beutalással kezelik, a beteg így előnyt élvez, tehát jó eséllyel időben hozzáférhet az endovaszkuláris kezeléshez. Nem árt, ha tudomásunk van az újfajta eljárásról, így érintettség esetén érdeklődhetünk, hogy hozzátartozónknál alkalmazható-e.