Új elnök a Román Mozart Társaság élén

Silvia Sbârciu: Átveszem elődeimtől azt, ami az elmúlt 25 évben működött

Új elnök a Román Mozart Társaság élén
A több mint negyedszázados tevékenységre visszatekintő kolozsvári civil szervezet, a Román Mozart Társaság élére új elnök és igazgatótanács került 2017-től: Adriana Bera zongoraművész és zeneakadémiai oktató lemondása után az elnöki tisztséget Silvia Sbârciu zongoraművész, a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémia docense tölti be. A társaság téli közgyűlése után teljes mértékben megújult az igazgatótanács is, az alelnök Bianca Temeş muzikológus, zeneakadémiai oktató lett. Helyet kapott továbbá a testületben Béres Melinda hegedűművész, zeneakadémiai oktató, Gergely Bálint, a kolozsvári filharmónia hegedűművésze és Alexandra Făgărăşan muzikológus.

Silvia Sbârciu zongoraművész (képünkön) eddig is tagja volt a Román Mozart Társaságnak, és a fesztivál szervezésében is részt vállalt. Adriana Bera javaslatára pályázta meg a civil szervezet elnöki tisztségét. A társaság további tevékenységéről az új elnök számolt be lapunknak.

– Mozart az egyik kedvenc zeneszerzőm. Előadói tevékenységem során szívesen játszom mind a bécsi klasszicizmus, mind kortárs szerzők alkotását. Voltaképpen a fesztivál bűvkörébe is a Mozart-zene iránti érdeklődésem folytán kerültem be.  Átveszem elődeimtől azt, ami az elmúlt huszonöt évben működött. Gyakorlati okok miatt idéntől megváltozik a Mozart Fesztivál lebonyolítási ideje: december eleje helyett november második felében kerül sor a rendezvénysorozatra. Amikor huszonöt évvel ezelőtt megalakult a Román Mozart Társság, és elkezdődtek a fesztiválok, még nem volt ennyi esemény, mint mostanában. Mivel decemberben a közönség  számos rendezvény közül válogathat, az igazgatótanács ezért döntött az időpont megváltoztatásáról. A november második fele azért is előnyös, mert a Zenei Ősz már véget ért, és novemberben nincs más rangos komolyzenei esemény. Céljaim között szerepel, hogy a város híres és hosszú életű fesztiválját még jobban behozzam a köztudatba, és a közönség figyelmébe ajánljam. Főleg azért, mert ez a fesztivál is összeköt minket Nyugat-Európával – fejtette ki az elnökasszony.

Silvia Sbârciu szerint valóságos zenei birodalmat örökölt Adriana Beratól, illetve Bera elődjétől, László Ferenctől, de azt is hozzátette: tudatában van a sikeres és színvonalas múlt által rárótt felelősségnek is, amelynek igyekszik eleget tenni.

A fesztivál során a továbbiakban is meg akarják teremteni az egyensúlyt a fiatal tehetségek és a nagy nevek között. – A fiatal tehetségek támogatása mindig is fontos volt a társaság számára, ugyanakkor jól ismert művészeket is meghívunk, akik miatt a közönség eljön koncertre – magyarázta Sbârciu.

Megtudtuk: a 2017-es Mozart Fesztivál nyitóhangversenyén Mozart Requiemje fog elhangzani; a koncert és a mű főhajtás a zeneakadémia egykori oktatója és karnagya, Dorin Pop előtt. Az idei rendezvény keretében sorra kerülő előadóverseny az énekeseket célozza meg, a koncertek szerkezete pedig megőrzi az eddigi struktúrát. Távlati terveik között szerepel az előadóverseny nemzetközivé tétele.

.........................

Névjegy:

Silvia Sbârciu a kolozsvári S. Toduţă Zenei gimnáziumban és a Gh. Dima Zeneakadémián végezte el közép- és felsőfokú zenei tanulmányait. Ezt követően a mannheimi Staatliche Hochschule für Musik und Darstellende Kunst egyetemen mesterizett Paul Dan növendékeként. Olyan világhírű zongoraművészek kurzusain vett részt, mint: Karl Heinz Kämmerling a Salzburgi Mozarteum-ból a Schleswig-Holstein Musikfestival keretében; Lev Naumov a Moszkvai Konzervatóriumból, Leon Fleischer a New-York-i Juilliard School of Music-ból, Konstantin Scherbakov, Dmitri Alexeev, Felix Gottlieb vagy Szjiatoszlaw Pochekin a németországi Internationale Klavierakademie-ból, akik hozzájárultak a zongoraművész előadói profiljának kialakulásához. Karrierjét döntő módon meghatározta az IKIF-en (International Keyboard Institute and Festival – New York, AEÁ) való részvétel, ahol Sontraud Speidel, Akiko Ebi, Asaf Zohar zongoraművésszel és Eduard Zilberkant karmesterrel dolgozott együtt. Doktori dolgozatát 2007-ben védte meg Kolozsváron Terényi Ede zeneakadémiai professzor irányításával. 

Szólistaként vagy kamarazenei együttes tagjaként fellépett a Kolozsvári Zenei Őszön, a Mozart Fesztiválon, a Ionel Perlea Dalversenyen, a Sigismund Toduţă fesztiválon vagy a 3. ITTT Fesztiválon (3. Internationale Trossinger Tastentage). Mesterkurzusokat tartott a 3. ITTT Fesztiválon, a lengyelországi Gdansk helységbeli Stanislaw Moniuszko Zeneakadémián. Zsűritag volt a Dinu Lipatti Young Musicians Competition nemzetközi versenyen, amelyet Rómában szerveztek meg. 

Szólistaként fellépett a kolozsvári, temesvári, nagyváradi, nagyszebeni, marosvásárhelyi, brassói stb. filharmónia zenekarával, illetve Mihail Agafiţa, Ilarion Ionescu Galaţi, Paul Mann, Aurelio Canonici, Horváth József, Florentin Mihăescu, Jankó Zsolt karmesterrel. Koncertezett, illetve szólóesten lépett fel nem csak Romániában, hanem Németországban, Franciaországban, Svédországban, az Egyesült Államokban. Az Europäische Lied Forum tagjaként részt vett a Salzburgi Mozarteum által szervezett európai konferencián.