U-BT: jó kezdés a kosárlabda FIBA Európa Kupában

U-BT: jó kezdés a kosárlabda FIBA Európa Kupában
A Kolozsvári U-BT férfi kosárlabdacsapata első mérkőzését vívta a FIBA Európa Kupa E-csoportjában, a török Isztambul Büyük Sehir Belediyesi Spor Kulübü (BBSK) együttesét fogadta a Horia Demian Sportcsarnokban.

A szerda esti találkozó a kolozsváriak nagyarányú sikerét hozta: 90:69 (30:16, 20:24, 17:13, 23:16) lett a végeredmény.

Az U-BT energikusan kezdett, pontos mozgékony és agresszív védekezéssel, amelynek során sikerült szinte teljesen semlegesíteni Stefan Bircsevicset – a törökök hiába próbálták megjátszani a szerbet a palánk alatt, mindig közrezárták. S amikor a vendégcsapat változtatott a taktikán, akkor az U-BT játékosai is váltottak. A BBSK szenvedett az eredményes dobásoknál, a kolozsváriak viszont olykor látványosan is eredményesek voltak: Kuti Nándor-Levente és Ousmane Barro sziporkázott, Giordan Watson távolról volt pontos, Zeljko Szakics pedig mindent megtett, amit kell, így nem csoda, ha az első negyed után már 30:16-ot mutatott az eredményjelző tábla.

A folytatásban Mihai Silvăşan sokat cserélt, a törököknek pedig sikerült mindössze másfél perc alatt egy 14:0-s sorozatot elérniük, amivel már két pontra közelítették a házigazdákat. A mester sort cserélt, mint a hokiban, s a meccs visszatért az eddigi kerékvágásba, 39:30 volt a felénél, később 42:32-re, majd a nagyszünetre 50:40-re alakult az állás. Ekkor Szakics, Barro és Lasan Kromah már átlépte a 10 pontos határt, a vendégeknél viszont csak Michael Thomsonnak sikerült ez.

Fordulás után ismét a törökök kezdtek jobban, 7:0-s sorozatukra azonban ismét érkezett válasz. A csapatok edzői többször is váltottak a védekezési taktikán, a pontszegény negyed végén azonban az U-BT 14 pontra növelte a különbséget (67:53). A zárószakaszt is Silvăşan legényei uralták, a törökök mindhiába váltottak egész pályás letámadásra, majd különféle távoli dobáskombinációkra, semmilyen elképzelésük nem járt sikerrel.

A kolozsvári pontszerzők: Zeljko Szakics 21, Lasan Kromah 20, Ousmane Barro 19, Giordan Watson 11, Vaidas Kariniauskas 8, Kuti Nándor-Levente 6 és Török Roland 5; játszott még: Justin Gray, Andrei Calnicenco, Alexandru Olah, Vida Dávid és Andrei-Sergiu Mureşan. A vendégek legjobbja, Michael Thomson 24 pontig jutott.

A csoport másik mérkőzésén: • Lukoil Academic (bolgár)–Dinamó Tbiliszi (grúz) 73:70 (21:16, 13:12, 23:18, 16:24).

Mihai Silvăşan az U-BT edzője az egyesület honlapjának nyilatkozott: „A törökök favoritoknak számítottak a csapatban szereplő jól fizetett európai topjátékosok miatt, de ma bebizonyítottuk, hogy nem mindig a pénz játszik, nekünk is vannak kiváló kosarasaink, akik sokat dolgoznak, hogy erős csapattá váljunk, és sikeres legyen a mentalitásunk. Akármi történjen, akármilyen rossz napot fogsz ki, megoldást kell találni a győzelemhez. Zónavédekezésünkkel megleptük a vendégeket, lelassítottuk a játékukat, és nemigen találtak megoldást minderre, a statisztikai adatok alapján pedig minden szempontból jobbak voltunk. Fontos, hogy jól kezdtünk, következik három kiszállás, pokoli nehézségű időszak, sokat kell, hogy utazzunk. A győzelmet Mircea Cristescunak (a csapat alelnöke – szerk. megj.) dedikáljuk, aki nehéz pillanatokon megy keresztül.”

Lassan Kromah, az U-BT játékosa szerint nehéz meccs volt egy jó ellenfél ellen. „Megpróbáltunk megmaradni a játékelveinknél, védekezünk és támadunk, ahogy az edzésen felkészültünk. A győzelem jó kezdet a FIBA Európa Kupában, tovább kell építkezzünk, s meglátjuk, hogy lesz. Nem hinném, hogy favoritokká váltunk volna már most a csoportban, de azt tudom, hogy minden meccsen a legjobbat próbáljuk kihozni magunkból. Csodásak voltak a szurkolók, gyakorlatilag ők voltak a hatodik játékosunk, energiát adtak nekünk, remélem ezentúl is jönnek majd a mérkőzéseinkre, hogy támogassanak minket!” – tette hozzá Kromah.