Tusványos: több mint ötezren regisztráltak Orbán Viktor beszédére

Tusványos: több mint ötezren regisztráltak Orbán Viktor beszédére
A Calea Neamului és a Frăţia Ortodoxă szervezet közel 100 tagja és szimpatizánsa érkezett szombat reggel Tusnádfürdőre, hogy részt vegyen Orbán Viktor magyar miniszterelnök beszédén, de a szervezők nem engedték be őket a színpad előtti bekerített részre.

A két szervezet tagjai nem kapták meg a bejutáshoz szükséges karkötőket, bár azt állítják, hogy regisztráltak az esemény honlapján, amint azt a szervezők megkövetelték. Az esemény elkezdése előtt a csoport még a tábor főbejárata előtt állt, csendőrök gyűrűjében, és Dan Iamandi ezredes, a Hargita megyei csendőrség parancsnoka próbálta meggyőzni őket, hogy tegyenek le részvételi szándékukról.

Mihai Tîrnoveanu, a Calea Neamului és Dan Grăjdeanu, Frăţia Ortodoxă elnöke azt állítják, hogy a csoport tagjai visszaélés áldozatai, és lábbal tiporják jogaikat, tekintve, hogy békésen viselkednek, nem zavarták meg a rendezvényt. A csoport tagjai román zászlókkal vonultak fel, illetve egy molinóval, amelyen ez olvasható: „Egy örök dolog van: Erdély - román föld“. Mihai Tîrnoveanu ezzel a molinóval vonult fel Orbán Viktor magyar kormányfő 2022-es tusványosi beszédekor is.

A 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor szervezői az AGERPRES-nek elmondták, több mint ötezren regisztráltak az eseményre. A táborban a színpad körüli terület el van kerítve, a szervezők fokozott biztonsági intézkedéseket is hoztak, nagyszámú biztonsági erőt mozgósítottak a környékre.

A szervezők péntek este bejelentették, hogy nem fogják beengedni a rendezvényre a Frăţia Ortodoxă szervezet tagjait, vagy más olyan személyt, aki veszélyt jelenthet az esemény békés lebonyolítására vagy a jelenlevők biztonságára.

A hét folyamán több román szervezet képviselői is bejelentették, hogy szombaton elmennek meghallgatni Orbán Viktor magyar miniszterelnök beszédét Tusnádfürdőn, de biztosítottak arról, hogy jelenlétük békés lesz. Mindezeket figyelembe véve a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor szervezői most első alkalommal úgy döntöttek, hogy Orbán Viktor tusványosi beszédén csak azok lehetnek jelen, akik regisztrálnak az eseményre a rendezvény honlapján – írja az Agerpres. 

A provokátorok felvonulásáról FOTÓRIPORTUNKAT ITT láthatják.

Borítókép: MTI