Törvénytervezet a nyilvános anyatejes táplálásért – pénzbírság a tiltóknak

Törvénytervezet a nyilvános anyatejes táplálásért – pénzbírság a tiltóknak
Nem lehetne többé büntetlenül kitessékelni a szoptatós anyákat éttermekből, szállodákból, ha elfogadják a liberális törvénytervezetet.

A nyilvános helyeken történő anyatejes táplálás tiltását sújtaná pénzbírsággal Ovidiu Raeţchi liberális képviselő és egy kezdeményező csoport új törvényjavaslata.

A hazai törvények jelenleg engedélyezik a nyilvános szoptatást, mégis előfordulnak olyan incidensek, amikor ritkán ugyan, de az anyákat közterületekről, intézményekből kitessékelik emiatt. Az ügyben ma közleményben nyilatkozó honatya szerint ez diszkrimináció, és törvénytervezete az ilyen viselkedést pénzbírsággal sújtaná.

Ovidiu Raeţchi a britekre hivatkozott, a szigetországban több mint 7 éve létezik ilyen törvény, de példaként említette Franciaországot, Spanyolországot vagy Izlandot is. A képviselő felvázolta: a csecsemők táplálkozási igénye kizárja a csak otthoni táplálás lehetőségét, amely társadalmilag és szakmailag is teljesen elszigetelné az anyákat, ugyanakkor teljességgel helytelennek minősítette a kismamáknak alternatívaként felajánlott lehetőséget, miszerint az illemhelyen szoptassák meg gyermeküket.

A „jóérzésről” szóló véleményekkel kapcsolatosan a liberális politikus így vélekedik: „semmi sem előbbre való a gyermek élelemhez és egészséghez való jogánál”.

(A fénykép az anyatejes táplálás világnapja alkalmával Kolozsváron készült, Rohonyi D. Iván archív felvétele)

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

A nőknek még mindig meg kell küzdeniük a karrierrel és a családon belüli szerepekkel kapcsolatos előítéletekkel – hangsúlyozta Natalia-Elena Intotero családügyi miniszter a férfiak és nők közötti esélyegyenlőség romániai napja alkalmából kiadott üzenetében.
Közhír