Többen hívják a telefonos pediátriai ügyeletet

Többen hívják a telefonos pediátriai ügyeletet
Egyre több szülő hívja a Kolozsvári Gyermekgyógyászat által működtetett ALOPEDI 0364-917 telefonszámon elérhető ingyenes telefonos szolgálatot. A 2017-es év első kilenc hónapjában 8035 hívás érkezett, 37%-kal több mint a 2016 azonos időszakában.

Úgyszintén nőtt a kolozsvári metropolisz övezetben lakó és telefonos ügyeletet igénybe vevő szülők száma, míg a más megyéből vagy más országból származó hívások száma nem változott. A hívások 70% esetében sikerült a gyermek otthoni gondozását elősegítő tanácsot adni, így nem volt szükség arra, hogy az orvos kiszálljon a helyszínre. Az esetek 13,35%-ban javasolták, hogy a gyermeket vizsgáltassák meg a sürgősségen, míg a mentőt csak 12 esetben kellett hívni. A legtöbben a láz miatt vették igénybe a szolgáltatást. Júniustól kezdődően csökkent a légúti problémák miatti hívások száma, de nőtt az emésztési gondokkal, főleg hányással járó megbetegedések száma. 

– Az ingyenes gyermekgyógyászati szolgáltatás növekvő népszerűsége újfent beigazolja a kezdeményezés hasznosságát. A hívásra válaszoló orvosok a lehető legrövidebb időn belül szaktanáccsal látják el a betelefonálókat, és így csökkent a háziorvosi vagy a sokszor túlzsúfolt kórházi egységek felkeresése – nyilatkozta Alin Tise a Kolozs Megyei Tanács elnöke. 

Az ingyenes telefonos gyermekgyógyászati szolgáltatás négy éve működik folyamatosan.  A továbbiakban a szolgáltatás fejlesztését és korszerűsítését fontolgatják a kezdeményezők.