Több mint tíz százalékkal nőtt az átlagbér

Több mint tíz százalékkal nőtt az átlagbér
2018 októberében 13,7 százalékkal nőtt a nettó átlagbér az egy évvel korábbi szinthez mérten, elérte a 2720 lejt. Havi szinten a növekedés 1,2 százalékos, vagyis 32 lejes volt – derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) által nyilvánosságra hozott adatsorokból.

Az idei év tizedik hónapjában a bruttó átlagbér 4532 lej volt, 1,1 százalékkal több, mint szeptemberben, és 36,2 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

A legnagyobb fizetések továbbra is az IT-szektorban voltka, ahol az ágazati nettó átlagbér elérte a 6380 lejt, a legkevesebbet, 1580 lejt pedig változatlanul a vendéglátásban dolgozók vitték haza.

A reálbérindex a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva 9,1 százalékon állt olyan körülmények között, hogy az éves szintű inflációs ráta 4,3 százalékos volt idén októberben. Az előző hónaphoz mérten a reálbérindex 0,7 százalékos volt.Eközben 1990 októberéhez viszonyítva a mutató 193,4 százalékon állt, ami 1,3 százalékponttal meghaladja a 2018 szeptemberében regisztrált szintet.

A legnagyobb mértékben, 9,2 százalékkal a raktározásban és a fuvarozás melléktevékenységeiben dolgozók nettó fizetése nőtt októberben, majd 9,1 százalékkal a fémfeldolgozó ágazat következett. 3 és 5,5 százalék közötti értékkel vihettek eközben többet haza a más közlekedési eszközöket gyártó ágazatban, a számítógépeket, illetve elektronikai és optikai termékeket gyártó szektorban, a dohányiparban vagy a készruhagyártásban dolgozók.

A legjelentősebb, 17,2 százalékos mértékben csökkent eközben a nyers kőolajat és földgázt kitermelő ágazat alkalmazottainak a nettó fizetése – igaz – amint arról korábban írtunk –, ők egy hónappal korábban jelentős prémiumot kaptak. 16,2 százalékkal kevesebbet vihettek haza a kőszénből és a kőolaj feldolgozásával készülő termékeket gyártó ágazatban. 1,5 és 6 százalék közötti mértékben zsugorodott a kitermelésben, a kiadóknál, a pénzügyi közvetítések kiegészítő tevekénységeiben, a gyógyszeriparban, a villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás iparágban tevékenykedők.

Ami a közszférát illeti, a tanügyben 4,2 százalékkal nőtt a nettó átlagbér 2018 szeptemberéhez viszonyítva, miközben a közigazgatásban dolgozók 0,4 százalékkal, az egészségügyben és szociális ellátásban alkalmazottak pedig 0,3 százalékkal vihettek többet haza.