Csökkent a nettó átlagbér. Mennyi most?

Csökkent a nettó átlagbér. Mennyi most?
Idén májusban áprilishoz viszonyítva 0,5 százalékkal (21 lejjel) 4543 lejre csökkent a nettó átlagbér Romániában - közölte ma az Országos Statisztikai Intézet (INS).
A bruttó átlagbér 7229 lej volt májusban, 82 lejjel (1,1 százalékkal) kisebb, mint egy hónappal korábban.

A legnagyobb nettó átlagbért - 10.478 lejt - az IT ágazatban jegyezték, a legkisebbet - 2449 lejt - pedig a vendéglátóiparban.

Az előző év azonos hónapjához képest 15,7 százalékkal nőtt a nettó átlagfizetés az országban.

Májusban a gazdasági ágazatok legnagyobb részében csökkent a nettó átlagfizetés az előző hónaphoz képest, mert áprilisban különféle alkalmi prémiumokat, természetbeni és pénzbeli juttatásokat, a vállalatok nettó nyereségéből származó összegeket kaptak az alkalmazottak. A nettó átlagbér csökkenéséhez a vállalatok bevételeinek mérséklődése is hozzájárult - közölte az INS.

A legjelentősebb -18,4 százalékos - átlagbércsökkenést a biztosítási és viszontbiztosítási ágazatban jegyezték; a szénkitermelésben és a távközlésben 16,8, a gépjárműgyártásban, az áram- és a hőenergia-termelésben, a koksztermelésben, a kőolaj-feldolgozásban, a pénzügyi közvetítői ágazatban 6 és 10,5 közötti százalékkal esett vissza az átlagfizetés. Ezzel szemben a nyomdaiparban 11,9 százalékkal nőtt az átlagbér.

Ami a közalkalmazotti szférát illeti: a közigazgatásban 1,3 százalékkal nőtt, az egészségügyben és szociális ellátásban 0,3 százalékkal csökkent a nettó átlagfizetés. A tanügyben 19,3 százalékkal (779 lejjel) nőtt az átlagbér májusban, mert a közoktatási intézmények többségében ebben a hónapban kapták meg a 2023-ra járó vakációs utalványt a pedagógusok.