Több mint 9 százalékkal nőtt az első nyolc hónapban a kiskereskedelmi forgalom

Több mint 9 százalékkal nőtt az első nyolc hónapban a kiskereskedelmi forgalom
9,3 százalékkal nőtt az első nyolc hónapban a kiskereskedelmi forgalom – leszámítva a motorkerékpár- és autóeladásokat – az előző év azonos időszakához mérten, kiigazított értékben 8,4 százalékos volt a gyarapodás – közölte ma az Országos Statisztikai Intézet (INS).

Nyers adatként a bővülés a nem élelmiszer jellegű termékek értékesítésének (+12,0%), az üzemanyagok (+11,9%), illetve az élelmiszerek, italok és dohányipari termékek eladásának (+4,8%) köszönhető – derül ki a szerdán nyilvánosságra hozott adatsorokból.

Munkanapokkal és szezonalitással megtisztított értékben a számok így alakultak: nem élelmiszer jellegű termékek (+12,5%), üzemanyagok (+11,2%), valamint élelmiszerek, italok és dohányipari termékek (+3,8%).

2017 augusztusában az előző hónaphoz mérten a kiskereskedelmi forgalom nyers adatként 7,4 százalékkal bővült. A nem élelmiszer jellegű termékek terén 8,9 százalék, az üzemanyagoknál 8,7 százalék, míg az élelmiszereknél, italoknál és dohányipari termékeknél 4,8 százalék volt a bővülés üteme.

Júliushoz mérten kiigazított értékben összességében 2,3 százalékos növekedésről beszélhetünk, miután az üzemanyagpiac 3,7 százalékkal, a nem élelmiszer jellegű termékek értékesítése 2,7 százalékkal, az élelmiszerek, italok és dohányipari termékek eladása 1,2 százalékkal gyarapodott.

Tavaly augusztushoz képest az idei év nyolcadik hónapjában nyers adatként 7,4 százalékkal bővült a kiskereskedelmi forgalom, miután 8,9 százalékkal nőtt a nem élelmiszer jellegű termékek értékesítése, 8,7 százalékkal bővültek az üzemanyag eladások, és 4,8 százalékos forgalomgyarapodást regisztráltak az élelmiszerek, italok és dohányipari termékek piacán.

2016 nyolcadik hónapjához viszonyítva kiigazított értékben 12,6 százalékos volt a növekedés üteme, kategóriákra bontva a számok így alakultak: egyformán 17,8 százalékos bővülést mértek a nem élelmiszer jellegű termékek és az üzemanyagok piacán, miközben az élelmiszerek, italok és dohányipari termékek értékesítése terén 7 százalékos volt a gyarapodás.