Több millió eurós befektetés várható a Carbochim gyár helyén

Környezetbarát építkezést és tartós fejlesztést ígérnek

Több millió eurós befektetés  várható a Carbochim gyár helyén
Egy jászvásári székhelyű, ám Kolozsváron is bevásárlóközpontot működtető nagy cég kész 27 millió eurós befektetést eszközölni az egykori Carbochim gyár helyén. A Szamos felett hidakat és gyalogos átkelőket akar építeni, ez pedig új körforgalom kialakítását, valamint utcák korszerűsítését feltételezi, nem beszélve a bicikliutakról és gyalogosoknak szánt járdáról. A területen létesítményeket, üzleteket, irodahelyiségeket és szórakoztatóegységeket hoznának létre, amely biztosítja a várossal való összeköttetést. Az itt kialakítandó zöldövezet felülete eléri az öt hektárt. A befektető már 2020-ban megvásárolta a területet, és rövid időre rá megszellőztette az elképzeléseit. Szerkesztőségünkbe eljuttatott legfrissebb közleményükben a tervezők ismételten bemutatták a tervet, ám ezúttal sem említettek konkrétan határidőt a fejlesztés kivitelezésével kapcsolatban. A felújítás jótékony hatásait a város egész közössége élvezni fogja – ígéri a projektmenedzser, Sorin Guttman.

A jászvásári üzletember, Iulian Dascălu, a kolozsvári Iulius Mall bevásárlóközpontot felépítő és működtető cég tulajdonosa az egykori Carbochim gyár helyét és környékét kívánja felújítani oly módon, hogy az illeszkedjen a fenntartható városrendezési elvekhez. A befektető már 2020-ban megvásárolta a területet, és akkor részletesen ismertette környezetbarát elgondolásait. Az elképzelés megvalósítása megközelíti a huszonhét millió eurót – közölte Sorin Guttman projektmenedzser.

Szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményében a befektető ismételten megerősíti: a munkálatok során négy sávos híd építését tervezik a gépkocsiforgalomnak a Kis-Szamos felett a Kenyérmezei/Câmpul Pâinii utca folytatásaként, ahol az autóközlekedés lebonyolítása mellett bicikliutakat és járdákat hoznak létre mindkét irányba. Kizárólag a gyalogosoknak két új hidat építenének, amelyeknek köszönhetően megközelíthető lesz az Armătura park és a Szamos folyó bal partja. Két körforgalmat hoznának létre, a Porcelán-híd és a Vasutas Park környékén. Négysávosra szélesítik a Szabó Ervin/Porţelanului utcát, ahova bicikliutat is építenek, illetve felújítják a Kenyérmezei/Câmpul Pâinii utcát. Több utcakereszteződés korszerűsítését is tervezik: a Kenyérmezei/Câmpul Pâinii utca és a Pap/Paris utca között, illetve a Bőrgyár/Tăbăcarilor utcánál. Ez utóbbi a közelben levő kórház számára is előnyös lesz.

Természetesen nem feledkeznek meg a Corvin/1 mai tér felújításáról sem. Itt öt hektáros zöldövezet létrehozását tervezik. A területen már több mint 600 fa van, amelyek magassága meghaladja a 13 métert, életkoruk pedig a hatvan évet, ezen kívül több mint százezer, különböző méretű növény is található. A kialakítandó parkban sétányokat, japánkertet, valamint különböző események lebonyolításához szükséges teret alakítanak ki. Zöldövezet lesz a megépítendő bevásárlóközpont tetején is. Mivel a törvény előírja, földalatti parkolót is fognak építeni, felette pedig szintén parkot hoznak létre. A Szamos jobb partján zöldövezetet alakítanak ki, amely minden oda látogató számára megközelíthető lesz. Tekintettel arra, hogy a Szamos jobb oldala a befektetés helyszínén megközelíthetetlen volt az ipari egység egyik fala, illetve a Porcelán-híd és a vasút miatt, ezért új területeket vásárolnak, hogy a folyó mentén teljes mértékben zöldövezetet alakítsanak ki.A híres kolozsvári üzem épülete a nyolcvanas évek elején (MINERVA ARCHÍVUM)