Tizennégy embert mentettek meg a tűzoltók az árvíztől az elmúlt 24 órában

Tizennégy embert mentettek meg a tűzoltók az árvíztől az elmúlt 24 órában
Tizennégy ember szorult megmentésre az elmúlt nap folyamán a jelentős áradások miatt országszerte. A Kárpátokon túl több mint 50 embert evakuáltak a házukból megelőzésképpen, az erdélyi megyék közül Kovásznában és Szebenben voltak gondok.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főfelügyelőség (IGSU) közleménye szerint 1600 katonai tűzoltó teljesített szolgálatot az elmúlt 24 órában, 740 tűzoltóautóval, miután az esőzések jelentős károkat okoztak az ország mintegy felében.

Az eső miatt húsz megyében volt szükség a mentőcsapatok közbeavatkozására tegnap és az éjszaka folyamán. Az érintett megyék a következők: Bacău, Brăila, Botoşani, Buzău,Konstanca, Călărași, Kovászna, Dolj, Gorj, Galaţi, Iaşi, Ilfov, Neamţ, Prahova, Szeben, Suceava, Tulcea, Vrancea, Vaslui és Bukarest.

Összesen 60 házból, 71 melléképületből, csaknem 500 kertből, 40 pincéből és 31 utcáról kellett eltávolítani a vizet.

A viharok 11 fát is kidöntöttek.

Összesen 14 ember vált az árvíz foglyává, őket a katonai tűzoltók mentették meg, emellett több mint 1300 háziállatot is biztonságos helyre vittek a katasztrófavédők.

Jelenleg már csak néhány megyében van szükség a tűzoltók segítségére a kárelhárításban, és sehol nincs olyan hely, amit nem lehet mentőautóval megközelíteni.

Pénteken, azaz ma 21 óráig 19 megyében van érvényben sárga figyelmeztetés eső miatt.