Tizenkettedszer szerveztek Budai Nagy Antal-napot Bodonkúton

Tizenkettedszer szerveztek Budai Nagy Antal-napot Bodonkúton
Az ünnepi bemelegítés sokkal korábban kezdődött, mint az istentisztelet, hiszen tucatnyi gyermeksereg gyűlt össze a Veres Bendegúz által indított reggeli biciklitúrára. 12 órától pedig a 2 Tim. 1, 8–14-ből hangzott az igehirdetés, amelyre válaszként a legjobb hitvallás az olyan esemény, ahol a hit és a kultúra találkozik.

Ilyen volt szombaton a 12. Budai Nagy Antal nap Bodonkúton, ahol a Budai Nagy Antal Egyesület szervezésében tartalmas lelki és kulturális programmal gazdagodhatott a látogató, haza- vagy visszajáró. A lényeg az volt, hogy megérezzék azt az összetartó erőt, amely a templomtól a kultúrházig és a falu mindegyik portáján érezhető.
Kicsiny gyülekezeti közösség, lélekszám szerint 80, de élni akaró, tettre kész emberekkel, akik meg akarják őrizni Budai Nagy Antal előreformátori kisnemes szülőfalujának szellemiségét.

Az istentiszteleten Babos Mariska, Istvánffy Rozália és Gáspár Szilárd szavalt, Kőrösi Viktor Dávid, Magyarország kolozsvári főkonzulátusának vezető konzulja köszöntötte a gyülekezetet, majd Aierizer Zoltán nyugalmazott lelkipásztor – aki 43 évet szolgált Bodonkúton –  röviden bemutatta Babos Sándor misszionárius falunkhoz kötődő életképeit, végül pedig leleplezte a Babos Sándor-emlékplakettet, amelyen ez áll: Babos Sándor 1903–1996, Az Erdélyi Református Egyházkerület első misszionáriusa (Mandzsúria, Kína) bodonkúti származásának emlékére állította a Bodonkúti Református Egyházközség és a Budai Nagy Antal Egyesület, születésének 120. évfordulója alkalmából Bodonkút, 2023.

Istentisztelet után Budai Nagy Antal kopjafájánál a magyarországi főkonzulátus nevében Kőrösi Viktor és a Budai Nagy Antal Egyesület nevében Jakab István egyesületi elnök és Veres Károly alelnök koszorúzott. Precub Maya Tímea pedig, a Petőfi-emlékévre való tekintettel Petőfi Sándor Föltámadott a tenger című versét szavalta el. 

A tizenkettedik alkalommal megszervezett ünnepség a kultúrotthonban ízletes ebéddel, majd kulturális programmal folytatódott. Már a szám is arra vall, hogy van érdeklődés a közösség iránt, igény a kultúrára, a hovatartozásra. 

Örömmel és hálával tölt el, hogy a bodonkúti egyházközség adhat otthont az Észak–Kolozsvár régió kétnapos kulturális-egyházi eseményeinek, összefogva ezzel a szomszéd falvak magyarságát is. Kívánom, hogy egyre több ilyen falunap legyen a Kárpát-medencében.

Gáspár Károly lelkipásztor