Tizenegy ország előadásai a Nemzeti Színház áprilisi fesztiválján

Marosvásárhelyi, szatmári, és nagyszebeni produkció is látható

Tizenegy ország előadásai a Nemzeti Színház áprilisi fesztiválján
Április 12-én kezdődik a Madách Nemzetközi Színházi Találkozó (MITEM) a Nemzeti Színházban; a fesztivál alkalmával 11 országból 23 előadást láthat a közönség Budapesten.

Az április 30-ig tartó rendezvényen Magyarország mellett Dánia, Lengyelország, Litvánia, Lettország, Macedónia, Norvégia, Olaszország, Oroszország, Románia és Svédország színházai vesznek részt. A MITEM-re világhírű alkotók – Krystian Lupa, Eimuntas Nekrosius, Rimas Tuminas, Silviu Purcărete és Alvis Hermanis – előadásait is meghívták. A produkciók szinkrontolmácsolással vagy feliratozva láthatók. Az előadások után közönségtalálkozóra is várják a közönséget.

A fesztivál ünnepélyes megnyitója április 12-én a Hajóorrban lesz, az olaszországi Teatro Tascabile di Bergamo utcaszínházi társulat előadása látható. A Renzo Vescovi rendezte Keringő című, technikailag virtuóz, gólyalábas produkció ingyenesen tekinthető meg. A stúdióban április 14-én látható a bergamói társulat táncszínházi produkciója, Rosso Angelico – Egy éteri utazó tánca címmel Tiziana Barbiero rendezése.

Thomas Bernhard Irtás című darabja a wroclawi Lengyel Színház produkciójában, Krystian Lupa rendezésében látható, a rendező 40 éve dolgozik színházban, szerzői műveket hoz létre, Thomas Bernhard szinte minden művét színpadra állította. 

Április 18-án a Nemzeti Színház III. Richárd, ifj. Vidnyánszky Attila rendezte előadása látható. A teátrumnak 4 előadása szerepel a fesztivál programjában, a Cyrano de Bergerac (David Doiashvili), A krokodilus (Valerij Fokin) és a Részegek (Viktor Rizsakov) is látható.

Idén két határon túli magyar színház is fellép. Április 20-án Visky András Pornó című darabja a szerző rendezésében látható. A monodráma a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának produkciója. Bartis Attila A nyugalom című műve alapján a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata készített előadást, Radu Afrim rendezésében.

A holstebrói Odin Színház két előadással és két szakmai programmal lesz jelen. Április 19-én és 20-án Eugenio Barba a című zenés előadása látható. A dániai társulat Ave Maria című, szintén Barba rendezte előadását április 21-én és 22-én játsszák. A rendező mesterkurzust tart és az antropológiai színház magyarországi esélyeiről rendeznek beszélgetést részvételével.

Nyikolaj Erdman Az öngyilkos című darabja alapján készült Az élet szép című produkció április 19-én szerepel a programban, a szkopjei Macedón Nemzeti Színház előadását Alexander Morfov rendezte.

Svédországból a Dramaten – a stockholmi királyi színház érkezik a MITEM-re: Henrik Ibsen Hedda Gabler című művét mutatják be Anna Pettersson rendezésében. Az előadás a film és a színház kombinációja, csak a címszereplő látható élőben a színpadon.

Dosztojevszkij Bűn és bűnhődés című darabját a szentpétervári Alekszandrinszkij Színház mutatja be Vidnyánszky Attila rendezésében április 23-án. Az öt és fél órás előadásban a regény többdimenziósságát szerette volna színpadra állítani a rendező.     

Az Amerikai Elektra című produkció az oslói Det Norske Teatret előadásában látható. Az Eugene O' Neill művéből Eirik Stubo rendezte előadás szintén a film és a színház kapcsolatát feszegeti.

A fesztiválon Fekete tej címmel a Rigai Új Színház Alvis Hermanis rendezte produkciója is látható lesz. Lermontov Asik Kerib című művét is bemutatják az Almetyjevszki Tatár Állami Drámai Színház produkciójában.

A Nagyszebenből érkező Faust című előadás külső helyszínen, a budapesti Eiffel-csarnokban látható. Silviu Purcărete  Goethe műve alapján készült 120 szereplős produkciója a szebeni Radu Stanca Nemzeti Színház előadása. A szakmai programok között van Helmut Stürmer díszlettervező kiállítása.

Látható lesz Az egérlyuk: párbeszéd Dosztojevszkijjel címmel a pontederai Jerzy Grotowski és Thomas Richards Workcenter produkciója is, amelyhez műhelymunka és konferencia kapcsolódik.

Rimas Tuminas rendezésében a moszkvai Vahtangov Állami Színház a Jevgenyij Anyegin című előadást játssza. Andrej Platonov Fro című műve a Moszkvai Művész Színház-MHAT, 9. Stúdió előadásában, Mihail Rahlin rendezésében látható.

Záróelőadásként Kafka Az éhezőművész című darabját mutatják be Eimuntas Nekrošius rendezésében, a vilniusi Meno Fortas Színház előadásában.