Tíz évig érvényesek az útlevelek

Tíz évig érvényesek az útlevelek
Mától megduplázódik az egyszerű útlevelek érvényességi ideje július 20-tól: a 18 éven felüliek számára már nem 5, hanem 10 évre szól majd az úti okmány.

A június 18-án közzétett törvény szerint július 20-tól a 18. életévüket betöltött személyek tíz éves lejáratú egyszerű elektronikus útlevelet válthatnak majd ki, az eddigi 5 éves érvényességűek helyett. A 12–18 év közöttiek útleveleinek lejárati ideje ugyanakkor 5 évre hosszabbodik.

A 12 évnél fiatalabb gyerekek esetében az új szabályozás szerint már 3 éves lejáratú útlevelet is lehet kérni.

Az ideiglenes útlevelek igénylésénél komoly indoklással kell előállni, és iratokkal igazolni a hirtelen utazás szükségességét. Ilyen komoly indok lehet például egészségügyi, családi vagy szakmai ok, ami miatt az igénylőnek föltétlenül szükséges egy másik állam területén jelen lennie, és már nincs idő egyszerű elektronikus útlevél kiállítására.
promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Hétfőn, azaz ma és kedden a szokásos program szerint fogadják az ügyfeleket a belügyminisztérium járművezetői jogosítványokat, forgalmi engedélyeket, útleveleket és személyi igazolványokat kiállító hivatalai – közölte vasárnap a szaktárca. Az Agerpres hírügynökség tájékoztatása szerint május 1. és 6. között szünetel az ügyfélfogadás ezekben a hivatalokban.

Közhír