TIFF 2022 – reflektorfényben az izraeli filmek és készítőik

TIFF 2022 – reflektorfényben az izraeli filmek és készítőik
Izraeli filmújdonságokkal, dokumentumfilmekkel, valamint különleges meghívottakkal és közönségtalálkozókkal várja az érdeklődőket a 21. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) Fókusz Izrael programja június 17. és 26. között – olvasható a szervezők közleményében.

Mint írják, a TIFF közönsége megtekintheti a napjaink egyik legkiemelkedőbb izraeli filmrendezőjeként számontartott Nadav Lapid Ha'berech (Ahed's Knee) című alkotását. A film – amely anya-fia történetet ábrázol a politikai cenzúra által megosztott országban – tavaly elnyerte a cannes-i zsűri nagydíját.

A programban a TIFF-en 2012-ben részt vevő Eran Kolirin legújabb produkciója, a Let It Be Morning is helyet kapott, az alkotás 2021-ben Izrael Oscar-nevezettje volt. A cannes-i fesztivál Un Certain Regard szekciójában bemutatott film az izraeli arab közösség mindennapjairól mesél maró humorral, főszereplője a testvére esküvője okán hazatérő férfi, akinek szülőfaluját egyetlen éjszaka alatt körülveszi és lezárja a hadsereg.   

Jelenet Eran Kolirin Let It Be Morning című filmjéből

Yair Qedar rendező elkíséri The Fourth Window című dokumentumfilmjét a fesztiválra, amely a legendás író, Ámosz Oz számos tragédiával és páratlan sikerrel tarkított életét mutatja be.

A TIFF közönsége a Jonathan Agassi Saved My Life, a Who's Gonna Love Me Now? és a Mr. Gaga: A True Story of Love and Dance című dokumentumfilmekről már ismerheti, idén pedig I Am Not című legújabb alkotásával tér vissza a fesztiválra Tomer Heymann. A történet egy Asperger-szindrómás fiúról szól, aki örökbefogadó családjával Guatemalába utazik, hogy felkeresse biológiai szüleit.

A fesztiválon a közönség Orit Fouks Rotem rendezővel is találkozhat, akinek a programban Cinema Sabaya című elsőfilmjét vetítik. A provokatív alkotás filmműhelyben részt vevő arab és zsidó nők csoportjának dinamikáját követi nyomon, ahogyan hagyományos meggyőződéseik összeütköznek, majd megtalálják a megértés útját.

Az érdeklődők megtekinthetik David Fisher The Round Number című vitatott dokumentumfilmjét is: az alkotás történészekkel, professzorokkal és politikai személyiségekkel készített interjúk által vizsgálja azt a módszert, amellyel a holokauszt áldozatainak számát hat millióként határozták meg. A rendező maga is érintett a tragédiában holokauszttúlélő szülei révén.

Jelenet David Fisher The Round Number című dokumentumfilmjéből

A Yuval Hameiri által rendezett That Orchestra with the Broken Instruments című dokumentumfilm egyedülálló zenei kísérletet követ nyomon, amelyben száz, különböző nyelveken beszélő, változatos generációkat képviselő, hivatásos és amatőr zenész áll össze, hogy koncertet adjon, egy dolog viszont mindannyiukban közös: törött hangszereken játszanak.

A közönség megtekintheti Avi Nesher Image of Victory című valós eseményeken alapuló, feszültségekkel teli alkotását is: 1948-ban, az arab–izraeli háború idején a Nitzanim kibucot elfoglalják az egyiptomiak, önkéntesek egy csoportja pedig a szabadságért küzd. A történések egy egyiptomi propagandafilm-rendező és a kibuc lakóinak szemszögéből bontakoznak ki.

A programban az amerikai-izraeli koprodukcióban készült, Beth Elise Hawk által rendezett Breaking Bread is helyet kapott, amelyet a fesztivál Film Food szekciójában is vetítenek (itt különleges vacsora is követi, hagyományos izraeli ételekkel). Az alkotás portréfilm Nof Atamna-Ismaeelről, aki az izraeli Master Chef tévés vetélkedő első női nyertese volt.

A Fókusz Izrael kínálata tévésorozattal is kiegészül: a Rivka Allen, Talya Lavie és Shir Reuven által készített Sad City Girls az elmúlt évek egyik legsikeresebb szériája volt Izraelben, a nézők két fiatal tel-avivi lány barátságát és történetét követhetik nyomon. A sorozat első három epizódját a TIFF Va Urma szekciójában vetítik.

A közlemény kiemeli, a június 17. és 26. között megrendezett 21. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál Fókusz Izrael programjának vendége lesz David Saranga, Izrael bukaresti nagykövete is.

Borítókép: Jelenet Nadav Lapid Ha'berech (Ahed's Knee) című alkotásából