Terminálbővítés a reptéren, konténerekbe terelik az utasokat

Elkezdődött a légikikötő eddig legnagyobb infrastrukturális fejlesztési projektje

Terminálbővítés a reptéren, konténerekbe terelik az utasokat
A tervezési fázist követően a Kolozsvári Nemzetközi Repülőtér által meghirdetett versenytárgyalást megnyerő magánvállalat hozzálátott a légikikötő indulási termináljainak nagyszabású bővítéséhez – jelentette be mai sajtóértekezletén David Ciceo.

A repülőtér vezérigazgatója beszámolt a projektről, az utasokra váró kényelmetlenségekről, a befektetés mértékéről és az átfogó munkálatok befejezésének tervezett időpontjáról. Fény derült a befektetés összértékére, valamint arra, ebből mennyit fedez az Európai Unió, a bukaresti kormány, és mennyi a Kolozs Megyei Tanács alárendeltségébe tartozó reptér saját anyagi hozzájárulása.

Közölte: a munkálatok idejére kénytelenek lesznek konténereket bocsátani az utasok rendelkezésére, ám ezeket légkondicionáló berendezésekkel látják el. Ciceo az új terminálrészek környezetkímélő vonatkozásáról is szólt: a napelemek az villamosenergia-fogyasztás 30-40 százalékát fedezik. Jövő év februárjáig, legkésőbb márciusáig légkondicionált konténerekbe „költözik át” a kolozsvári repülőtér indulási terminálja, jelentette be tegnapi sajtóértekezletén a kolozsvári légikikötő vezérigazgatója. David Ciceo hozzátette, hogy az igen jelentős infrastrukturális projekt három szakaszban zajlik: az elsőt a februárban elkezdett és időközben befejezett tervezés jelentette, jelenleg az építőtelep kialakítása, az indulási terminál légkondicionált berendezésekkel ellátott konténerekbe történő átköltöztetése zajlik, a harmadik szakaszban pedig a bővítési munkálatokat kivitelezik.

Az elkövetkező hónapokban az utasoknak a konténerekben kell az induló repülőgépükre várakozniuk, az üzletek és bisztrók is ide költöznek majd át.

– Kilenc hónapunk van a kivitelezésre, a projekt összértéke 73 millió euró. Kihívás, hogy az indulási terminál bővítési munkálatai közben a repülőtér a lehető legjobb körülmények között működjön. Kénytelenek leszünk konténerekben várakoztatni utasainkat, a kellemetlenségekért elnézésüket kérjük, de egyszerűen nincs más választásunk. Biztosítjuk őket róla, hogy a munkálatok befejeztével sokkal jobb körülmények között várakozhatnak – szögezte le a reptérigazgató. Hozzátatte: a kihívás annál is nagyobb, mert a tavalyi 2,9 millióhoz képest, idén 3,1 milliós utasforgalomra számítanak.

Növekvő utasszám

– A múlt év ugyanezen időszakához képest, januártól májusig közel 50 százalékkal növekedett a kolozsvári repülőteret igénybe vevő utasok száma. Ugyanakkor 2019. január-május időszakához képest a növekedés 11 százalékos – vázolta a számadatokat a reptérigazgató.

Tájékoztatta a sajtót a befektetés anyagi paramétereiről is: a 365 milliós beruházás költségeiből 129 milliót fedeznek európai alapokból, 19 milliót kormányzati forrásokból, 217 millió lejt pedig a repülőtér saját alapjaiból. Annak érdekében, hogy az összeget kifizethesse, a légikikötő 80 millió lejes bankkölcsönhöz folyamodott.

Az indulási terminált körülbelül 7200 négyzetméterrel, a repülőparkolót 9000 négyzetméterrel bővítik ki. Az új helyiségeket a legújabb generációs biztonsági felszereléssel látják el, két beszállókaput alakítanak ki a külföldi, egyet a belföldi járatoknak. – A bővítés felgyorsítja, csökkenti az utas- és csomagfelvétel, illetve a biztonsági és az iratellenőrzés idejét – mutatott rá Ciceo.  

Napelemekkel biztosítanák az áramellátást

Ciceo arról is beszámolt, hogy az új terminál tetőszerkezetén közel 200 darab napelemet helyeznek el, ezek havi 150 KWh elektromos áramot szolgáltatnak majd. – Ez a villanyáram-fogyasztásunk 30-40 százalékát fedezi. Azt reméljük, 2-3 éven belül a repülőtér területén napelemparkot tudunk létrehozni, amelynek a termelése teljes mértékben kielégítené az igényeinket, így a repülőtér energia-függetlenné válhatna – jelentette ki a vezérigazgató.

Érdeklődtünk, a napokban felavatott új brassói repülőtér mennyire csalja el Erdély keleti régióiból valamelyik nyugat-európai országba igyekvő, vagy az itt óceánon túli repülőre átszálló utasokat. Ciceo úgy gondolja, a Cenk alatti város légikikötője inkább a nagyszebeni és a marosvásárhelyi repülőtérnek jelent versenytársat. Szerinte a székelyföldi utasok többsége továbbra is a kolozsvári repteret választja, ugyanis sokkal jobb összeköttetésekkel rendelkezik.