Te is lehetsz Galóca!

Te is lehetsz Galóca!
Járj nyitott szemmel és nyitott szívvel a világban úgy, mint K. Kovács István kisregényének hősei, akik nemcsak közvetlen környezetüket fedezik fel, hanem önmagunkat is, szembesülve félelmeikkel, a kíváncsiság és a felfedezés örömével, a kitűzött cél elérése utáni elégedettséggel – ajánlja a könyvet a kiadó.

SENTES STEFANIA

A 12. kolozsvári ünnepi könyvhéten K. Kovács János Galócák című könyvét is bemutatták, az eseményre a Vallásszabadság Házában került sor, ahol Veres Ágnes, az Erdélyi Kárpát-Egyesület (EKE) titkára beszélgetett a szerzővel. A besorolás szempontjából, ifjúsági regény, kalandregény, útikalauz.  

Amint az a beszélgetésen kiderült, K. Kovács István egy korábban kiadott, Emlékek a katonaládából című könyvével párhuzamosan kezdte írni a Galócákat. (mindkét könyv az Ábel kiadó gondozásában jelent meg.) A most bemutatott könyv tartalmát és hangulatát tekintve az előbbinek pont az ellentéte: egy napfényes vakáció idealizált megjelenítése. Bevallása szerint azért is fogott a Galócákba, hogy felszabaduljon a katonaláda sötét emlékeinek hatása alól. 

E könyvben idealizált szereplőket vonultat fel a szerző, akik kirándulásaik során felfedezik Kolozsvár környékét. Legendás helyeken túráznak és rendkívüli kalandokat élnek át. A kajakozás alkalmával találkoznak például a ragadozóhal, a galóca legendájával, amely névadójává válik a fiúk „túratestvériségének” és persze a regénynek.

Veres Ágnes szerint jó lenne, ha minden gyerek elolvashatná ezt a könyvet, és megtapasztalhatná azokat az élményeket, amelyek ezt a könyvet oly érdekessé teszik. „Azt nem tudom, hogy most kinek jobb: annak, aki így él és a saját maga tevékenységét látja viszonyt a könyvben, vagy annak hasznosabb, aki nem így él, de a könyv olvasása során rádöbben, hogy így kellene élnie”, mondta összegzésül Veres Ágnes.