Tavaly 38 ezer lej értékben kapott ajándékot Iohannis

Maszáj pajzs, egy Hilser márkájú asztali óra, egy hagyományos kávéskészlet, több festmény – egyebek mellett ezeket az ajándékokat kapta Klaus Iohannis államfő a 2023-as protokoll-eseményeken.

Az Agerpres hírügynökség szerint az ajándéktárgyak összértékét 7600 euróra, azaz 37 787,20 lejre becsülte az Elnöki Hivatal illetékes bizottsága. Az ajándéklistán szereplő 44 tárgy az Államelnöki Hivatal örökségét képezi.

A legértékesebb ajándék két, Alina Ciuciu által festett akril festmény volt, amelyeknek összértéke 1500 euró, azaz 7458 lej. 

A drágább ajándékok között van még: egy fémből és ezüstből készült, arannyal futtatott, kék és fehér gyöngyház- és zománcbetétekkel, az Egyesült Arab Emírségek aranyozott címerével díszített arab számlapos Hilser márkájú asztali óra, amelynek értéke 830 euró (4126,76 lej); egy fakeretű vászonra festett festmény és egy háromfiókos faládika elefántmotívumokkal 420 euró értékben (2088,24 lej); egy azerbajdzsáni, gyapjúból és gyapottból kézzel szőtt hagyományos mintákkal ellátott szőnyeg bőrtokban, amelynek értéke 400 euró (1988,80 lej); három, Herendi porcelánból készült golflabda és egy ezüstérem, amelyek összértéke 260 euró (1292,72 lej); egy Eugen Gorean által vörösborral festett festmény, amelynek értéke 230 euró (1143,56 lej); egy kézzel, bőrből készített, a szélén szőrmével díszített, és a kenyai zászló színeire festett maszáj pajzs, amelynek értéke 180 euró (894,96 lej).

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

A június 9-i választásokon való részvétel fontosságát hangsúlyozták csütörtökön, Kolozsváron az RMDSZ, az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) Kolozs megyei szervezeteinek elnökei. Csoma Botond, Fancsali Ernő és dr. Schwartz Róbert egybehangzóan rámutattak arra, hogy a pártok között választási versenynek akkor van helye, amikor az nem veszélyezteti a közösségi érdeket. Az európai parlamenti választásokat illetően azonban a politikai erők együttműködnek, így a magyar összefogás listájára kérik a közösség tagjainak szavazatát. Továbbá az önkormányzati választásokon, azokon a helyeken, ahol minden egyes magyar szavazat számít a magyar jelöltek választási sikere szempontjából, nem lépnek választási versenybe az erdélyi magyar pártok.
Belpol