Tăriceanu mentelmi jogának megvonását javasolják

Tăriceanu mentelmi jogának megvonását javasolják
A szenátus jogi bizottsága szerdán hozzájárulását adta a Călin Popescu-Tăriceanu elleni büntetőjogi eljárás megkezdéséhez, a javaslatról a plénumnak kell szavaznia – jelentette be Robert Cazanciuc, a felsőház jogi bizottságának elnöke.

Cazanciuc kifejtette, az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) kérése nyomán a jogi bizottság szavazásra bocsátotta a Călin Popescu-Tăriceanu mentelmi jogának megvonására vonatkozó javaslatot, amelyet a testület három tagja támogatott, egy személy ellene voksolt és ketten tartózkodtak. Ennek következtében a jogi bizottság előbb a házbizottság, majd a szenátus plénuma elé terjeszti a javaslatot, amely meghozza a végső döntést.

Tavaly december óta a szenátus házbizottsága több ízben meghosszabbította a DNA kérésére kiállítandó jelentés véglegesítésének határidejét, hogy a szenátoroknak időt adjon az iratcsomó áttanulmányozására – közölte az Agerpres hírügynökség. A jogi bizottságnak április 2-ig kellett volna lezárni a jelentést, de több ülését is felfüggesztettek, mivel a testület nem volt döntőképes. Tăriceanu maga sürgette meg április 4-én az eljárást, kijelentve, hogy bármikor kész kifejteni álláspontját a plénum előtt.
A DNA 2018. november 7-én kérte a szenátustól Călin Popescu-Tăriceanu mentelmi jogának megvonását, hogy bűnvádi eljárást indíthasson ellene, ugyanis az ügyészek szerint Tăriceanu 2007-2008-ban, miniszterelnöki mandátuma idején közvetett módon 800 000 dollárnyi anyagi haszonhoz jutott egy osztrák cég révén.