Tanévnyitó a Téka Szórványkollégiumban

Tanévnyitó a Téka Szórványkollégiumban
A Téka Szórványkollégium 121 bentlakó diákkal nyitotta meg kapuját már vasárnap délután – a szórványkollégium lakói a helyi magyar iskolába járnak, mely szeptember 1-től a Kemény Zsigmond nevet viseli.

A Téka Szórványkollégium és a Kallós Zoltán Alapítvány szórványkollégiuma együtt bonyolítják a Mezőségi Szórványoktatási programot, amelybe bekerülve a gyerekek óvodától érettségiig vagy a szakiskola befejezéséig tanulhatnak az intézmények valamelyikében, sőt a lehetőségekhez mérten az egyetemi tanulmányaik alatt is támogatásban részesülhetnek.

Hagyomány, hogy vasárnap délután van a kollégiumi évnyitó, amely idén örömtelibb volt, mint más években. Nagy megvalósítás, hogy a 19 éve épített bentlakást idén teljesen felújították. Az egész nyáron át tartó munka eredménye a padló és falburkolat teljes cseréje, a terek javítása és meszelése illetve a teljes bútorzat (ágyak, szekrény, polcok) és ágynemű cseréje, füstérzékelők felszerelése. A munkálatok egy részét kalákában végezték az alapítvány munkatársai és a Kaláka néptáncegyüttes tagjai, a korszerűsítést a magyar kormány Nemzetpolitikai Államtitkársága a Bethlen Gábor Alapon keresztül támogatta.

Az idei évnyitót Rariga Imola, a kollégium igazgatója nyitotta meg, aki köszöntötte a régi és új diákokat, a pedagógus kollégákat, szülőket. Kiemelte a tavalyi 90 százalékos átmenési arányt, mint a minőségi munka egyik mutatóját. Ugyanakkor biztosította a diákokat arról, hogy a tanuláson kívül számos szórakoztató és művelődési lehetőség áll rendelkezésükre, amit kihasználhatnak.

A 29 településről összegyűlt diáksereget Balázs-Bécsi Attila, a Téka alapítvány elnöke és Balázs-Bécsi Enikő, az alapítvány igazgatója is köszöntötte, Rotar Izabella pedig az RMDSZ helyi szervezete nevében kívánt jó tanulást a diákoknak.

Mindannyian kiemelték a kollégiumot, mint lehetőséget: napi ötszöri étkezést, szállást, heti utaztatást (mind a 29 településre), elsődleges egészségügyi ellátást biztosít minden diáknak. A középiskolások ingyen, az 5-8 osztályosok a család jövedelmének függvényében, kedvezményesen jutnak ehhez. A délutáni foglalkozások közül választhatnak a kézművesség (agyag, gyöngyfűzés, tűzzománc, nemez, rajztechnikák), népi kultúra (népdal, néptánc, népi hangszeroktatás) kórus és zongoraoktatás, sporttevékenységek (foci, atlétika, baranta) között. A délutáni tanulást 5 szakképzett pedagógus irányítja, pszichológus, pszichopedagógus segíti munkájuk.

Végül, a délután legizgalmasabb momentuma, a szobák elosztása követezett. A 42 általános és 79 középiskolás berendezkedett a szobákba, kisebb-nagyobb cserék után, hétfőn pedig már jó hangulatban, közösen indultak a tanévnyitóra.