Szoftverfejlesztés: jó előzmények után aggasztó kilátások

A kolozsvári IT-iparág biztos alapokon nyugszik

Szoftverfejlesztés: jó előzmények után aggasztó kilátások
Az elmúlt hat évben a megrendelésre dolgozó szoftverfejlesztési cégeknek köszönhetően Kolozsvár a kontinens egyik legnépszerűbb új technológiai célpontjává vált. Az idei év elején az IT-ipar egyedi szoftverfejlesztés ágazata valósággal szárnyalt, ám a koronavírus-járvány miatt az év végére várhatóan jelentős visszaesés lesz tapasztalható. Két évvel ezelőtt a kolozsvári egyedi szoftvereket fejlesztő cégek 29%-os piaci növekedést regisztráltak, forgalmuk megközelítette az 1000 millió eurót, a 2019. évre pedig hasonló növekedési rátát becsültek a szakemberek. A statisztikák szerint ezek a cégek több mint 16 ezer szoftverfejlesztőt foglalkoztatnak a városban – legalábbis ennyit foglalkoztattak tavaly decemberben, s talán csak azért nem többet, mert a helyi egyetemek nem képesek nagyobb iramban „termelni” a programozókat, akikre igen nagy a kereslet a munkaerőpiacon. Legalábbis eddig igen nagy volt…

Tavaly december elején 1330 kolozsvári vállalkozás vallotta fő üzleti tevékenységének az egyedi szoftverfejlesztést. A cégeket elemezve a szakemberek rájöttek, hogy az összes, egyedi szoftvert fejlesztő vállalkozás nagy részét, azaz 58,5%-át 2015 és 2019 között hozták létre. A látványos arány ellenére az új IT-cégek az aktív, egyedi szoftverfejlesztési feladatokra szakosodott kolozsvári munkaerőnek csupán a 12,21%-át foglalkoztatják, miközben a legrégebbi cégek – vagyis a 2000 előtt alapítottak –, amelyek szám szerint a helyi IT-vállalkozások csupán 2,86%-át teszik ki, az aktív szoftverfejlesztők 32,08%-át foglalkoztatják.

A kolozsvári szoftverfejlesztési iparág a helyi munkaerőpiac gerincét alkotja; ezek a vállalkozások a globális szoftverpiac számos fejlődési szakaszát átélték és több gazdasági válságot vészeltek át.

A romániai pozitív gazdasági tendenciák kedvezően befolyásolták az országos, és ezen belül a kolozsvári, helyi IT-ökoszisztéma megerősödését, a vállalkozói szellemet és az egyedi szoftverek fejlesztésébe történő beruházást. 2014 és 2019 között 798 új szoftverfejlesztő céget jegyeztek be Kolozsváron (ebbe beletartozik néhány nagyvállalat fejlesztési központjának áthelyezése Nyugat-Európából Romániába). A látványos növekedés hozzájárult a teljes piaci forgalom folyamatos növekedéséhez, amint az adóügyi hivatal számsoraiból kiderül, az IT-szegmens piaca a 2014. évi 269,89 millió euróról 2019. decemberére 930,99 millió euróra nőtt.

A kolozsvári egyedi szoftverfejlesztési cégek alkalmazottainak száma

Az évről évre történő piaci növekedés üteme változó: 2015-ben 34%-kal nőtt az iparági forgalom, és 2019-ben a becslések szerint (azaz a decemberi, még nem ismert adatokkal) ismét 30%-os növekedés várható a 2018. évihez képest. Ez azzal (is) magyarázható, hogy Kolozsvár az IT-szektor egyik fő hazai pólusa lett, az iparág felkarolja a helyi egyetemeken tanuló műszaki tehetségeket, de sok programozót vonz ide a kolozsvári „menő” életstílus, amely vonzóvá teszi a várost, mint munkahelyi célpontot a fiatalok számára. 

Az utóbbi évek pénzügyi eredményei arra is rámutatnak, hogy a kolozsvári egyedi szoftverfejlesztési cégek átlagos haszonkulcsa alig növekedett, a vizsgált időszakban (2014-től 2019-ig) az érték 10% és 11% között változott. A legmagasabb, 11,78%-os haszonkulcsot 2016-ban érték el. A piaci forgalom és a haszonkulcs-növekedés arányának elemzésével megfigyelhetjük, hogy a forgalom növekedése mellett a nyereség százalékos aránya alig változik, körülbelül ugyanazon a – szintén 10-11 százalékos – értéken marad.
Ez két piaci tényre világít rá: az egyik, hogy a kolozsvári egyedi szoftverfejlesztési piac az Egyesült Államok és Nyugat-Európa szoftvercégei és fejlesztési központjai számára dolgozik nearshore vagy offshore modell szerint, a másik pedig, hogy a kolozsvári szoftverfejlesztő vállalatok pénzügyi teljesítménye lassan javul, miközben a globális piachoz igyekeznek felzárkózni.

A kolozsvári egyedi szoftverfejlesztési cégek forgalma 2014–2019 között

Az Országos Adó- és Pénzügyi Hivatal (ANAF) éves jelentéseiből kiderül, hogy a szektorban dolgozó alkalmazottak összlétszáma 2014-től 2018-ig csaknem megduplázódott helyi szinten. Ennek oka többek között az is, hogy a vizsgált időszakban Kolozsváron sok új szoftverfejlesztő céget alapítottak. A 2014-ben bejelentett 8325 programozó és egyedi szoftverfejlesztő létszáma Kolozsváron 2018-ban elérte a 15 698 főt, s ez a létszám nem tartalmazza azon szabadúszók és egyéni vállalkozók létszámát, akik szintén megrendelésre dolgozó szoftverfejlesztő cégeknek fejtik ki tevékenységüket. Az éves adatokat tanulmányozva az egyik legfontosabb észrevétel, hogy míg 2015 és 2016 között a munkavállalók számának éves növekedése 20%-os volt, ez 2017–2018-ban 14%-ra esett vissza, s a 2019-es adat valószínűleg még alacsonyabb lesz. A jelenség elsősorban azzal a ténnyel magyarázható, hogy a kolozsvári IT-cégek ugyanazon a piacon toboroznak informatikai egyetemi végzettséggel rendelkező új munkatársakat, s a szoftverfejlesztők új generációjának képzési sebessége nem azonos az új kolozsvári szoftvercégek és fejlesztési központok, az általuk teremtett munkaerőigény gyarapodásával. 

Mindez a múlt: 2020 ugyanis kulcskérdésekkel érkezett, s a jelenlegi helyzet erre az iparágra is rányomhatja bélyegét. Hogyan kezelik a kolozsvári egyedi szoftverfejlesztő cégek a globális világjárvány hatásait? A kolozsvári szoftverfejlesztési piac ifjú titánjai helytállnak az új helyzetben? Milyen IT-vállalkozások rendelkeznek megfelelő pénzügyi tartalékkal ahhoz, hogy sikeresen átvészeljék a 2020-as évet? Minderre a közeljövő fog választ adni.

A forgalom és a profit aránya évek óta stabil

A cikkünk alapjául szolgáló angol nyelvű, Diana Ciorba vezetésével készült tanulmány a kolozsvári Softech számítástechnikai cég honlapján (www.softech.ro) található, a grafikákat illetve a táblázatokat az említett szoftverfejlesző szerkesztette az Adó- és Pénzügyi Hivatal (ANAF) adatai alapján.