Szigorítják az ellenőrzést a magyar-román határon

Szigorítják az ellenőrzést a magyar-román határon
A magyar-román országhatár ellenőrzésével és felügyeletével megbízott műveleti egységek megerősítéséről döntött a román határrendőrség (IGPF) az illegális migráció megfékezése érdekében – közölték pénteken Bukarestben.

A magyar féllel közös járőrözést egységesen szervezik az Arad, Bihar és Szatmár megyei román-magyar határszakaszon, az intervenciós egységeket pedig fokozatosan, az operatív helyzet függvényében vetik be. A közúti határátkelőkön ezentúl rendőrkutyás alegységek is részt vesznek a kilépésre jelentkező járművek ellenőrzésében.Az IGPF közlése szerint idén összességében csökkent a törvénytelen határátlépések száma a múlt évhez képest. Az év első nyolc hónapjában a határrendőrség 480 esetben kezdeményezett büntetőeljárást embercsempészet miatt (a tavaly 580 esethez képest) és 351, embercsempészettel gyanúsított személyt állítottak elő, a tavalyi év első nyolc hónapjában jegyzett, 427-hez képet. Ugyanebben az időszakban 10 916 külföldi állampolgárságú személy próbálta meg törvénytelenül átlépni az országhatárt. A nyugati határrészen az év első nyolc hónapjában mintegy 3 ezer bevándorló próbálta meg járművekben elrejtőzve törvénytelenül elhagyni az országot.A román határrendőrség szerint, a magyar határon elfogott illegális migránsok többsége Romániában már nyilvántartásba vett menedékes. A határsértők többnyire az országúti pihenőhelyeken bújnak el az országhatár felé tartó teherautók rakterében, ezért felhívják a sofőrök figyelmét, hogy minden pihenő után ellenőrizzék, nincs-e valaki a jármű rakterében, vagy akár alvázán, nem bontották-e meg a teherautó ponyváját, és azonnal értesítsék a határrendőrség legközelebbi kirendeltségét, ha potyautast fedeznek fel.A román büntető törvénykönyv 2-től 7 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtja azt, aki az országhatár illegális átlépésében beszervezéssel, útbaigazítással, szállítással, bújtatással segíti a határsértőt, ha pedig az embercsempész tettét anyagi haszonszerzés motiválja, a büntetési tétel 3-tól 10 évig terjed – hívta fel a figyelmet a román határrendőrség.

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Határrendőröket sebesítettek meg migránsokat szállító embercsempészek szerda hajnalban egy rajtaütés során, a hatóságok több figyelmeztető lövést is leadtak – közölte az Agerpres hírügynökséggel a román határrendészet temesvári regionális parancsnoksága. 

Belpol