Szerdán reggel megszólalnak a légvédelmi szirénák

A Polgárőrség Hete programsorozat részeként szerdán 10-11 óra között a megye egész területén beindítják a légvédelmi szirénákat – jelentette be ma Drînda Gabriel, a Kolozs Megyei Katasztrófaelhárítási Parancsnokság (ISU) vezetője.

Hangsúlyozta: a lakosság riasztására használt, a tömbházak vagy intézmények tetején elhelyezett eszközöket az ukrajnai háború miatt több mint két éve nem tesztelték, erre most feltétlenül szükség van. 

– Kétségtelen, hogy a szomszédos országban zajló háború miatt még többen fogják hívni az 112-es sürgősségi számot, erre fel vagyunk készülve. Mindenkinek meg kell értenie, hogy feltétlenül szükség van a szirénák ellenőrzésére – mondta.

Felvetettük: vajon a jelenlegi új technológia eszközök és felszerelések nem teszik lehetővé a szirénák más módszerrel történő ellenőrzését, hogy az Ukrajnában zajló háború miatt a lakosság körében ne alakuljon ki pánikhangulat. – A szirénákat a polgármesteri hivatalokból vagy a helyszínről elektronikusan indítják be. A gyakorlat és az ellenőrzés csupán néhány percet tart. Egy évben egyszer kerül ilyesmire sor a Polgárőrség Hete alkalmából – fogalmazott a megbízott parancsnok.

Drînda Gabriel tudatta: a gyakorlatot országos szinten hajtják végre, és a lakosság részéről semmilyen intézkedést nem igényel.