SZEPTEMBERIG ZÁRVA MARADNAK AZ ÓVODÁK, ISKOLÁK ÉS AZ EGYETEMEK (FRISSÍTVE)

SZEPTEMBERIG ZÁRVA MARADNAK AZ ÓVODÁK, ISKOLÁK ÉS AZ EGYETEMEK (FRISSÍTVE)
Klaus Iohannis államfő bejelentette: mivel a járványhelyzetnek még nincs vége, nem szabad lazítani a szigorításokon, ezért az a határozat született, hogy ebben a tanévben már nem nyitják meg az óvodákat, iskolákat, egyetemeket a diákok előtt. A tanév június 12-én befejeződik, addig tart az online oktatás. A tanulókat azon jegyek alapján zárják le, amelyeket eddig szereztek. Rendkívüli helyzetekben lehet rendhagyó felmérésekhez folyamodni.

A végzős évfolyamok diákjai – a nyolcadikosok, tizenkettedikesek, tizenharmadikosok – számára június 2-a és 12-e között felkészítő órákat tartanak a vizsgákra, az osztályban egyszerre maximum 10-en lehetnek, az iskolában eltöltött idő nem haladhatja meg a 2-3 órát. Reggelente megmérik a tanulók testhőmérsékletét, a tantermeket, folyosókat folyamatosan fertőtlenítik. A vizsgákon szigorúan ügyelni fognak a másfél méteres távolság betartására.

– Ha most újranyitnánk az óvodákat és az iskolákat, fennáll az a veszély, hogy a gyerekek beviszik a fertőzést az iskolába, vagy épp ellenkezőleg, hazaviszik azt. Több európai ország úgy döntött, hogy az oktatás csak szeptemberben folytatódjon.  Ott, ahol próbaképpen újraindították az oktatást – lásd az egyik francia tartományt – a kísérlet rosszul végződött, magyarázta az államfő.

Klaus Iohannis hétfőn a koronavírus-járvány kapcsán megbeszélést tartott a Cotroceni-palotában Ludovic Orban miniszterelnökkel, Nelu Tătaru egészségügyi miniszterrel, Marcel Vela belügyminiszterrel, Monica Anisie tanügyminiszterrel, és Raed Arafattal, a katasztrófavédelmi ügyosztály vezetőjével

Anisie: Jövőre pótolják a tananyagot

Ezt követően Monica Anisie tanügyminiszter további részleteket árult el a tanévvel kapcsolatban. Elmondása szerint az iskolák zárva maradására vonatkozó döntés meghozatalakor figyelembe vették más európai országok által a járvány közepette meghozott és az oktatásra vonatkozó intézkedéseket. A járvány időszaka alatt le nem adott tananyagot a következő tanévben pótolják majd be. A tantárgyak lezárása két jeggyel is lehetővé válik, a félévi dolgozatok elmaradnak.

A június 2-a és 12-e közötti időszakban, amikor a végzős osztályoknak felkészítőket szerveznek, legtöbb tíz gyermek lehet egy osztályban. A nyolcadikosok és a tizenkettedikesek vizsgáit a nemrég közzétett tanrend szerint szervezik meg. A nyolcadikosok vizsgája június 15-én, míg az érettségi június 22-én kezdődik az írásbeli vizsgákkal.

A felsőoktatási intézmények pedig az egyetemi autonómia alapján határozzák majd meg a felvételi vizsgák lebonyolítását. A pedagógusok nyári vizsgáinak módozatát és ütemtervét hamarosan közzé teszik. A tanfelügyelőségek ingyenes telefonvonalat hoznak létre a szülőknek, a tanulóknak és a pedagógusoknak a kérdéseik megválaszolására.

„Biztosítom a lakosokat, hogy a tanügyminisztérium rendelkezései egybe csengenek az egészségügyi rendelkezésekkel. Az oktatási tárca célja a tanév befejezése, a különböző vizsgák minél biztonságosabb és a törvény előírásainak megfelelő lebonyolítása” – nyilatkozta Anisie

Kíváncsian várják a pedagógusok, milyen konkrét szabályozást dolgoz ki a tanügyminisztérium az évzárást illetően. Iohannis elnök és Anisie miniszterasszony bejelentései nagyon sok kérdést vetnek fel.   

- Ha az eddigi jegyek alapján kell lezárni a diákokat és az online oktatást egyáltalán nem kell figyelembe venni, vajon ki fog ezután még online órákat hallgatni? – teszi fel a kérdést Vörös Alpár, az Apáczai liceum igazgatója.

- A tanügyminiszter szerint legalább két jegye kell legyen a diáknak, ami a heti egy órás tantárgyak nagy részénél nincs meg, de még a többórás tantárgyaknál sem minden tanár tudta ezt teljesíteni március 11-ig. Ha a személyes jelenlét kizárt, csakis online feleltetés során lehet további jegyeket adni, mondta elbizonytalanodva, hiszen múlt héten az illetékesek még azt közölték, hogy az online értékelés jegye csak a diák vagy a szülő beleegyezésével kerülhet be a naplóba.

- Vannak olyan diákok, akik eddig meglehetősen lazán viszonyultak az online oktatáshoz, úgy gondolták, hogy ők majd akkor fognak teljesíteni, amikor visszatér a rendes oktatás. Most fel fognak ébredni, hogy azért nem ártott volna odafigyelni, követni az órákat, megoldani a felhagyott feladatokat. Másrészt ott van a nagy dilemma a bukásra álló diákokkal. Ezt is külön kellene szabályozza a tanügyminisztérium, ki kellene mondania egyértelműen, hogy esélyt kell adni nekik a javításra akár több jegy beírásával is. Vagy pedig Ausztriához hasonlóan úgy szabályozhatják, hogy idén senki nem lesz évismétlő, függetlenül az átlagától médiájától. Talán ez utóbbi lehetne a legkívánatosabb.

Egyelőre nem világos az sem, hogyan történik majd a tananyag bepótlása. A múlt héten még ezzel kapcsolatban is egészen másról tájékoztattak, nagyon nehéz ezeket a változásokat feldolgozni pedagógusnak, szülőnek, diáknak egyaránt - tette hozzá Vörös Alpár.