Letették az esküt a Grindeanu-kormány tagjai (Frissítve)

Letették az esküt a Grindeanu-kormány tagjai (Frissítve)
Már az első kormányülésre készülődik a Grindeanu-kabinet, a miniszterek az est folyamán letették az esküt. Az új kormánynak Klaus Johannis államelnök kívánt szerencsét “bonyolult küldetésükhöz”. “Nehéz feladat vár önökre, hiszen valóra kell váltani azokat az ígéreteket, amelyeket a választási kampányban tettek a ma kormányt alakító pártok. A választási kampány nem csak ingyencirkusz, bár gyakran valóban azzá válik, az ott elhangzottaknak érvényt kell szerezni. Remélem, egy szép nap nekem is elmagyarázzák, hogyan fogják elérni, hogy Románia tartsa a 3 százalékos deficitet, miközben a fizetések emelkednek, csökken az adó és még sok minden más”, fogalmazott az államelnök. Johannis az új kormánytól elvárja, ne térjenek le az integráció útjáról, tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy erősítsék Románia pozícióját a NATO-ban és az Európai Unióban.

A délután folyamán a parlament jelentős többséggel szavazta meg Sorin Grindeanu kormányát, amelyben a Szociáldemokrata Párt (PSD) és szabadelvű szövetségese, az ALDE  által jelölt miniszterek kaptak helyet. A kabinetnek a szükséges 232 helyett 295 törvényhozó szavazott bizalmat: a PNL-ALDE koalíció kormányát az RMDSZ és a nem magyar kisebbségek képviselői is támogatták.

Grindeanu parlamenti beszédében kifejtette: semmi rendkívülit, semmi elérhetetlent nem javasol, csak egy "normális Romániát", amelynek polgárai ugyanolyan jogokkal és lehetőségekkel rendelkeznek, mint az Európai Unió más tagállamainak lakói, mandátuma során pedig olyan országgá szeretné tenni Romániát, ahonnan nem vándorolnak el a fiatalok.

Külön törvényben szabályoznák a kisebbségi oktatást

Az oktatási kerettörvényhez illeszkedő külön törvényben készül szabályozni a kisebbségi nyelveken szervezett oktatást a Grindeanu-kormány - egyebek között ez derül ki a parlament honlapján szerdán közzétett kormányprogramból. Az ágazati politikákat 170 oldalon részletező kormányprogram a kulturális fejezetben kétoldalas alfejezetet szán a kisebbségnek. A parlament két házának együttes ülése szerda délután szavaz a Sorin Grindeanu vezette új kormányról.

"Románia kormánya tenni fog azért, hogy a nemzeti kisebbségekhez tartozó személyeknek biztosított legyen a joguk etnikai önazonosságuk megőrzéséhez és szabad gyakorlásához oly módon, hogy korlátlanul megnyilvánulhassanak a közéletben, közigazgatásban, igazságszolgáltatásban, a kultúra, a nyelv, a vallás, az oktatás területén, Románia alkotmányának, az ország európai uniós integrációja során vállalt kötelezettségeinek, valamint a vonatkozó nemzetközi előírásoknak megfelelően" - olvasható a Szociáldemokrata Párt (PSD) és liberális koalíciós partnere, az ALDE közös kormányprogramjában. Az előző kormányokhoz hasonlóan a szociálliberális koalíció is megígéri, hogy támogatja a kisebbségi törvény elfogadását, amelynek tervezete 2005 óta vár elfogadásra a bukaresti parlamentben.

A kormányprogram támogatást ígér a kisebbségek kulturális intézményeinek, "ingó és ingatlan" kulturális örökségének ápolásához. A kabinet gyorsítani fogja az egyházi és közösségi ingatlanok visszaszolgáltatásának folyamatát - olvasható a dokumentumban.

A cselekvési tervek között a kisebbségi alfejezet megemlíti, hogy kormányzati intézkedésekkel és jogszabályokkal akarnak érvényt szerezni a Kisebbségi vagy Regionális Nyelvek Európai Chartájában foglalt előírásoknak. A kormányprogramban megígérik, hogy a területi közigazgatás esetleges átszervezésénél figyelembe veszik a különböző térségek nyelvi, kulturális hagyományait.

A PSD-ALDE koalíció kormányprogramja révén egyébként az állami intézmények és a középosztály megerősítését, a kis- és középvállalkozások támogatását, a gyermekvállalás ösztönzését tűzi ki célul, az "olcsó munkaerő csapdája" helyett a "szakképzett munkaerő" gazdasági modelljén alapuló fejlődést akarja meghonosítani.

A kabinet 2018-tól újabb egy százalékponttal 18 százalékra akarja csökkenteni az áfát, a lakáspiacon pedig nulla százalékos áfa-kulcsot vezetne be. Erre az évre átlagosan 20 százalékos közalkalmazotti béremelést ígér a kormányprogram, jövő évre pedig újabb 20 százalékot. A közszférában az országos minimálbérnek megfelelő üdülési juttatást vezetnek be, a négyéves kormányzati ciklus végéig pedig a jelenlegi 1250 lejről 1750 lejre akarja emelni a minimálbért.