Számítógépet, laptopot, táblagépet gyűjtenek az iskolásoknak

Eddig sereghajtó Kolozs megye az adományozásban

Számítógépet, laptopot, táblagépet gyűjtenek az iskolásoknak
A Magyar Szülők Szövetsége szeretne segíteni azoknak a gyerekeknek, akik számítógép, laptop vagy táblagép hiányában eddig nem, vagy nem kellőképpen tudtak bekapcsolódni a koronavírus-fertőzés miatt elrendelt digitális oktatásba. A közel két éve megalakított, marosvásárhelyi civil szervezet sokrétű tevékenységet folytat, amelynek célja a romániai magyar közoktatásban tanuló gyermekek valamint azok szüleinek érdekképviselete. Eddig kilenc megyében rendelkeznek fiókszervezettel. Kolozs megyében még nincs ugyan fiókszervezetük, de több család tagja már az egyesületnek. A pár nappal ezelőtt meghirdetett eszközigénylés határideje ugyan lezárult, de a már benyújtott igények kielégítése után szeptemberben újabb kiírást fontolgatnak – nyilatkozta a Szabadságnak Csíky Csengele egyesületi elnök. Megtudtuk: az eddig beérkezett több mint 100 igénylést a történelmi magyar egyházak lelkészei, plébánosai juttatták el a szövetséghez.

Az oktatáshoz való jog alapvető emberi jogaink egyike – volt. Most már kiváltság – olvasható a Magyar Szülők Szövetsége felhívásában. A koronavírus-járvány miatt bevezetett otthoni oktatás rávilágított arra a sajnálatos valóságra is, hogy az oktatás ebben a helyzetben azoknak a privilégiuma, akiknek van megfelelő eszközük az online tanuláshoz. Itthon azonban magyar gyerekek tízezrei nem tudják követni az iskolai tananyagot pusztán azért, mert nincs min, mert nincs számítógépük, laptopjuk, mobiltelefonjuk – írják a közleményben. 

Az elmúlt időszakban nagyon sokan keresték meg a Magyar Szülők Szövetségét jelezve: nehézséget okoz az online tanulásban való részvétele a gyerekeknek. Sok családban van számítógép, okostelefon, de két-három iskolás gyerek esetében már eszközhiány lép fel. Sokszor a szülők is otthonról kell, hogy dolgozzanak, amikor az online órák zajlanak. Ezért indított a Magyar Szülők Szövetsége átfogó, országos projektet, amely a ,,SZERETETVONAL - DIGITÁLIS OKTATÁS" címet kapta. Sok erdélyi vállalkozó és magánszemély felajánlott már eszközöket, de a projekt nagyságát tekintve, rengeteg segítségre van még szükség – tudhattuk meg a Magyar Szülők Szövetsége civil szervezet közleményéből.

Ezért, ha valakinek van olyan jó állapotban levő laptopja, táblagépe, okostelefonja, teljesen felszerelt számítógépe, amit már nem használ, vagy amit nélkülözni tud, az egyesület arra kéri, adja azt át egy olyan gyereknek, akinek szüksége lesz rá az online oktatásban. A digitális eszköz egyenesen a rászoruló gyerekekhez kerül, ebben a történelmi magyar egyházak segítenek. Hozzájuk futnak be az igénylések a családok részéről. A kiszállításban pedig futárcégek és szeretetszolgálatok segítenek. A szövetség csupán a kapcsolatot teremti meg az adományozó és a rászoruló gyerek között – olvasható a tájékoztatójukban.

Megkeresésünkre  Csíky Csengele elnök elmondta: két éve hozták létre Marosvásárhelyen a Magyar Szülők Szövetsége civil, nonprofit szervezetet. Kolozs megyében ugyan nem rendelkeznek fiókszervezettel, tagsággal viszont igen.

– Közösségépítő munkát végzünk, amely által gyerekeket segítő kis- és nagyközösségeket hozunk létre. Az április 27-én közzétett, számítástechnikai eszköz adományozására vonatkozó felhívásunkra több mint száz igénylés érkezett a civil szervezethez. Az igénylési időszakot múlt hétfőn lezártuk, de várhatóan szeptemberben újra meghirdetjük. Sajnos, Kolozs megyéből eddig egyetlen felajánlás sem érkezett. Az igényléseket a lelkészek továbbították nekünk. Ők azok, akik ismerik az igénylőket, családi hátterüket, anyagi helyzetüket. A beérkezett eszközöket első sorban a cikluszáró nyolcadikosok és tizenkettedikesek között osztjuk szét, majd a hetedikesek és a tizenegyedikesek következnek, illetve a nagycsaládosok. A jövőben a szervezet állandó segítő csatorna kíván lenni a gyermekek és az adományozók között – nyilatkozta Csíky Csengele elnök.

Megtudtuk: a „SZERETETVONAL - DIGITÁLIS OKTATÁS” nem ,,szemeteskuka", tehát nem a kidobni való készüléket szeretnék eljuttatni a gyerekekhez, hanem olyat, amely megfelel az online oktatás követelményeinek. Sérült, javításra szoruló, hiányos készüléket nem fogadnak el. 

Azok, akik  részt vennének a közös munkában, amellyel az erdélyi magyar gyerekek jövőjét igyekeznek biztosítani, és van olyan digitális eszközük, amit felajánlanának, a  mszulok@gmail.com címen kell jelezniük, a szövetség munkatársai pedig felveszik az adományozóval a kapcsolatot.

Borítókép: illusztráció

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Ezekben a napokban emlékezünk arra, hogy idén 25 esztendeje annak a történelmi látogatásnak, amelyet Szent II. János Pál pápa tett 1999. május 7–9. között Romániában. Személyében első ízben látogatott el Krisztus földi helytartója, a katolikus egyház feje többségében ortodox vallású országba.
Közhír