Stoltenberg: erősíteni kell Ukrajna légvédelmét

Stoltenberg: erősíteni kell  Ukrajna légvédelmét
Ukrajnának sürgősen még több légvédelmi rendszerre van szüksége területének és lakosságának védelméhez – jelentette ki szerdán a NATO-főtitkár Brüsszelben, a tagországok védelmi minisztereinek kétnapos tanácskozására érkezve. Jens Stoltenberg üdvözölte és rendkívül fontosnak nevezte, hogy egyes NATO-tagországok légvédelmi rendszereket biztosítanak Ukrajna számára, és azt mondta: az elmúlt napok légitámadásai bizonyítják, hogy a megtámadott országnak nemcsak több, hanem a legkülönbözőbb típusú légvédelmi eszközökre van szüksége.

A NATO-főtitkár kijelentette: Moszkva nukleáris fenyegetése veszélyes és felelőtlen. Közölte továbbá, a NATO világossá tette, hogy ilyen fegyverek használatának komoly következményei lesznek Oroszországra nézve. A katonai szövetség határozott üzenetet küldött Moszkvának: a NATO megvédi szövetségeit minden fenyegetéssel szemben – nyomatékosította.

Oroszország tudja, hogy egy nukleáris háborút nem lehet megnyerni, és soha nem szabad elkezdeni sem – állapította meg Stoltenerg. Megerősítette: a NATO továbbra is figyelemmel kíséri Oroszország nukleáris kapacitását, változást azonban nem lát az orosz nukleáris védelmi berendezkedés terén. Kifejtette továbbá, Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnöknek fel kell hagynia az orosz agresszió támogatásával, és tartózkodnia kell attól, hogy területet biztosít Oroszországnak az Ukrajna elleni támadásokhoz. Közölte azt is: a tagországok védelmi miniszterei arra összpontosítanak majd, hogy a szövetség miként fokozza Ukrajnának nyújtott támogatását, illetve hogyan erősítse tovább a tagországok védelmét. A NATO továbbá a korábbinál nagyobb figyelmet fordít létfontosságú infrastruktúra védelmére – tette hozzá a NATO-főtitkár.

KREML: AZ AMERIKAI LÉGVÉDELMI RENDSZEREK NEM VÁLTOZTATNAK A VÉGEREDMÉNYEN

Az amerikai légvédelmi rendszerek Ukrajnába szállítása csak hosszabbá és fájdalmasabbá teszi a konfliktust az ukrán fél számára, de nem változtatja meg az orosz célokat és végeredményt sem – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kedden újságíróknak. Mint mondta, Oroszország figyelemmel fogja kísérni az Ukrajnába irányuló további nyugati fegyverszállításokat, amelyek azt jelzik, hogy a konfrontáció folytatódni fog. Peszkov szerint az Egyesült Államok de facto „alaposan benne van” már a konfliktusban, amelyet el kíván nyújtani. Kettős mérce alkalmazásával vádolta meg a Nyugatot, amely – mint mondta –elítéli Oroszországot, de közben „nem törődik a kijevi rezsimnek” azokkal a bűntetteivel, amelyeket az már Oroszországhoz tartozó területek lakossága ellen követnek el. Kérdésre válaszolva kijelentette: Moszkva „negatívan” viszonyul ahhoz, hogy az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) körözést adott prominens orosz személyiségek ellen. Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese keddi Telegram-bejegyzésében azt írta: „a kijevi őrültek” nagy hatótávolságú sorozatvetőkkel való ellátása „a leggyorsabb módja az ukrajnai konfliktus egy világháború visszafordíthatatlan következményeihez való eszkalálódásának.” Medvegyev szerint Stoltenberg megállapítása, miszerint a szövetség vereségét jelentené Oroszország győzelme, annak egyenes megerősítését jelentik, hogy a blokk részt vesz a konfliktusban.