Stollár győzött párosban, Gálfi kikapott az elődöntőben

Stollár győzött párosban, Gálfi kikapott az elődöntőben
Stollár Fanny és Mihaela Buzărnescu nyerte a párosversenyt a 235 ezer dollár összdíjazású budapesti salakpályás női tenisztornán, míg – ugyancsak a Római Teniszakadémián – Gálfi Dalma karrierje első WTA-elődöntőjében kikapott a torna első számú kiemeltjétől.

A magyar-román duó a szombati döntőben 35 perc alatt jutott szettelőnyhöz úgy, hogy miközben háromszor elvesztette adogatójátékát, az Aliona Bolsova, Tamara Korpatsch spanyol, német kettős négyszer nem tudta hozni a sajátját.

Az ellenfélnek a folytatásban sem ment a játék irányítása, ennek eredményeként csakhamar 3:0-ra vezettek Stollárék. Ezután viszont a spanyol, német páros brékelt, majd a saját adogatását is hozta, ezzel szorosabb lett az állás. Stollárék azonban 3:2 után már végig megőrizték brékelőnyüket, és 1 óra 15 perc alatt nyertek.

Stollárnak ez volt az ötödik WTA-döntője párosban, és második tornagyőzelmét aratta a 2018-as budapesti fedettpályás viadal megnyerése után. A 33 éves Buzărnescunak szintén ez volt második tornagyőzelme párosban, ő 2018-ban, Strasbourgban diadalmaskodott először; további négy elvesztett fináléját idén játszotta.

„Először is köszönöm a partneremnek, hogy végigjátszotta velem ezt a tornát” – mondta a díjátadón a magyar játékos utalva arra, hogy a tokiói olimpián is szereplő Buzărnescunak fontos volt, hogy szombaton rendezték a döntőt. Stollár külön kiemelte, hogy számára nagyszerű volt a budapesti viadal, nagyon jó volt a hazai közönség előtt játszani.

A szabadkártyás Gálfi Dalma, a világranglista 176. helyezettje ugyancsak szombaton az első helyen kiemelt Julija Putyincevával (42.) találkozott az Asbóth József Stadionban. A 27. helyen is megfordult kazah játékos eddigi egyetlen trófeáját 2019-ben szerezte Nürnbergben, ugyancsak salakon.

Első egymás elleni összecsapásukon a 22 éves magyar – aki kedden nyerte élete első WTA-főtáblás meccsét – rögtön elvesztette az adogatását, majd rendezte a sorokat, és kiegyenlítettebb lett a mérkőzés. A moszkvai születésű, de Floridában élő rivális 3:1-nél azonban újra brékelt, majd szervagémjével megerősítette előnyét, és 40 perc elteltével hozta az első szettet.

A folytatásban a balatonfüredi teniszező magasabb fokozatba kapcsolt, miközben a 26 éves Putyinceva több labdát is elszórt, így csakhamar 3:0 állt az eredményjelzőn. A mindössze 163 centis ellenfél kevesebb rontással visszajött a játszmába (3:3), majd Gálfi újra brékelt, remek szervákkal megnyerte a játszmát, és kiegyenlített. Ekkor a mérkőzés képe alapján semmi sem utalt arra, hogy a két fél között 134 helynyi különbség van a WTA-rangsorban.

Az utolsó felvonásban a magyar játékos némi balszerencsével azonnal elbukta az adogatását, és 3:0-ás hátrányba került. A 2012-ben oroszból kazahhá lett rivális ápolást kért a vádlijára, majd a kezére is, így tíz percig állt a játék. Ezután a három Grand Slam-negyeddöntővel büszkélkedő Putyinceva egy remek ejtéssel 5:1-re meglépett, majd elvesztette az adogatását – egy ízben alulról szervált –, de fogadóként nemsokára lezárta a 2 óra 25 perces meccset.

Elődöntőjével Gálfi várhatóan a 152. helyre jön fel a jövő heti világranglistán, míg a negyeddöntőig jutott Udvardy Panna a 204-edikről a 179-edikre ugrik.

A Hungarian Grand Prix történetében legutóbb Szávay Ágnes jutott magyarként az elődöntőbe 2010-ben, amikor végül – pályafutása során másodszor – megnyerte a versenyt.

Eredmények: egyes, elődöntő: Julija Putyinceva (kazah, 1.)–Gálfi Dalma 6:2, 3:6, 6:2, Anhelina Kalinyina (ukrán)–Danielle Collins (amerikai, 2.) 7:6 (5), 4:1-nél Collins feladta; páros, döntő: Stollár Fanny, Mihaela Buzărnescu (magyar, román)–Aliona Bolsova, Tamara Korpatsch (spanyol, német) 6:4, 6:4.

Borítókép: A győztes Stollár Fanny (balra) és Mihaela Buzărnescu (fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)