Soha jobbkor: itt a távdoktor app!

Soha jobbkor: itt a távdoktor app!
Csak beírjuk a tüneteinket, szükség esetén az orvossal „videótalálkozhatunk”, és meg is van a diagnózis és a kezelés, lehet, hogy nem is lesz szükség személyesen elmenni az orvoshoz. A mobiltelefonos alkalmazást a Kolozs Megyei Sürgősségi Kórház részére fejlesztették ki a Kolozsvári Műszaki Egyetem szakértői (Cluj IT Cluster) a holland Spectator HealthCare Technologyval együtt.

GooglePlayen már elérhető a ClujMedicApp, amely által páciensként közvetlen kapcsolatba kerülhetünk egy szakorvossal, akár videóbeszélgetésben is. Az alkalmazás célja orvosi tanácsadás és távvizsgálat biztosítása.

A felhasználónak regisztrálnia kell, majd feltöltenie különféle információkat az általános egészségügyi állapotáról. A sürgősségi orvosszolgálatnál megjelennek ezek az adatok, a távolból elvégzi a vizsgálatot és mindezek alapján megtárgyalja a beteggel a teendőket, ugyanakkor időben is követhetővé válik a páciens egészségügyi állapota.

Az alkalmazást nemcsak a Covid-betegeknek szánják, kifejezetten hasznos lehet például azon páciensek esetén is, akik egy kórházi beavatkozás után hazatérve megfigyelést igényelnek. Az alkalmazáson megfogalmazott kérésekre válaszoló rezidensek más szakorvosok segítségét is kérhetik, és szükség esetén akár ők maguk hívhatják a beteg részére az 112-es sürgősségi számot. Az orvosi televizsgálat egyelőre két munkapontban elérhető, a megyei sürgősségi klinika sürgősségeket ellátó osztályán és a Diabéteszközpontban. Az alkalmazás egyelőre Android rendszerben működik, de már dolgoznak az iOS verzión.

Ez – főleg a járvány miatti korlátozó intézkedések miatt – nagyon jól hangzik, bízunk benne, hogy megfelelően működni is fog.

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

„Csupán” epilepsziás rohama volt annak a gyermeknek, akit a kolozsvári Unió (Memorandumului) utcában láttak hirtelen a földre zuhanni tegnap reggel fél kilenckor a járókelők és a két főtéri buszmegállóban várakozók. Az esetet az egyik várakozó jelezte lapunknak, arra kérve a szerkesztőséget, tudakolja meg, mi lett a gyermek sorsa.
Közhír