Hosszú sorok az onkológia előtt, a hozzátartozók az utcán várakoznak

Hosszú sorok az onkológia előtt, a hozzátartozók az utcán várakoznak
Az új koronavírus-járvány miatt áldatlan állapotok uralkodnak a Kolozsvári Onkológiai Intézetnél: Mircea Abrudean, Kolozs megye prefektusa a sajtóval közölte: adatai szerint naponta körülbelül ötszáz beteget kezelnek az egészségügyi intézményben, akik az ország valamennyi részéből érkeznek. Sajnos a hozzátartozóknak és a kísérőknek nincs más választásuk, mint az utcán várakozni, míg a kezelés lejár, lévén, hogy a közelben egyetlen olyan hely sincs, amely az egészségügyi szabályok betartása mellett be tudná fogadni őket.

Az érvényben lévő szabályok értelmében a Kolozsvári Onkológiai Intézethez kezelésre érkező betegeknek járványügyi szűrésen és koronavírus teszten kell átesniük, az épületbe csupán ezt követően engedik be őket. A hozzátartozóknak vagy a kísérőknek pedig az épület előtt kell várakozniuk, őket be sem engedik az onkológiára.

A helyszíni terepszemlénk során megállapítottuk: a zsúfoltság miatt a páciensek nem tudják betartani az érvényben lévő megelőzési normatívák által megszabott másfél-két méteres távolságot.

– Egész éjjel úton voltunk. Gorj megyéből érkeztem valakivel, aki most éppen kezelés alatt áll az intézetben. Reményeim szerint minden rendben lesz, s utána indulhatunk haza. Háromszáz kilométeres út vár ránk, amit rendszerint öt óra alatt teszünk meg – mondta lapunknak egy középkorú nő miközben az otthon elkészített szendvicséből falt.

A hatóságok által március 16-án kihirdetett szükségállapot miatt sok beteg képtelen volt folytatni a kezelést. – A feleségemmel érkeztem, akinek daganatot fedeztek fel és háromhetente kezelésre kell járnia – nyilatkozta a Mediafax hírügynökségnek egy várakozó férfi. – Egy nappal az érkezés előtt koronavírus-tesztet kellett végeztetnünk. Miután az itteni szűrésre 3 órát vártunk, másik sátorhoz irányítottak, ahol nagyon sokan várakoztak, így lehetetlenség volt betartani az előírt távolságot – tette hozzá.

A prefektustól azt is megtudtuk, hogy múlt héten összesen 1830 személyt részesült szakkezelésben az onkológiai intézetben. – Múlt héten a Szucsáva megyei Radócról érkezett két páciens is koronavírusos volt. Utána az onkológiai intézet négy alkalmazottjánál diagnosztizáltak koronavírus-fertőzést: egy rezidensnél, két orvosi asszisztensnél és egy ápolónál. Valamennyit a járványkórházba utalták be – nyilatkozta Mircea Abrudean, aki szerint az onkológiai intézetben dolgozókat hetente tesztelik.