Selejtezőre kényszerült Románia

Tenisz FED-Kupa

Selejtezőre kényszerült Románia
Bár a végeredmény nem ezt mutatja, hatalmas csatát vívott a román és a belga női teniszválogatott a FED-kupa II-es világcsoportjában. A szombat-vasárnapi találkozó végén kiderült: Románia áprilisban selejtezőt játszik a II-es világcsoportban maradásért, míg a belgák szintén selejtezőt játszanak, de a feljutásért az I. csoportba…

A szombati első találkozón Kirsten Flipkens (74. a WTA-rangsorban) és Monica Niculescu (36.) csapott össze, s az előjelek ez utóbbi számára voltak kedvezőbbek, hiszen legutóbbi két, egymás elleni mérkőzésükön Niculescu győzött. Ezúttal azonban más lett a forgatókönyv: bár az első szettben Niculescu 3:1-re vezetett, azt végül 3:6-ra bukta, vagyis sorozatban 5 gémet vesztett. A második szettben Flipkens azonnal brékelt, de Niculescu ezt követően visszavette az irányítást, és 4:2-es vezetésre tett szert. Ezután viszont megint elfogyott a tudása, és a belga teniszező 4:6-ra fordított a látványos labdamenetekkel tűzdelt mérkőzésen.

A nap második mérkőzése ennél is látványosabbra és immár három szettesre sikeredett. A két főszereplő Yanina Wickmayer (60.) és Sorana Cirstea (62.) volt, utóbbi igen jól kezdett és az első szettben már 5:2-re vezetett, mire ellenfele „bemelegedett”. Ekkor viszont a belga játékos ellenállhatatlanul ütött vissza minden labdát és kiegyenlített, majd a szettet rövidített játszma döntötte el, amelyben a belgának sikerült felülkerekednie.

A folytatás kiegyenlített küzdelmet hozott, ugyan Cirstea ellépett 2:0-ra, de 3:3-nál ismét egyenlő volt az állás. 5:5-nél aztán a román lány ismét elvette ellenfele adogatását, majd hozta a sajátját, és így jöhetett a mindent eldöntő harmadik szett. Cirstea ezt is jobban kezdte, de a végén Wickmayer bírta jobban erővel és idegekkel: ugyan a román lány két meccslabdát is hárított 5:4-nél, végül – 3 óra 20 perccel az első szerva után –, mégis a belgák örülhettek. Végeredmény: Yanina Wickmayer–Sorana Cirstea 7:6, 5:7, 5:7.

Ettől a pillanattól kezdve a román válogatottnak mind a három további találkozóját meg kellett volna nyernie. Közülük az elsőn Elise Mertens (83.) és Irina Begu (29.) találkozott – Mertens most szerepelt először a belga FED-kupa csapatban.

Begu rögtön elvette ellenfele adogatását, és különösebb nehézségek nélkül hozta a szettet is 6:3-mal. Mertens azonban ettől nem illetődött meg, és a második szettben ő volt az, aki először break-előnyhöz jutott. Az ezutáni kiegyenlített küzdelemben a mérleg a szett végén billent a belga javára, de ez elég volt arra, hogy 4:5-ről fordítva 7:5-re nyerjen.

A második szett végén illetve a harmadik elején Mertens sorozatban 5 gémet hozott, de aztán Begu is visszavágott egy 3-as sorozattal. 3:2-nél (Begunak) a negyedik játszma jöhetett volna zsinórban, de elrontott egy olyan labdamenetet, amellyel három break-labdához jutott volna. Ez vélhetően kiborította Begut, pillanatnyi pszichológia előnyét kihasználva pedig Mertens ellépett 5:3-ra. Innen még utolsó erejével Begu felállt és kiegyenlített, ám ennél többet nem tudott kihozni magából, s ugyan 3 meccslabdát is hárított, a harmadik szettet is elvesztette 7:5-re, ezzel pedig Belgium 3–0-s behozhatatlan előnyre tett szert.

Ennek tudatában a Sorana Cirstea és Kirsten Flipkens közötti mérkőzést már nem játszották le, a párost viszont igen: Sorana Cirstea és Monica Niculescu mindössze 54 perc alatt 6:0, 6:2-re verte a Kirsten Flipkens, Marina Zanevska duót.