Sárga figyelmeztetés havazás és hófúvás miatt 24 megyében

Sárga figyelmeztetés havazás és hófúvás miatt 24 megyében
Az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) ma sárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést adott ki huszonnégy megye hegyvidéki tájaira havazás és hófúvás miatt. A széllökések sebessége elérheti a 90 kilométer/órát. Máshol eső, havas eső várható, és időszakosan megélénkül a szél.

Sárga figyelmeztetés alatt lesz hétfőn 22 órától szerda 10 óráig Suceava, Beszterce-Naszód, Neamț, Hargita, Maros, Brassó, Kovászna, Prahova, Dâmbovița, Argeș, Vâlcea, Mehedinți, Gorj, Szeben, Fehér, Kolozs, Bihar, Arad, Temes, Krassó-Szörény, Hunyad , Bákó, Vrancea és Buzău megye hegyvidéke.

A meteorológusok tájékoztatása szerint jelentős mennyiségű hó fog hullni, vastag hóréteg képződik, és a hegyekben hófúvásra is készülni kell. 1500 méteres magasság felett a széllökések meghaladják a 80–90 kilométer/órát.

A többi régióban időnként csapadék várható, 10–20 liter/négyzetméter.

Erdély, Észak-Moldva és Máramaros hegyvidéki tájain havazás és havas eső lesz, a hó meg is áll. A Bánságban inkább vegyes csapadék fog esni, Olténiában és Havasalföldön kedd estig inkább eső, majd havazás várható.

Az ország legtöbb vidékén időnként megélénkül a szél, a 45–55 kilométer/órás sebességet is elérheti, keddem pedig Havasalföldön a 60–70 kilométer/óra sem kizárt.