Havazás és viharos szél bénította meg a közlekedést az ország délkeleti részén (FRISSÍTVE)

Havazás és viharos szél bénította meg a közlekedést az ország délkeleti részén (FRISSÍTVE)
Kiadós havazás és viharos szél bénította meg a közlekedést vasárnap a délkeleti megyékben, ahol lezárták a tengeri kikötőket, a júniusban felavatott brailai új Duna-hidat, a fővárost a Fekete-tenger partjával összekötő A2-es és a Konstancát elkerülő A4-es autópályát.

Dobrudzsára - a Fekete-tenger partján lévő Konstanca és Tulcea megyére - valamint a szomszédos Galati és Braila megyére harmadfokú (vörös) riasztást adott ki vasárnap délutánig a meteorológiai szolgálat az óránként 100 kilométeres sebességet is meghaladó szél miatt.

A közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR) szerint a térségben 36 főutat lezártak, mivel a hófúvásban sok helyen a nullát megközelítő értékre csökkent a látótávolság, a viharos szél pedig folyamatosan hótorlaszokat hord az úttestre.

A szél miatt lezárták valamennyi fekete-tengeri és folyami kikötőt, és akadozik a vasúti közlekedés is. A Konstanca felől érkező vonatoknál több mint háromórás késést jelzett a bukaresti Északi pályaudvar tabellája.

A tűzoltókat sokhelyütt az úttestre, parkoló autókra dőlt fák eltakarításához riasztották. Varnap reggel több mint negyedmillió háztartás villamosenergia-ellátása szünetelt az ország keleti részén, ahol a szél több helyen letépte a vezetékeket.

Hóvihar tombol, óránként 85 kilométeres sebességű szél fúj a Déli-Kárpátokban is, a hegyvidéken másodfokú, narancssárga riasztás van érvényben. A Paring-hegységből szombat este a hegyimentők hoztak le egy a hóban elakadt, ötventagú csoportot, amelynek tagjai az időjárási figyelmeztetések ellenére sem mondtak le az előre kifizetett kirándulásról.

Bukarestben elsőfokú (sárga) riasztás van érvényben, a bukaresti nemzetközi repülőtéren zavartalan a közlekedés.

Rengeteg háztartás maradt áram nélkül

Az ország délkeleti részét érintő havazások és hóviharok miatt jelenleg összesen 175 középfeszültségű vezeték rongálódott meg, rengeteg háztartás maradt áram nélkül, a beavatkozás azonban rendkívül nehézkes addig, ameddig az időjárási körülmények nem javulnak - tájékoztatott vasárnap az energiaügyi minisztérium.

Nem csupán a dobrudzsai műszaki csapatokat mozgósították, hanem a déli és bánsági kollégáktól is kértek segítséget, hogy helyreállítsák az áramellátást az összes érintett fogyasztó számára. Elrendelték a károk és hibák mielőbbi kijavítását, az időjárás alakulásának függvényében - tájékoztatott még a minisztérium.

Predoiu: a lakosság vegye figyelembe a hatóságok ajánlásait 

Cătălin Predoiu belügyminiszter a téli parancsnokság vasárnapi ülésén felszólította a tárca struktúráit, illetve valamennyi helyi hatóságot, hogy hatáskörük keretein belül tegyenek meg minden intézkedést a polgárok életének, egészségének és biztonságának védelme érdekében.

Rámutatott, a szélsőséges időjárási körülmények között is az állampolgárok élete, egészsége és biztonsága a prioritás, az illetékes hatóságoknak törekedniük kell a normalitás fenntartására, illetve visszaállítására.

A belügyminiszter ugyanakkor azt üzente a lakosságnak, hogy tartsák be a helyi hatóságok, rendfenntartó erők és struktúrák ajánlásait, intézkedéseit, mert azok mind az állampolgárok biztonságát szolgálják.

„Különösen azokat kérem, akik a következő 24-48 órában utazást terveznek, de egy olyan régióban tartózkodnak, amely az időjárás miatt riasztás alatt áll, és útlezárások vannak érvényben, hogy maradjanak ott, ahol vannak. Az időjárási körülmények megnehezítik a hatóságok reagálását is. A kérés az, hogy várják meg, amíg a lezárt utakon újraindítják a forgalmat, amíg a bevezetett intézkedések érvényüket vesztik, és amíg biztonságosan tudnak közlekedni az ország útjain” - fogalmazott Predoiu.