Sakkvilágbajnok-jelöltek tornája: Nyepomnyascsij egyedül vezet

Sakkvilágbajnok-jelöltek tornája: Nyepomnyascsij egyedül vezet
A negyedik kiemelt orosz Jan Nyepomnyascsij nagyon kiegyensúlyozott játékkal hozta le az első öt kört a „hazai pályán”, Jekatyerinburgban rendezett sakkvilágbajnok-jelölti tornán, vasárnap a kínai Vang Hao ellen szerezte meg az egy pontot, s ezzel most már egyedül vezeti a tornát.

A francia Maxime Vachier-Lagrave sötéttel remizett az orosz Kirill Alekszejenkóval. Az előző játéknapot követően Nyepomnyascsij, Vachier-Lagrave és Vang holtversenyben vezette a mezőnyt. A vasárnapi további két párharc döntetlennel zárult.

A döntetlenek mellett Nyepomnyascsij még az első fordulóban tudott győzni, a holland Anish Giri ellen sötéttel hozta a teljes pontot. Utóbbi remibajnoknak számít, legutóbb az amerikai Fabiano Caruanával játszott döntetlent (nem tudta érvényesíteni nyerő helyzetét), amúgy eddigi sakkvilágbajnok-jelölti mérkőzései a fél pontok megszerzésével telt el. Giri 2016-ban Moszkvában debütált, s mind a 14 mérkőzését döntetlenre hozta. Két évvel később nem jutott ki Berlinbe, idén viszont Jekatyerinburgban az eddigi öt forduló alatt negyedszerre remizett, azaz eddigi 19 világbajnokjelölti mérlege 18 döntetlen és egy vereség.

A hatodik fordulót hétfőn rendezik.

Az 500 ezer euró összdíjazású, 14 fordulós oroszországi verseny első helyezettje lesz a norvég világbajnok, Magnus Carlsen kihívója. A párosmérkőzést decemberben Dubajban rendezik.

Eredmények, 5. forduló: Anish Giri (holland)–Fabiano Caruana (amerikai) döntetlen, Alekszandr Griscsuk (orosz)–Ting Li-zsen (kínai) döntetlen, Kirill Alekszejenko (orosz)–Maxime Vachier-Lagrave (francia) döntetlen, Jan Nyepomnyascsij (orosz)–Vang Hao (kínai) 1–0. Az állás: 1. Nyepomnyascsij 3,5 pont, 2. Vachier-Lagrave 3, 3. Caruana, Vang Hao és Griscsuk 2,5–2.5, 6. Ting Li-zsen, Alekszejenko és Giri 2–2.

A 6. forduló párosítása: Griscsuk–Caruana, Alekszejenko–Giri, Nyepomnyascsij–Ting Li-zsen és Vang Hao–Vachier-Lagrave.