Sakk-vb: ismét döntetlen az állás

Sakk-vb: ismét döntetlen az állás
Döntetlennel zárult a kilencedik játszma Magnus Carlsen és Szergej Karjakin között a New York-i sakkvilágbajnoki páros mérkőzésen. A 10. partiban Carlsen nyert, s ezzel ismét döntetlen az állás (5–5).

Előbb Karjakin játszott világossal, s ötödször választotta a spanyol megnyitást. A felek több mint ötórás küzdelem után, a 74. lépésben egyeztek meg a remiben. A címvédő Carlsen viszont megnyerte a tizedik játszmát, a csütörtöki partiban a norvég játékos vezette a világos bábukat, és közel hat és fél óra után, a 75. lépésben késztette feladásra orosz kihívóját.

A döntő szombaton folytatódik a 11. játszmával.

Az 1,1 millió euró összdíjazású, 12 játszmás döntőt – amelynek hivatalos szakkommentátora Polgár Judit – az nyeri, aki hamarabb szerez 6,5 pontot. 6–6 után négyjátszmás rapid meccsek, majd ha szükséges, villámpartik következnek.

A klasszikus időkontroll szerint 2-2 óra áll rendelkezésre az első 40 lépésre, majd 1-1 óra a következő 20 lépésre, végül 15-15 perc a játszma befejezéséig, ekkor 30-30 másodperc lépésenkénti bónuszidőt is kapnak a felek.

„A nyolcadikban Carlsen a megnyitásból elég meglepő tervekkel állt elő, ami nagy lehetőségeket adott Karjakin számára, hogy támadást indítson a királya ellen. Az orosznak egyébként az a taktikája, hogy megpróbálja kiugrasztani a nyulat a bokorból. Ennek meg is lett az eredménye” – értékelt Polgár Judit csapatának tájékoztatása szerint.

Minden idők legjobb női játékosa jól ismeri Szergej Karjakint, akivel többször játszott. A döntő előtt is asztalhoz ült az orosz kihívó ellen. „Gyerekkora óta ismerem Szergejt, akivel egy schnell-partit is játszottunk a fotósok kedvéért. Ez még az elején volt, amikor az orosz kihívó hosszasan válogatta a székeket, hogy melyikben üljön a vb-döntőben, és amikor ezzel végzett, megkértek a fotósok, hogy szimuláljunk egy partit, de végül nem játszottuk végig” – mondta Polgár Judit, aki kedden az ENSZ nemek egyenjogúságát szorgalmazó programjának egyik arca lett. A program címe „Földkerekség 50:50, 2030-ig”, ami arra utal, hogy a Földön 2030-ig el kell érni: a nők a férfiakkal egyenlő arányban vehessenek részt az élet különböző területein.