Ruha István emlékkoncertet tartanak Sepsiszentgyörgyön

Ruha István emlékkoncertet tartanak Sepsiszentgyörgyön
Ruha István emlkkoncertet tartanak Sepsiszentgyörgyön május 24-én, kedden 19 órától az Árkosi Kulturális Központ koncert terme, (Bástya-ház, Sepsiszentgyörgy, Olt utca 6 sz.). A sepsiszentgyörgyi Liszt Intézet és az Árkosi Kulturális Központ által szervezett rendkívüli hegedű-zongora hangversenyen fellép Mihály András Imre (hegedű) és Gheorghe Rizea (zongora).

Az 1931-ben született világhírű erdélyi hegedűművész tiszteletére tartott emlékkoncerten felcsendülnek a Ruha István által előadott legnépszerűbb zenei művek. Műsoron Fritz Kreisler, Francesco Maria Veracini, Franz Schubert, Johann Sebastian Bach, Ludwig van Beethoven, Antonín Dvořák, Robert Schumann, Jules Massenet, Johannes Brahms és Márkos Albert hegedűre és zongorára komponált művei. 

„Ruha István (1931–2004) Nagykárolyban született, és végakarata szerint örök nyugalmát is a város temetőjében piheni. Mi, idősebb évjárat zenekedvelői, emlékszünk csodálatos előadóművészetére, mikor számtalan, mindig teltházas hangversenyei alkalmával zseniális és kivételes zenei és hegedűt megszólaltató képességeinek köszönhetően megfürdette lelkünk, szellemünk. Hegedűvel a kezében varázsló volt, vagy még inkább táltosnak minősíteném, hiszen varázslatával hatásosan gyógyította a mindennapok nyűge és sorscsapásai okozta lelki, szellemi sérüléseinket, fájdalmainkat, egy más létállapotba röpítve minket, hallgatóit, csodálóit. Ritka adottság! Csak a kivételesek képessége. Született tehetség, és a hegedűtechnika (virtuózitás) páratlan tudója. Országos és nemzetközi sikerekben gazdag életpálya jellemzi” – idézi Mihály András Imrét a közlemény.

 

 

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Több mint 3.5 millió forint (9 ezer euró) értékben osztottak ki díjakat május 14-én, kedden este a kolozsvári Bulgakov Kávéházban. A Kossuth-díjas író hagyatékából alapított díjakat idén 22. alkalommal ítélték oda a magyar irodalomért tett szolgálatért, valamint kiemelkedő szépirodalmi teljesítményekért.
KultSzínTér