Románok és magyarok a dél-koreai téli olimpián

Huszonöt sportoló képviseli Romániát az idei téli olimpiai játékokon, a dél-koreai Pjongcsangban. A küldöttség teljes létszáma 50 fő – közölte Mihai Covaliu, a Román Olimpiai és Sportbizottság elnöke.

Covaliu elmondta, a dél-koreai olimpiai játékokon a román csapat azt a célt fogja követni, hogy tagjai megdöntsék egyéni rekordjaikat. A sportolók három csoportban utaznak az ázsiai országba, január 31-én, február 1-jén és 2-án.

A küldöttség zászlóvivője a Marius Petru Ungureanu sílövő lesz.

A lista:

Alpesi sízés (3 sportoló): Ioan Valeriu Achiriloaie, Alexandru George Barbu, Ania Monica Germaine Caill – edzők: Marcel Frăţilă és Sebastian Petruş Barbu.

Sífutás: (3): Alin Florin Cioancă, Paul Constantin Pepene, Lőrincz Tímea – edzők: Carlo Zoller és Constantin Daniel Borca.

Síugrás (1): Daniela Vasilica Haralambie – edző: Magdo-Németh Csaba; serviceman: Adrian Corneliu Comănescu.

Biatlon (6): Tófalvi Éva, Cornel Dumitru Puchianu, Nicolae Remus Faur, George Răzvan Buta, Gheorghe Iulian Pop, Marius Petru Ungureanu – edzők: Gheorghe Gârniţă, Gheorghe Vasile, Márton Simon; fizioterapeuta: Cristian Marian Moşoiu; serviceman: Roland Ciprian Gerbacea.

Szánkó (5): Raluca Strămăturaru (női egyes), Valentin Creţu, Andrei Turea (férfi egyes), Cosmin Atodiresei, Ştefan Musei (férfi kettes) – edzők: Eugen Teodor Radu (férfi kettes), Alexandru George Comşa (egyes).

Bob (6): Mihai Cristian Tentea és Nicolae Ciprian Daroczi (kettes bob); Dorin Alexandru Grigore, Florin Cezar Crăciun, Bartha Levente, Paul Muntean (négyes bob) – edzők: Iulian Daniel Păcioianu (kettes bob), Silviu Dan Scurtu (négyes bob).

Szkeleton (1): Dorin Dumitru Velicu – edző: Delia Ivas.

A névsor kiegészülhet a női kettes bob tagjaival, amennyiben visszalépések történnek a nevezés során.

*

A magyar küldöttség 19 főre bővült a napokban történt változások során. A magyar színekben versenyző Swaney Elizabeth olimpiai kvótát kapott a nemzetközi szövetségtől (FIS), így a síakrobaták félcső számában indulhat – közölte hivatalos honlapján a Magyar Sí Szövetség. A FIS honlapja szerint két kvótát osztanak újra ebben a számban, és Swaney – akinek édesanyja magyar – második volt a várakozó listán.

A Fullsport SE 33 éves versenyzője pályafutása során 13 alkalommal végzett a világkupa-sorozatban a legjobb 30 között, legjobb eredményét, egy 13. helyet pedig tavaly december 22-én érte el a kínai állomáson.

Swaney indulása sporttörténelmi lenne, ugyanis szabadstílusú sízésben még sosem volt magyar résztvevő a téli olimpiákon. Ugyanakkor nem biztos, hogy a sportoló ott lehet az ötkarikás játékokon, az nso.hu ugyanis úgy tudja, gondok akadtak a doppingellenőrzésre vonatkozó szabályok betartásával.

A Magyar Sí Szövetség tájékoztatása szerint az is eldőlt, hogy sílövészetben Magyarország nem jutott kvótához. „Több nagy nemzet visszamondott kvótákat, de a korábbi gyakorlattal ellentétben ezeket most nem osztották újra sílövészetben” – mondta az MTI-nek Kapitány Ildikó főtitkár.

Ez azt jelenti, hogy a csíkszeredai születésű Szőcs Emőke, aki Szocsiban sílövőként versenyzett, sífutásban áll rajthoz a Koreai Köztársaságban. Amennyiben biatlonban indulási jogot kapott volna, akkor sífutásban Papp Ildikó képviselte volna a magyar színeket.

Csütörtökön két újabb kvóta jött össze: a nemzetközi szövetség (FIS) döntése értelmében Magyarország is indulhat az alpesi sízők csapatversenyében, így a férfiaknál és a nőknél is két-két versenyző képviselheti majd az országot.

A magyar szakszövetség (MSSZ) csütörtökön arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a csapatverseny 16 kvótája közül – ebből egy a házigazdáé – többet is visszamondtak, ezek egyikét kapta meg Magyarország. A FIS honlapja szerint Magyarország a 19. helyen áll a rangsorban, azaz negyedik tartalék volt, de Liechtenstein és Horvátország után a legjobb lemaradók közül Japán és Szerbia is lemondott a részvételről.

Az MSSZ hétfőn úgy határozott, hogy a férfiaknál Kékesi Mártont, a nőknél pedig Hozmann Szonját és Maróty Mariannt jelöli a csapatba. A nők esetében ugyanakkor jelezte, hogy – a térdszalagszakadást szenvedett Miklós Edit eredményei révén járó két indulási joggal – csak abban az esetben mehet mindkét síző, ha a FIS elfogadja az egyik kvóta B-kvalifikációs versenyzőhöz kerülését.

A legfrissebb fejlemények után ugyanakkor erre már nem kell várni, mivel a csapatversenyben való szerepléssel automatikusan két-két helyet szerez az adott ország. A férfiaknál Kékesi Márton mellett Samsal Dalibor lesz tagja a csapatnak.

Kapitány Ildikó, a magyar szövetség főtitkára arról is beszámolt, hogy a csapattagok egyéniben is indulhatnak. Tájékoztatása szerint a két női versenyző műlesiklásban és óriás-műlesiklásban áll még rajthoz, Kékesi minden számban indul, míg Samsal később dönt arról, hogy a lesiklást vállalja-e, de a másik négy egyéni számban versenyezni fog.

Rövidpályás gyorskorcsolyában Bácskai Sára Luca, Heidum Bernadett, Jászapáti Petra, Keszler Andrea, Kónya Zsófia, Burján Csaba, Knoch Viktor, Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor, Oláh Bence, gyorskorcsolyában Nagy Konrád, míg műkorcsolyában Tóth Ivett képviseli a magyar színeket. Alpesi síben és sífutásban jelenleg egy-egy férfi és női sportoló indulhat: előbbiben Hozmann Szonja és Kékesi Márton, utóbbiban Kónya Ádám és Szőcs Emőke.

A 2018-as téli olimpiai játékokat a Koreai Köztársaságban, Pjongcsangban tartják február 9-e és 25-e között.