Peking: rosszkor lett, nem ért érmet a magyar olimpiai csúcs

Peking: rosszkor lett, nem ért érmet a magyar olimpiai csúcs
Liu Shaoang negyedik, Liu Shaolin Sándor pedig hatodik lett szerdán a rövidpályás gyorskorcsolyázók 1500 méteres számában, a pekingi téli olimpián. A példátlanul nagy, tízfős döntős mezőnyben a futam elején az élcsoportban korcsolyáztak a magyarok, de mindketten fokozatosan visszacsúsztak, a végére pedig érzékelhetően elfáradtak, nem tudták tartani az első három által diktált tempót. A verseny krónikájához tartozik még, hogy Liu Shaolin a negyeddöntőben 2:09.213 perces idővel nemcsak az országos csúcsot, hanem az olimpiai rekordot is megdöntötte. A magyar csapatnak így már négy pontszerző helyezése van a vegyesváltó és Liu Shaoang 1000 méteren nyert bronzérme után. Ma nyolc számban osztanak érmeket a pekingi téli olimpián, ezek közül egyben lesz magyar érdekeltség: a sífutó Pónya Sára a klasszikus stílusú 10 kilométeres versenyben indul.

Borítókép: A Liu testvérek vigasztalják egymást a döntő után – MTI/Kovács Tamás

A két Liu – akik a vegyesváltóval már szereztek bronzérmet szombaton, Liu Shaoang pedig 1000-en is harmadik volt – az A döntőben összekerült a három dél-koreaival, Li Dzsune Szeóval, a világbajnok és olimpiai ezüstérmes Hvang Te Honnal és Park Dzsang Hjukkal, továbbá az olimpiai, világ- és Európa-bajnok, vk-második, orosz Szemjon Jelisztratovval, a vb-negyedik kanadai Steven Dubois-val, a brit Farrel Treacyvel, a kazah Adil Galihmetovval és az olasz Yuri Confortolával – számol be róla az MTI.

A továbbjuttatások miatt rekordot jelentő tíz versenyző várta a rajtot. A tömegben az első sorban rajtolt a két magyar, eleinte vezettek is, majd fokozatosan csúsztak vissza, voltak az 5–6. pozícióban is, a hajrát pedig a 4–5. helyen kezdték. Az élen Hvang diktálta az iramot Dubois előtt, ráadásul jól összedolgoztak, tempójukat még Jelisztratov bírta, mögötte viszont kissé leszakadtak a magyarok. Az élcsoport végül ebben a sorrendben végzett a dobogós helyeken.

A finálé a hatalmas létszám ellenére meglepően nyugodt volt, nem nagyon kellett videóznia a zsűrinek, amely nem is büntetett meg senkit.

A világkupában 17. Krueger – aki amerikai színekben négy éve 1000-en ezüstérmes volt – a hatfős B finálét remek hajrával megnyerte, összesítésben pedig a 11. lett.

Eredmények: férfi 1500 méter, olimpiai bajnok: Hvang Te Hon (Koreai Köztársaság) 2:09.219 perc, 2. Steven Dubois (Kanada)2:09.254, 3. Szemjon Jelisztratov (Orosz Olimpiai Bizottság) 2:09.267, 4. Liu Shaoang (Magyarország) 2:09.409, ...6. Liu Shaolin Sándor (Magyarország) 2:09.953, ...11. Krueger John-Henry (Magyarország).

Szerdán is volt, aki ötödik aranyának örvendhetett

Ugyancsak gyorskorcsolyában, a nőknél az 1000 méter selejtezőjét rendezték szerdán: Jászapáti Petra 1:28.392 perces országos csúccsal jutott negyeddöntőbe, míg Kónya Zsófia elesett a futamában, így kiesett.

Magyarország első olimpián szereplő hódeszkása, Kozuback Kamilla a slopestyle-ban elért 28. helye után 19. lett félcsőben, így befejezte szereplését Kínában, mert a döntőbe jutáshoz a legjobb 12-ben kellett volna végeznie, illetve a nemzetközi szövetség nem járult hozzá, hogy kedvenc számában, a big airben is induljon hétfőn.

Elképesztően izgalmas versenyt hozott alpesi síben a női műlesiklás, amelyben Tóth Zita 40. lett. A szám egyik legjobbja, az amerikai Mikaela Shiffrin kiesett, míg a másik nagy favorit, Petra Vlhova csak nyolcadik lett az első futamban. Utóbbi azonban parádés második menetével mégis megnyerte Szlovákia első aranyát ebben a sportágban.

Hasonlóan drámai körülmények között dőlt el az északi összetett első száma: a német Vinzenz Geiger a síugrás után majdnem másfél perces hátrányt ledolgozva diadalmaskodott úgy, hogy honfitársa, Johannes Rydzek az élen haladva teljesen elkészült az erejével az utolsó 1000 méterre, így a dobogóról is lecsúszott.

A szánkósok párosversenyében sporttörténelmi diadalt aratott Tobias Wendl és Tobias Arlt azzal, hogy sorozatban harmadszor diadalmaskodtak ebben a számban, ráadásul összességében ötödik ötkarikás aranyukat nyerték.

A síakrobaták Pekingben debütáló számát, a big airt a norvég Birk Ruud, míg a hódeszkások krossz versenyét az amerikai Lindsey Jacobellis nyerte. Utóbbi 16 éve a torinói döntőben emlékezetes körülmények között lett második, akkor az utolsó előtti ugratónál fölényesen viselkedve olyan trükköt mutatott be a levegőben, ami megbosszulta magát, mert a leérkezésnél elesett…

Végül, ami a szerdai román szereplést illeti, szánkó férfi kettesben Vasile Marian Gitlan és Darius Lucian Şerban 14. lett, eddig ez a hazai küldöttség legjobb eredménye Pekingben – amihez hozzá kell tenni, hogy mindössze 17 egység állt rajthoz. A síző Maria Constantin ugyanakkor sírva fejezte be pekingi szereplését, miután a női műlesiklás első futamában elvétett egy kaput, így nem folytathatta a versenyt.

A pekingi téli olimpia szerdai győztesei: ALPESI SÍ: női műlesiklás: Petra Vlhova (Szlovákia); ÉSZAKI ÖSSZETETT: egyéni normálsánc/10 km: Vinzenz Geiger (Németország); HÓDESZKA: női krossz: Lindsey Jacobellis (Egyesült Államok); RÖVIDPÁLYÁS GYORSKORCSOLYA: férfi 1500 m: Hvang Te Hon (Koreai Köztársaság); SÍAKROBATIKA: férfi big air: Birk Ruud (Norvégia); SZÁNKÓ: férfi kettes: Tobias Wendl, Tobias Arlt (Németország).

Rajtolt a férfi hokitorna

Szerdán rajtolt a pekingi téli olimpia legnagyobb érdeklődésre számon tartott versenye, a férfi jégkorongtorna, és a fokozott várakozás még nagyobb lenne, ha az észak-amerikai profiliga (NHL) sztárjai nem maradnának távol a koronavírus-járvány miatt.

Amikor NHL-es indultak ötkarikás játékokon, akkor az 1998-as naganói cseh és a 2006-os torinói svéd győzelmet leszámítva kizárólag Kanada diadalmaskodott, így volt ez 2002-ben, 2010-ben és 2014-ben is, plusz a 2004-es és 2016-os világkupán. Négy éve Phjongcshangban nem szerepeltek a tengerentúli liga legjobbjai, és így a világ második legerősebb bajnokságából, az orosz KHL-ből érkező orosz csapat szerezte meg az aranyat, igaz, a döntőben a németeket kevesebb mint egy perc választotta el a hatalmas bravúrtól.

Az orosz válogatott ismét KHL-es klasszisaira építve próbál címet védeni, nem titkoltan azzal a céllal utazott Pekingbe, hogy megszerzi az első helyet.

A németek – akik történelmük legnagyobb sikereként élték meg a phjongcshangi ezüstöt – szintén jelezték, hogy ha már egyszer, NHL-esek nélküli tornán képesek voltak fináléba jutni, többek között a kanadai válogatott legyőzésével, akkor most is tudnak hasonlót felmutatni.

Kanada, az Egyesült Államok, Csehország, Finnország és Svédország is úgy számol, hogy be tud kerülni a legjobb négy közé. A nemzetközi szövetség végül hosszas elemzés után engedélyezte Kína szereplését is, mivel a házigazda eleve az alacsonyabb osztályban érdekelt, de a Covid miatt az utolsó két világbajnokságát törölték, azaz nem lehetett tudni, képes-e felvenni a versenyt a legjobbakkal. Aztán az ősz folyamán a KHL kínai csapatának, a Kunlunnak a teljesítményét látva kapott kvótát Kína, amely a keret felét honosított játékosokkal tudta feltölteni.

A 12 csapatos férfi torna lebonyolítása szokatlan, a csoportok azonos helyein zárókat összevetik, és közülük kerül ki az 1-3., a 4-6., 7-9. és a 10-12. helyezett, és egybe rakják így a mezőnyt egy közös, tizenkét helyezést felvonultató tabellába. Azaz a csoportkör után senki nem esik ki.

Ezen közös tabellán az első négy helyezett egyből a negyeddöntőbe jut, a maradék négy negyeddöntős helyért az 5. a 12.-kel, a 6. a 11.-kel, a 7. a 10.-kel és a 8. a 9.-kel találkozik. Innen már kieséses rendszerben folytatódik a küzdelem.

A csoportmérkőzések vasárnapra fejeződnek be. A negyeddöntőbe jutásért jövő kedden, a negyeddöntőben pedig egy nappal később mérkőznek. Az elődöntőket február 18-án, a bronzmérkőzést 19-én, a döntőt pedig az olimpia zárónapján, február 20-án játsszák. A 30 mérkőzésből 24-et a Nemzeti Fedett Stadionban, hatot pedig a Vukoszung Arénában rendeznek.

A csoportbeosztások: A csoport: Kanada, Egyesült Államok, Németország, Kína; B csoport: Orosz csapat, Csehország, Svájc, Dánia; C csoport: Finnország, Svédország, Szlovákia, Lettország.

A mai eredmények: B csoport, 1. forduló: Orosz csapat-Svájc 1–0, Csehország-Dánia 1–2.

Vizsgálatot kezdeményezett a MOB

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) és a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) vezetői hivatalosan kezdeményezték, hogy vizsgálják felül a pekingi téli olimpia rövidpályás gyorskorcsolya férfi 1000 méteres versenyszámának bíráskodását, Liu Shaolin kizárása miatt. A két szervezet jelezte, felhívta a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot (NOB), hogy kezdeményezzen etikai vizsgálatot a versenyszámban eljáró főbíróval szemben. A MOB és a MOKSZ azt írta: az olimpiai alapelvek és a szabályok érvényesülése érdekében tették meg ezeket a lépéseket.

„Az olimpiai alapelvekkel ellentétes, elfogult bíráskodást a MOB és a MOKSZ elutasítják, egyben felhívják a Nemzetközi Olimpiai Bizottság vezetőit, hogy biztosítsák a tisztességes és az olimpiai mozgalomhoz méltó, elfogulatlan bíráskodást. Célunk a mindenkire vonatkozó szabályok betartatása, valamint a tiszta verseny biztosítása, azzal a céllal, hogy a verseny az indulók között a pályán dőljön el” – írták.

Gyulay Zsolt, a MOB elnöke ugyanakkor kifejtette: a történtek után, illetve ellenére az a legfontosabb, hogy a magyar indulók az előttük álló versenyekre összpontosítsanak.

Kedden egyébként a dél-koreaiak ugyancsak hivatalos panaszt nyújtottak be a NOB-hoz és a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetséghez a pekingi bíráskodás miatt.

Részben kapcsolódó hír, hogy koronavírusos fertőzése után útnak indult a téli olimpiára a rövidpályás gyorskorcsolyázó Varnyú Alex. A magyar szövetség közösségi oldalának híradása szerint Varnyú két hete pozitív tesztet adott, ám tünetmentes volt és az elkülönítés alatt is edzett. Az öt, egymást követő napon negatív eredményt hozott a vizsgálata, így szerdán repülőre ült és csütörtökön csatlakozik társaihoz a kínai fővárosban. Varnyú az olimpián címvédőként rajthoz álló férfi váltóra van nevezve, a szám elődöntőjére pénteken kerül sor.

Éremtábla: 21. helyen a magyarok.A pekingi téli olimpia ötödik éremosztó versenynapját követően Németország áll az éremtáblázat élén, Magyarország két helyet veszített: a rövidpályás gyorskorcsolyázók vegyes váltójában és Liu Shaoang 1000 méteren szerzett bronzával jelenleg a 21. A pekingi téli olimpia éremtáblázata 37 szám után (még 72 van hátra): 1. Németország 5 arany-, 3 ezüst-, 0 bronzérem, 2. Norvégia 4–2–4, 3. Svédország 4–1–2, 4. Hollandia 3–3–1, 5. Kína 3–2–0, 6. Ausztria 2–4–4, 7. Olaszország 2–4–1, 8. Orosz Olimpiai Bizottság 2–3–6, 9. Szlovénia 2–1–2, 10. Egyesült Államok 1–5–1, 11. Franciaország 1–5–0, 12. Kanada 1–2–5, 13. Japán 1–1–2, 14. Svájc 1–0–3, 15. Ausztrália 1–0–1, 16. Koreai Köztársaság 1–0–1, 17. Csehország 1–0–0, 18. Szlovákia 1–0–0, 19. Új-Zéland 1–0–0, 20. Fehéroroszország 0–1–0, 21. MAGYARORSZÁG 0–0–2, 22. Finnország 0–0–1, 23. Lengyelország 0–0–1.