Romániában tavaly 16 százalékkal több határsértőt fogtak el, mint 2022-ben

Romániában tavaly egyre gyakoribb jelenséggé vált, hogy az országba munkavállalói vízummal érkezett külföldiek megpróbálnak illegálisan Nyugatra szökni, aminek következtében 2022-höz képest 16 százalékkal több határsértőt fogtak el - közölte ma Cornel-Laurian Stoica, a hatérrendészet ügyvivő parancsnoka.

A határrendőrség éves mérlegét ismertető bukaresti sajtóértekezletén a tisztségviselő kifejtette: a nyugat-balkáni útvonalon "Szerbia maradt a Horvátország és Magyarország felé irányuló illegális migráció legfontosabb tranzitországa", de a Szerbia felől Romániába törvénytelenül bejutott bevándorlók száma drasztikusan, 94,2 százalékkal csökkent. Tavaly 803 migráns illegális határátlépési próbálkozását akadályozták meg a szerb határszakaszon: ez 98 százalékos csökkenésnek felel meg.

A Romániába illegálisan érkező külföldiek közül most már az ukrán határon elfogott határsértők vannak többségben: tavaly a befelé tartó 6700 határsértő közül 4400 ukrán állampolgár volt, akik menedékjogot is kértek Romániától.

Míg a befelé irányuló határsértések száma 32,5 százalékkal csökkent, a kifelé tartó határsértők száma csaknem megduplázódott. A - főleg Magyarország felé - szökni próbáló migránsok száma tavaly elérte a 12 ezret, ami 93 százalékos növekedés 2022-höz képest.

Az illegális határátlépéssel legtöbb esetben szervezett módon, csoportosan próbálkoztak a migránsok. Tavaly 728 olyan személy ellen indítottak bűnvádi eljárást a román határrendészek, akik a határsértőket útbaigazítással, fuvarozással vagy bármilyen más módon segítették: ez 30 százalékkal haladja meg a 2022-ben regisztrált adatot.

Az ügyvivő parancsnok beszámolt arról is, hogy tavaly 338 román határrendőr vett részt 16 nemzetközi, az EU határvédelmi ügynöksége (Frontex) által szervezett küldetésben, a román parti őrség hajói például 3864 veszélyben lévő embert mentettek ki a Földközi-tengeren.

A határrendészet felszerelésének korszerűsítése érdekében több mint 400 millió eurós, hazai költségvetésből és uniós támogatásból származó program indult. A hétfőn ismertetett éves mérleg szerint a román határrendészet mind a műszaki felszerelések beüzemelése, mind a munkaerő kiképzése szempontjából felkészült Románia schengeni csatlakozására, és megtette a szükséges előkészületeket, hogy Románia 17 repülőtéri és 5 kikötői határátkelőhelye március 31-től kezdődően belépjen az EU határellenőrzés nélküli övezetébe.